Результати роботи адміністративної комісії протягом 2023 року

Інформація про результати роботи адміністративної комісії при виконавчому комітеті Лебединської міської ради за 2023 рік також була детально розглянута учасниками апаратної наради під головуванням виконуючої обов’язки міського голови Світлани ГОРОШКО.

Головний спеціаліст юридичного відділу Іван КУЛЯБКІН детально проінформував присутніх щодо діяльності адміністративної комісії.

Адміністративна комісія при виконавчому комітеті Лебединської міської ради (далі – Комісія) створена відповідно до вимог статей 213-215, 218 Кодексу України про адміністративні правопорушення, статті 38 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та на підставі рішення виконавчого комітету Лебединської міської ради від 17.02.2021 № 47 «Про затвердження Положення про адміністративну комісію при виконавчому комітеті Лебединської міської ради».

Комісія в своїй роботі керується Кодексом України про адміністративні правопорушення та Положенням про адміністративну комісію при виконавчому комітеті Лебединської міської ради.

Таким чином, робота Комісії здійснюється на засадах законності та прозорості. Рішення Комісії приймаються спільним обговоренням із усіма членами і завжди є обґрунтованими.

Комісія працює у складі 9 осіб. До складу Комісії входять депутат міської ради, представник поліції, посадові особи виконавчого комітету Лебединської міської ради. Наявність у складі Комісії спеціалістів у різних сферах діяльності забезпечує здатність Комісії компетентно розглядати найрізноманітніші справи про адміністративні правопорушення.

Комісія розглядає справи про адміністративні правопорушення, зазначені в статті 218 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП). Підставою для розгляду Комісією справ про адміністративне правопорушення є протокол про адміністративне правопорушення, складений в установленому порядку уповноваженими на те посадовими особами.

Протоколи про адміністративні правопорушення розглядаються за місцем проживання особи правопорушника (стаття 276 КУпАП). Засідання Комісії проводяться у міру надходження протоколів про адміністративні правопорушення.

До Комісії у 2023 році надійшло 145 протоколів, що на 58 протоколів більше, ніж за минулий рік.

Повернуто до уповноважених органів, які мають право складати протоколи, 2 протоколи як такі, що не відповідають вимогам чинного законодавства (для належного оформлення).

У 2023 році Комісія провела 35 засідань, на яких розглянула 143 адміністративних протоколи про вчинення громадянами адміністративних правопорушень, а саме:

133 – складені працівниками відділення поліції № 3 (м. Лебедин) Сумського РУП ГУНП в Сумській області, з них: 92 – за частиною 1 статті 179 КУпАП «Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв на виробництві», 6 – за статтею 180 КУпАП «Доведення неповнолітнього до стану сп’яніння», 4 – за статтею 152 КУпАП «Порушення правил благоустрою», 9 – за частиною 1 статті 154 КУпАП «Порушення правил тримання собак і котів», 21 – за частиною 2 статті 156 КУпАП «Порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями та тютюновими виробами», 1- за статтею 186 КУпАП «Самоуправство»;

5 – спеціалістами Інспекції з благоустрою Сумської міської ради за статтею 152 КУпАП «Порушення правил благоустрою»;

2 – спеціалістами КП «Київ благоустрій» за статтею 152 КУпАП «Порушення правил благоустрою»;

3 – працівниками Сумського РУП ГУНП в Сумській області за статтею 152 КУпАП «Порушення правил благоустрою».

Адміністративна комісія розглядає справи з урахуванням характеру вчиненого правопорушення, особи правопорушника, ступеня його вини, майнового стану, обставин, що пом’якшують чи обтяжують відповідальність.

Із розглянутих у 2023 році 143 справ, прийнято 143 постанови, із них:

на 110 осіб накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу на загальну суму 24361 грн (у 2022 році 52 особи на загальну суму 52173 грн);

сплачено порушниками – 21709 грн (у 2022 році 42789 грн);

попереджено 4 особи;

закрито справ  29, із них:

5 – відповідно до статті 22 КУпАП, звільнення від адміністративної відповідальності за малозначністю з оголошенням усного зауваження;

9 – відповідно до статті 38 КУпАП, закінчення строків накладення адміністративного стягнення на момент розгляду справи;

15 – відповідно до статті 247 КУпАП, відсутність події і складу адміністративного правопорушення.

У 2023 році до адміністративної відповідальності притягнуто:

  • за частиною 1 статті 179 КУпАП «Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв на виробництві» – 91 особу на загальну суму 6783 грн;
  • за статею 180 КУпАП «Доведення неповнолітнього до стану сп’яніння» – 6 осіб на загальну суму 748 грн;
  • за статею 152 КУпАП «Порушення правил благоустрою» – 7 осіб на загальну суму 2380 грн;
  • за частиною 1 статті 154 КУпАП «Порушення правил тримання собак і котів» – 4 особи у вигляді попередження та 4 особи у вигляді штрафу на загальну суму 850 грн;
  • за частиною 2 статті 156 КУпАП «Порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями та тютюновими виробами» – 2 особи на загальну суму 13600 грн.

Проводячи аналіз складених протоколів, які були розглянуті Комісією можна відмітити, що більшість правопорушень скоєно за частиною 1 статті 179 КУпАП «Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв на виробництві».

До Лебединського відділу державної виконавчої служби у Сумському районі Сумської області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) для примусового виконання направлено 50 постанов на загальну суму 4590 гривень.

Значна частина постанов про накладення адміністративного стягнення, які перебували на примусовому виконанні у відділі ДВС виконані, штрафи стягнуті у подвійному розмірі.

Основною причиною повернення виконавчих документів (постанов) стягувачу (Комісії) є відсутність у боржників майна, на яке може бути звернуте стягнення. У випадку повернення виконавчих документів відділом ДВС такі документи подавалися Комісією повторно на примусове виконання.

Інформація про засідання адміністративної комісії публікується на сайті Лебединської міської ради.

Отже, з огляду на вищевказане, Комісія протягом 2023 року чітко виконувала основні покладені на неї завдання, дотримувалась вимог чинного законодавства. Розгляд справ та прийняття рішень по ним здійснювалося із дотриманням законності з урахуванням характеру вчиненого правопорушення, особи правопорушника, ступеня його вини, майнового стану, обставин, що пом’якшують чи обтяжують відповідальність.

Поділитися