Вода – найпоширеніша речовина в біосфері, яка займає виключно важливе значення в природі. Зазвичай, коли ми п’ємо воду, то не думаємо про її хімічний склад, про те, як вода впливає на наше з вами здоров’я.
Вода питна призначена для споживання людиною – це харчовий продукт, вироблений системою водопостачання (з водогону, бюветів, пунктів розливу, шахтних колодязів, та каптажів джерел), призначена для забезпечення фізіологічних, санітарно-гігієнічних, побутових, господарських потреб населення, тому до питної води ставлять достатньо високі вимоги відносно її безпеки і якості для здоров'я людини.
Згідно з Державними санітарними нормами та правилами питна вода призначена для споживання людиною має відповідати таким гігієнічним вимогам:
- бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні — не містити патогенних збудників інфекцій, яєць та личинок гельмінтів, відповідати нормам радіаційної безпеки;
- мати нешкідливий хімічний склад — не містити токсичних, радіоактивних речовин та залишків солей, здатних негативно впливати на здоров'я людей;
- мати цілющі органолептичні властивості — комфортну температуру, бути прозорою, не мати кольору, запаху та стороннього присмаку.
Якість води регламентується різними нормативними документами, основними з яких є:
- Закон України «Про питну воду та питне водопостачання» від 10.01.2002 р. №2918-III;
- Державні санітарні норми та правила 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затверджені наказом МОЗ України №400 від 12.05.2010 р.;
- Державні будівельні норми В.2.5-74:2013 «Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди. Основні положення проектування».
Виконувати свою гігієнічну роль вода може лише тоді, коли вона якісна щодо органолептичних, хімічних та бактеріологічних властивостей, в іншому разі - неякісна або забруднена вода може спричинити низку інфекційних хвороб: черевний тиф, холеру, дизентерію, вірусний гепатит А, лептоспіроз, лямбліоз, тощо. Основним джерелом хвороботворних мікроорганізмів які поширюються через воду, є випорожнення людини, тварин та фекально-побутові стічні води.
Забруднення води в колодязях збудниками кишкових інфекцій та іншими патогенними мікроорганізмами відбувається при попаданні вмісту вбиралень, вигрібних ям тощо, а також коли недалеко від колодязів розташовані приміщення для свійських тварин та водопій для тварин.
Контролю підлягає вода, призначена для задоволення питних і господарсько-побутових потреб на всіх стадіях її виробництва та доведення до споживачів, а також коли в колодязі попадають трупи гризунів, деякі з яких, можливо, були хворі на різні інфекції. Вода в колодязях може забруднюватися через відра, якими користуються для забору води. Виживання патогенних збудників у воді різне і залежить від багатьох факторів, таких як температура води, її хімічний склад.
Якість питної води погіршується в усьому світі. Причиною є збільшення водоспоживання, людська діяльність, погіршення екологічної системи, зміна властивостей збудників інфекцій та інші. Забруднити питну воду можуть весняні паводки, дощі, розставання снігу, ґрунтові та стічні води, різні агрохімікати, які використовуються в сільському господарстві. Колодязна вода з високим рівнем нітратів небезпечна для малюків віком до трьох років, при приготуванні сумішей для дитячого харчування та може викликати таке захворювання як «метгемоглобінемія».
Згідно з чинним законодавством (стаття 44 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання» та статтею 26 Закону України « Про систему громадського здоров’я») виробничий (постійний) контроль за показниками безпечності та якості питної води покладений на суб’єкта господарювання, який надає послугу з водопостачання. Відповідно до нормативно-правових актів, кожна інженерна споруда нецентралізованого водопостачання (колодязь, бювет, каптаж, джерела) повинна мати санітарний паспорт, у якому вказано власника, кількість користувачів, дату введення в експлуатацію і останнього ремонту, технічні показники, санітарно-гігієнічну характеристику, відомості про державний санітарно-епідеміологічний нагляд за утриманням джерела. Органи місцевого самоврядування повинні щорічно проводити «санацію шахтних колодязів» - комплекс заходів з ремонту,очищення та дезінфекції, які проводяться з профілактичною метою чи в разі забруднення води в них.
Якість води, яку споживають люди, контролюють з певною періодичністю залежно від кількості абонентів та виду постачання (централізоване, нецентралізоване), відповідно до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10. Вміст шкідливих речовин у воді як централізованого водопостачання, так і нецентралізованого не повинен перевищувати гранично припустимих норм, вказаних у ДСанПіН 2.2.4-171-10. Відповідно до визначеного вмісту шкідливих речовин у воді потрібно усувати їх наявність шляхом встановлення фільтрів на джерела водопостачання.
Останнім часом з’явилася велика кількість бутильованої води, фільтрів для очищення від різних видів забруднень, в тому числі важких металів. Це дає змогу споживачеві отримати воду гарної якості й цілком корисну для здоров’я.
Щоб попередити зараження через воду необхідно дотримуватися елементарних правил:
- для пиття використовувати тільки кип’ячену або бутильовану воду;
- не пити воду з випадкових джерел;
- при прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;
- воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;
- не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;
- кип’ятити воду, взяту з відкритої водойми для миття фруктів, ягід чи посуду (хвороботворні мікроорганізми здатні протягом місяця і навіть більш жити і розмножуватися у воді);
- купатися тільки в спеціально відведених місцях.
Сумське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області