Зорі купальської ночі сяють крізь призму століть

Свято Івана Купала — це незабутні традиції української нації, які міцно тримаються у побуті народу, і передаються із року в рік, із роду і до роду. З глибини віків воно прийшло до нас, свято вогню та води, тепла та зелені, молодості та кохання, у якому тисячоліттями сплелись язичництво і християнство, прадавні міфи і сучасність.

Згадати українські народні традиції та взяти участь у купальських дійствах запросили усіх бажаючих бібліотеки Лебединської громади.

В ці спекотні літні дні в прохолодних залах книгозбірень оформлено яскраві книжкові виставки народознавчого характеру: «Сонце зрання вигравало на Івана, на Купала» (МБ №1), «Стежками літа книжка нас веде» (МБ №2), «Під чаром рідної землі» (ЦМБ), «Шануймо традиції нашого народу» (Московськобобрицька СБФ) та ін.

Також в книгозбірнях пройшов ряд масових заходів, метою яких є розвиток інтересу молоді до прадавніх народних традицій, культурне дозвілля та спілкування, виховання любові до України, її обрядів та звичаїв.

Традиційно розваги для дітей до свята Івана Купала організувала Гринцівська СБФ. Бібліотекарка Сніжана Ходзінська розповіла  присутнім цікаві історії та легенди, пов’язані зі святом Івана Купала. ЇЇ розповідь доповнювали діти власними знаннями про традиції святкування у рідному селі. Потім для присутніх відбувся майстер-клас з плетіння купальських віночків.

Справжні дива творчої фантазії діти проявили у Рябушківській СБФ, виготовляючи на конкурс вінки з трав, які є символом овіяного легендами свята Івана Купала. І, наслідуючи давні звичаї, на заході сонця, запустили їх по воді.

Народознавча мандрівка «Чудеса в купальську ніч» пройшла в міській бібліотеці №3. Присутні ознайомилися з матеріалами літературної викладки, відповіли на питання вікторини «Свято Івана Купала: Що? Де? Коли?», а на закінчення зустрічі сплели запашні вінки з різнотрав’я.

Московськобобрицька СБФ провела народознавчу хвилинку «Ой, на Івана та й на Купала» для юних  відвідувачів, а для старшого покоління в Пристайлівській СБФ пройшла етно-бесіда «Ой, на Івана, ой, на Купала…Згадаємо минуле…».

Народознавча година «Купальське диво» відбулася в Маловисторопській СБФ. Людмила Кравченко розповіла присутнім про «магічні» купальські трави та квіти, а також запропонувала переглянути книги про лікарські рослини, що збирають в липні, з яких можна дізнатися як їх використовувати, збирати, зберігати. Далі діти поринули у мандрівку часом, щоб познайомитись з купальськими звичаями та прикметами, і, плетучи красиві віночки, з захопленням слухали неймовірні легенди, пов’язані зі святом.

У Василівській СБФ спільно з сільським будинком культури був проведений майстер-клас з плетіння вінків «На Купала вінок заплітала». Бібліотекарка Євгенія Токаренко розповіла присутнім з яких квітів плетуть вінок, що кожна квітка означає і символізує, і як пускати вінки на воду в купальську ніч.

Народознавча мандрівка «Магічне свято Івана Купала» відбулася традиційно і у Червленівській СБФ.  Діти прослухали розповідь про витоки свята, його звичаї та обряди, здійснили екскурсію на природу, збирали квіти і трави, навчилися плести віночки і, загадавши бажання, пустили їх на воду.

Купальські розваги під гаслом «Ой на Івана та й на Купала» пройшли також у Боровеньківській СБФ, Калюжнянській СБФ, Ворожбянській СБФ, Підопригорівській СБФ, Катеринівській СБФ.

Учасники заходів дізналися секрети плетіння вінків, адже купальський вінок – це не просто окраса, а і оберіг. Згадали про чарівну квітку папороті. Красуні у вишиванках чаклували над своїми віночками, і в них все вдалося!

Гарний настрій і чудова погода, море трав і квітів, чарівні вінки і красуні дівчата зробили святкові заходи незабутніми та яскравими.

Поділитися