У Великому Висторопі відкрили меморіальні дошки на честь загиблих Героїв – Григорія МАМАЙКА та Юрія ШЕЛЕМЕХА

Сьогодні у Великому Висторопі відкрили ще дві меморіальні дошки на честь загиблих Героїв – сержанта Григорія Мамайка та старшого солдата Юрія Шелемеха.

Меморіальні знаки встановили у центральному сквері поряд з Братською могилою та пам’ятником воїнам-землякам, які загинули під час Другої Світової війни.

Захисники народилися і виросли у Великому Висторопі, навчалися у місцевій школі. З початку повномасштабного вторгнення стали на захист суверенітету і територіальної цілісності України.

Григорій Григорович Мамайко до лав Збройних сил України був мобілізований навесні 2023 року. Перебував на навчанні в Англії, після повернення брав участь у бойових операціях.

Відданий військовій присязі на вірність українському народу, мужньо виконуючи свій військовий обов’язок в бою за нашу Батьківщину чоловік загинув 25 липня 2023 року під час виконання бойового завдання поблизу населеного пункту Серебрянка Донецької області. Похований на цвинтарі рідного села. Героєві назавжди залишиться 43 роки…

Юрій Олександрович Шелемех на військову службу був призваний 27 листопада 2019 року. У період з 21 квітня по 11 червня 2020 року брав участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії ворога у Донецькій та Луганській областях.

10 листопада 2022 року в ході виконання бойового завдання під час наступальних дій в напрямку населеного пункту Сухий Ставок Херсонської області – населеного пункту Тамарине Миколаївської області при подоланні мінно-вибухових загороджень противника старший солдат загинув. Похований захисник на Центральному кладовищі села Боромля на Охтирщині. Життя Героя обірвалося у 21 рік… Юрій Шелемех нагороджений медаллю «Ветеран війни. Учасник бойових дій».

На урочистій церемонії відкриття меморіальних дошок захисникам були присутні рідні та близькі, друзі та наставники, представники влади і духовенства, військовослужбовці та жителі громади. Щемливими спогадами про брата Григорія Мамайка ділилася його сестра Анастасія, теплими словами згадували про Юрія Шелемеху його класний керівник Лідія Драник та хрещена мати Олена Лушнікова.

Щирі співчуття родинам Героїв висловили виконуюча обов’язки міського голови Світлана Горошко та староста Великовисторопського старостинського округу Олена Коваленко.

Право відкрити меморіальні дошки було надано матерям полеглих бійців – Ользі Мамайко, Надії Шелемех та виконуючій обов’язки міського голови Світлані Горошко. Настоятель Великовисторопської церкви Параскеви П’ятниці, протоієрей отець Геннадій здійснив чин освячення пам’ятних знаків. Після чого учасники заходу поклали квіти до меморіальних дошок військових.

Присутні хвилиною мовчання віддали шану світлій пам’яті Григорія Мамайка та Юрія Шелемеха, а також всіх захисників, які віддали своє життя за рідну Україну.

Урочистий супровід заходу здійснювався творчим колективом відділу культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради та виступом місцевого фольклорного ансамблю «Надвечір’я».

Вічна пам’ять та слава Героям, який віддали своє життя за свободу нашого народу, суверенітет і територіальну цілісність України.

Поділитися