Стан виконання делегованих повноважень у сфері захисту прав споживачів у 2023 році

Питання щодо стану виконання делегованих повноважень у сфері захисту прав споживачів у 2023 році було детально розглянуто під час апаратної наради під головуванням виконуючої обов’язки міського голови Світлани ГОРОШКО.

За інформацією начальника відділу торгівлі, побутового обслуговування та з питань захисту прав споживачів управління економічного розвитку і торгівлі Олексія ХАРЧЕНКА, відділ керується у своїй роботі Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про захист прав споживачів», розпорядженнями голови ОДА, рішеннями міської ради. Керуючись статтею 28 Закону України «Про захист прав споживачів», відділ здійснює постійний контроль за дотриманням законодавства з питань захисту прав споживачів у сфері торгівельного, ресторанного господарства, побутового обслуговування населення та наданням послуг приватними підприємцями маршрутних таксі.

У виконавчому комітеті Лебединської міської ради створені відповідні умови для реалізації мешканцями та гостями нашої громади права на звернення та отримання кваліфікованої консультації, пов’язаної з захистом їх законних прав та інтересів.

За 2023 рік до відділу торгівлі, побутового обслуговування населення та з питань захисту прав споживачів управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради звернулося 74 особи. Позитивно вирішено на користь споживачів 58 питань, що становить 78 % від всіх звернень. По фактам продажу товарів неналежної якості, наданих неякісних послуг 19 споживачам повернуті кошти в сумі 93,0 тисячі гривень, 9 споживачам проведений обмін на інший товар та здійснено 23 гарантійних ремонтів, 7 споживачам надана допомога в оформленні письмових претензій до продавців.

У виконавчому комітеті Лебединської міської ради при відділі торгівлі, побутового обслуговування населення та з питань захисту прав споживачів управління економічного розвитку і торгівлі постійно працює громадська приймальня з питань захисту прав споживачів та ринкового нагляду. За звітний період надано консультації 94 споживачам щодо їх прав та рекомендації щодо дій споживачів у різноманітних ситуаціях.

Із загальної кількості одержаних і розглянутих звернень, переважна більшість з питань продажу неналежної якості мобільних телефонів, електроінструментів, будівельних матеріалів і обладнання, та гарантійне обслуговування складної побутової техніки.

Варто зазначити, що у 2023 році порівняно з попередніми роками спостерігається зменшення звернень на предмет надання не якісних послуг у сфері пасажирських перевезень в межах Лебединської міської територіальної громади.

У звітному періоді в основному звернення споживачів надходили з питань порушення статті 8 Закону України «Про захист прав споживачів» фізичними особами – підприємцями (продавцями товарів) при здійсненні торгівельної діяльності та надання послуг населенню, а саме:

  • затримка власниками магазинів прийому від покупців та відправлення до сервісних центрів для гарантійного ремонту неякісних товарів складного асортименту;
  • на час гарантійного ремонту не завжди надаються з обмінного фонду мобільні телефони, телевізори, холодильники та інша електропобутова техніка, що передбачено Постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.1994 р. № 172 «Про перелік товарів, з яких утворюється обмінний фонд»;
  • на промисловому ринку міста Лебедин допускаються часті випадки, коли не надаються розрахункові документи на придбаний товар;
  • порушуються права споживачів на інформацію про продукцію.

Розпорядженням Лебединського міського голови від 18.03.2022 № 32-ОД «Про робочу групу з контролю за регульованими цінами (продукти харчування, ліки, пальне) та безготівковими розрахунками (робота POS-терміналів) у Лебединській міській територіальній громаді» створено робочу групу з контролю за регульованими цінами (продукти харчування, ліки, пальне) та безготівковими розрахунками (робота POS-терміналів), яка постійно здійснювала моніторинг дотримання законодавства суб`єктами господарювання, як в магазинах на території громади так і на підприємстві облспоживспілки «Лебединський ринок». Працівниками відділення поліції № 3 (м. Лебедин) Сумського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області, спеціалістами відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Сумського управління головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області та представниками виконавчого комітету Лебединської міської ради регулярно проводилися обстеження ПО «Лебединський ринок» та прилеглої території до продовольчого ринку. У звітному періоді робочою групою було здійснено обстеження 58 об`єктів торгівлі. У ході обстежень проводилися заходи щодо запобігання торгівлі у невстановлених місцях.

Поділитися