У художньому музеї відкрилася виставка “Світ моєї душі”

3 листопада, традиційно уже 6 років поспіль, у Лебединському міському художньому музеї ім. Б.К. Руднєва відкрилася виставка декоративно-ужиткового мистецтва «Світ моєї душі». Захід проходить у рамках проєкту «Жіночі руки особливі» за тісної співпраці Лебединського художнього музею ім. Б.К. Руднєва та управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради.

Народне мистецтво, яке передавалося з покоління в покоління, століттями завжди було і є ґрунтом для спілкування людей, джерелом пізнання історії, культури. Із далекого минулого прийшло до нас і рукоділля – рук діло – шиття, плетіння, в’язання, вишивання, різьблення, ткацтво. І виникло воно з любові до рідної землі і батьківської оселі, зі спілкування з навколишнім світом та потреби не стільки бачити красу, а і творити її власними руками. 

Зараз – особливий час, важкий для всієї України, але народні майстрині знаходять час для творчості, для творіння краси, яка дарує усім навколишнім спокій і затишок. Адже ми повинні звертатися до джерел народної творчості, до народних традицій. І як радісно усвідомлювати, що вони сьогодні оновлюються, оживають, і, мабуть, чим більше ми будемо їх знати, тим життя наше буде радіснішим, духовно багатшим і ми ставатимемо емоційно і духовно сильнішими.

На виставці представлено понад 50 витворів народного мистецтва, створених руками жінок Лебединської громади у різних жанрах та з викоритстанням різноманітних матеріалів. Стіни виставкового залу прикрасили ікони, рушники, картини, вишиті хрестиком та бісером. Милують око і різноманітні вироби з бісеру, гердани, серги, браслети.

Куратор виставки Тетяна Коваленко акцентувала увагу на тому, що це виставка нашої духовної енергетики, адже у народному мистецтві закладена велика традиція, символіка, пронесена крізь століття.

На виставці представлено роботи, вишиті хрестиком та бісером Мяус Світлани Володимирівни (с. Боровенька), Корчан Світлани Анатоліївни (с. Московський Бобрик), Нечитайло Валентини Петрівни (с. Московський Бобрик), Гайворонської Наталії Олексіївни (с. Ворожба), Коренєвої Діани Миколаївни (с. Ворожба).

Першими гостями виставки були рідні та друзі майстринь, колеги по ремеслу. Начальник управління праці і соціального захисту населення  Валентина Губська поділилася власними враженнями від виставки, а також вручила майстриням цінні подарунки та Дипломи від виконуючого обов’язки міського голови Світлани Горошко із щирими словами вдячності за невичерпну енергію та відданість справі.

Як заключний акорд для всіх присутніх прозвучали пісні у виконанні чарівного голосу нашого рідного міста Ольги Пащенко.

Триватиме виставка «Світ моєї душі» у Лебединському художньому музеї впродовж листопада 2023 року.

Поділитися