Творча лабораторія працівників культури

Кожен час ставить перед культурою  свої завдання. І сьогодні, коли українська культура та самобутність під прицілом російських загарбників, надзвичайно важливо зберігати та плекати національні традиції, започатковувати щось нове, інноваційне, креативне. Тому клубні заклади Лебединщини творчо працюють в умовах воєнного стану аби задовольнити культурно-дозвільні потреби людей, бути традиційними центрами розвитку народної творчості, виконувати запити суспільства, всебічно сприяючи розвитку ініціативи й самодіяльності населення. Тож саме з цією метою методичним кабінетом КЗ «Лебединський міський центр культури і дозвілля» була проведена виїзна творча лабораторія просто неба «Відродження, збереження і примноження національно-культурної спадщини українського народу. Проведення театралізованих дійств народних свят».

Напередодні свята Івана Купала мальовнича червленівська земля гостинно зустрічала керівників клубних закладів – філій КЗ «Лебединський міський центр культури і дозвілля». Перед початком заходу слухачів привітали начальник відділу культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради Світлана Циханська та директор КЗ «Лебединський міський центр культури і дозвілля»  Станіслав Фоменко.

На навчальному занятті говорилося про одне з найдивовижніших, найколоритніших літніх свят – Івана Купала, про традиції і обряди його проведення. Зазначалось, що театралізовані масові заходи є ефективними формами виявлення творчої діяльності різних соціальних груп, а також засобами інтелектуального, емоційного, духовного й естетичного розвитку особистості. Тому особлива увага була приділена опануванню працівниками культури основ сценарної роботи. Учасники  навчального заходу мали можливість прослухати пізнавальну лекцію «Театралізовані форми дозвілля: структура, етапи створення, сценарна розробка, особливості режисури», яку підготувала провідний методист Валентина Закаблучна.

  Мистецтво плести вінок – ціла наука, яку сьогодні майже забули. І саме з метою відродження традицій з плетіння купальських  віночків  був проведений  майстер – клас зав.Рябушківського СБК Яніною Шолудько, зав.Михайлівського СБК Зінаїдою Фарафоновою та керівником гуртка Ворожбянського СБК Ольгою Приходько. Кожна з майстринь плела з чудодійних рослин і квітів вінки, що являються символами даного літнього свята, намагалася задіяти слухачів у процес плетіння, зробити їх активними, розбудити в них те, що приховано навіть для них самих,  створити атмосферу відкритості, доброзичливості, співтворчості у спілкуванні. А зав. Василівського СБК Наталія Рудик  ознайомила присутніх  як і коли збирати квіти, як вплітати і зберегти, яке зілля з яким поєднувати. Кожна з дівчат під час плетіння віночка застосувала  певний стиль, виявила свої особистісні здібності.

Професійно та яскраво продемонстрували обрядово – музичне дійство «Ой, на Івана, та й на Купала»  учасники народного аматорського вокального ансамблю  «Лебедина пісня» (керівник Ольга Пащенко). Яскраво, колоритно  високомайстерно  прозвучали  купальські пісні   у виконанні учасників  народного аматорського вокального ансамблю  «Стріла» Світлани Циханської, Людмили Щербань, Ольги Пащенко, Людмили Парієнко, Тетяни Антонченко та Світлани Попельнух (керівник Тетяна Бондар).

Родзинкою  заходу  було  відео про традиції та обряди Купальського свята.

Так, як нещодавно колектив аматорів сцени поповнився новими завідувачами клубних закладів, провідним методистом КЗ «Лебединський міський центр культури і дозвілля» Костянтином Демиденком був проведений  тімбілдінг, як одна з форм організації дозвілля, що спрямована на згуртування колективу. По завершенню творчої лабораторії усім учасникам було роздано інформаційно-методичні матеріали з проведення свята Івана Купала.

А  наприкінці навчального заходу на всіх чекала найсмачніша  страва – запашна польова каша, яка мала просто неповторний смак. Її приготувала і пригощала всіх присутніх гостинна завідувачка Червленівського сільського клубу Олена  Безкровна. Усі учасники дійства провели чудовий день, торкнулися ще раз наших давніх звичаїв та обрядів. Безумовно, слід підкреслити, що такі заходи сприяють збереженню національних традицій, викликають захват культурною спадщиною народу, гордість за приналежність до української нації.

Поділитися