28-29 липня Україна вшановує пам’ять жертв трагедії в Оленівці

Відповідно до Розпорядження Кабінету міністрів України від 21.06.2024 № 570-р «Про заходи з відзначення у 2024 році Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України», 28-29 липня вшановується пам’ять жертв трагедії у Оленівці, під час якої загинули українські військовополонені – захисники «Азовсталі».

Масове вбивство полонених в Оленівці – терористичний акт, здійснений російськими окупаційними військами у ніч проти 29 липня 2022 року в селищі Молодіжному Оленівської селищної ради проти українських військовополонених – захисників «Азовсталі» в Маріуполі. Від вибухів на території колишньої  виправної колонії № 120, де утримували українських захисників, загинуло щонайменше 53 полонених, близько 130 було поранено.

Як стверджує українська влада, росія організувала масове вбивство українських полонених, щоб звинуватити й дискредитувати українські сили (зокрема, щоб зашкодити постачанню ефективної зброї в Україну). За даними Офісу генпрокурора України, попередньою причиною вибуху в будівлі могла бути термобарична зброя.

В ООН спочатку вирішили створити місію із встановлення фактів трагедії в Оленівці, але згодом її розформували через неможливість доставити експертів до місця події та через відсутність «необхідних гарантій безпеки».

Поділитися