Стан надання соціальних послуг Лебединським управлінням Сумської філії Сумського обласного центру зайнятості

Питання щодо стану надання Лебединським управлінням Сумської філії Сумського обласного центру зайнятості соціальних послуг незайнятому населенню Лебединської міської територіальної громади розглядалося детально під час апаратної наради під головуванням тимчасово виконуючого обов’язки міського голови Ольги ЗІКЄЄВОЇ.

За інформацією заступника начальника управління Оксани БОРУЛЬКО, у зв’язку із російською агресією ситуація на ринку праці суттєво відрізняється від минулих років та характеризується скороченням попиту роботодавців на працівників. Але, попри всі існуючі проблеми та виклики, пов’язані з ситуацією в країні, служба зайнятості продовжує дотримуватись визначеної мети – допомогти у працевлаштуванні всім, хто цього потребує. Допомога в пошуку роботи та працевлаштуванні – одна із найбільш затребуваних соціальних послуг, які служба зайнятості надає громадянам.

Протягом І півріччя 2023 року послугами служби зайнятості скористалися 975 осіб, статус зареєстрованого безробітного мали – 953 особи, допомогу по безробіттю отримували 745 осіб. Під час дії воєнного стану тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 90 календарних днів, відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

Працевлаштовано за допомогою служби зайнятості 158 осіб, що шукали роботу.

Однією з складових активної політики зайнятості є профорієнтаційна робота, мета якої – забезпечити ефективне використання трудового потенціалу особистості. Профорієнтаційна робота проводилася за такими напрямами: професійна інформація, професійна консультація, професійний відбір, професійна діагностика. Всього надано профорієнтаційних послуг 156 особам. З них 132 – це незайняті громадяни, які звернулись за сприянням у працевлаштуванні, 24 – зайняте населення (студенти, інші категорії громадян та зайняті особи, які бажають змінити роботу).

Протягом І півріччя 2023 року Лебединським управлінням Сумської філії Сумського обласного центру зайнятості направлено на проходження професійної підготовки, перепідготовки одна безробітна особа за професією – «перукар (перукар-модельєр)», одна безробітна особа за професією – «оператор котельні» та 2 безробітні особи на підвищення кваліфікації шляхом стажування на робочому місці на замовлення роботодавця за професією «продавець продовольчих товарів». На даний час всі особи проходять навчання.

У березні 2023 року під замовлення роботодавця 10 безробітних осіб пройшли курси цільового призначення за навчальною програмою «Сучасні вимоги до організації та ведення робіт на підприємстві».

У першому півріччі 2023 року закінчили навчання 2 безробітні особи за професією «манікюрник» та відкрили власну справу.

Постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2013 року № 207 затверджено Порядок видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці. З метою підвищення конкурентоспроможності на ринку праці, службою зайнятості продовжується робота по видачі ваучерів особам які досягли віку 45 років і мають страховий стаж не менше 15 років, на підвищення кваліфікації, навчання та перепідготовку згідно затвердженого переліку професій та спеціальностей. Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання, але не вище десятикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та становить 26840 гривень.

За І півріччя 2023 року 21 особа отримала ваучер на навчання. На даний час вісім осіб проходять навчання у державному професійно-технічному навчальному закладі «Лебединське вище професійне училище лісового господарства» за програмою підвищення кваліфікації за професією «кухар 5 розряду» та 13 осіб проходять навчання за професією «швачка» у Державному професійно- технічному навчальному закладі «Сумський центр професійно-технічної освіти з дизайну та сфери послуг».

Протягом січня – червня 2023 року на території Лебединської об’єднаної територіальної громади за рахунок коштів фонду соціального страхування на випадок безробіття проводилися громадські роботи, на які були залучені 22 особи з числа безробітних, зокрема 6 осіб були залучені до роботи із забезпечення сталого функціонування об’єктів підвищеної безпеки на випадок надзвичайних ситуацій. Сума коштів на громадські роботи становить 295,1 тис. гривень. На осіб, які беруть участь у громадських роботах, поширюються державні соціальні гарантії, передбачені законодавством про працю та зайнятість населення і загальнообов’язкове державне соціальне страхування, термін участі в громадських роботах зараховуються до страхового стажу.

У червні 2023 року було залучено 2 особи з числа безробітних до суспільно- корисних робіт, зокрема до забезпечення сталого функціонування об’єктів підвищеної безпеки на випадок надзвичайних ситуацій. Даний вид робіт фінансується стовідсотково за рахунок коштів фонду соціального страхування на випадок безробіття.

Лебединським управлінням Сумської філії Сумського обласного центру зайнятості послуги надаються не лише безробітним особам, а також роботодавцям. На даний час служба зайнятості пропонує роботодавцям різні програми фінансової підтримки. Серед них: надання допомоги по частковому безробіттю, компенсацій на оплату праці працевлаштованих внутрішньо переміщених осіб та фактичних витрат на сплату ЄСВ за кожну працевлаштовану за направленням служби зайнятості особу на нове робоче місце. Крім того, в поточному році з’явились три нові програми компенсацій для роботодавців, спрямовані насамперед на працевлаштування соціально вразливих верств населення: учасників бойових дій, молоді, одиноких батьків, батьків дітей з інвалідністю, громадян передпенсійного віку, людей з інвалідністю, «тривалих» безробітних тощо. Про умови надання компенсації єдиного соціального внеску роботодавці були проінформовані в телефонному режимі, шляхом надсилання інформаційних листів на електронні пошти так і при особистих зустрічах з роботодавцями.

За даний період Лебединським управлінням Сумської філії Сумського обласного центру зайнятості було прийнято 2 заяви від роботодавців на компенсацію єдиного внеску.

Цього року роботодавці також мають змогу отримати мікрогрант на розвиток свого бізнесу. Працівниками служби зайнятості постійно проводиться роз’яснювальна робота щодо отримання мікрогрантів для бізнесу шляхом інформування на сторінці в мережі фейсбук, розсипка роботодавцям, при особистих зустрічах, а також під час проведення інформаційної агітаційної акції шляхом вручення інформаційних матеріалів роботодавцям та зацікавленим особам. Як результат, одній особі – підприємцю погодження грант на суму в 250 000 грн. та одна особа отримала мікрогрант на власну справу в сумі 250 тис. грн.. це дасть змогу створити 4 робочих місця для громадян нашої громади. Пріоритетним завданням служби зайнятості залишається працевлаштування безробітних та забезпечення кваліфікованими кадрами роботодавців, які шукають персонал.

Поділитися