Якісна питна вода – основа здоров’я людини

Дослідження якості питної води з шахтних та трубчастих колодязів постійно знаходяться на контролі у Лебединському відділенні державної установи «Сумський ОЦКПХ  МОЗ». Основними критеріями у воді є  відсутність збудників інфекційних захворювань та безпечність для населення по санітарно-хімічних показниках. Так, за квітень поточного року у відділенні по мікробіологічних показниках було досліджено 68 проб води, з них не відповідають вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» 30 проб, що складає 44,1%. На санітарно-хімічні показники було досліджено 30 проб води, з них не відповідають нормативам 13 проб, що складає 43,3 %.   

Повідомляємо жителів про основні вимоги до влаштування трубчастих та шахтних колодязів, які досить широко використовуються у приватних садибах міста і сільських населених пунктах громади.

За своєю будовою  трубчастий колодязь є свердловиною, яка  обладнана водяним  фільтром, водопіднімальною трубою і насосом. Трубчасті колодязі бувають неглибокі, де рівень залягання  грунтових вод до 7- 9 метрів, і глибокі – коли глибина залягання водоносного шару перевищує 9 метрів. Підйом води з трубчастого колодязя здійснюється за допомогою електричного або ручного насоса. Оголовок трубчастого колодязя  повинен  бути  вище поверхні землі  на 0,8-1,0 м та герметично закритим, мати кожух і зливну трубу з гаком для відра. Навколо  оголовка колодязя влаштовують відмостку, глиняний «замок» і водовідведення, а також розміщують лавку для відер з водою.

Для кріплення стінок шахтного колодязя використовуються залізобетонні кільця, а  дно покривається слоєм крупного піску, гравію або кам’яного щебню, товщиною 20 – 30 см. Підйом води здійснюється насосом або коловоротом з відром загального користування.

Наявність  глиняного  замка,  асфальтування в радіусі до  1 м і облаштування   відведення води для таких колодязів також є обов’язковими. Верх колодязя  закривається кришкою і над ним роблять накриття.

Навколо шахтних колодязів встановлюється паркан для недопущення тварин і  птиці. Санітарно-захисна зона до колодязів складає не менше 20 метрів. В ній  забороняються розміщення вигрібних ям, туалетів, гноєсховищ, приміщень для  тварин та птиці, прання одягу, водопій птиці та тварин. Порушення таких нормативів досить часто допускаються на земельних ділянках приватних садиб міста та  населених пунктів  громади, що і призводить до погіршення якості питної води.

Згідно вимог санітарних правил власники шахтових колодязів зобов’язані щорічно проводити їх обстеження, необхідний ремонт, очищення від мулу, дезінфекцію та лабораторні дослідження якості і безпечності води.

При  відборі проб води  в частини  колодязів  громадського  користування  відра знаходились в павутинні, забруднені домішками грунту або піску, що свідчить про   тривале невикористання таких колодязів. В частини колодязів використовуються на  коловоротах ржаві цепки, в окремих з них відра  відсутні  взагалі, а благоустрій  прилеглих  територій не проведено. Все це також не покращує якість питної води з  таких колодязів.

В значної кількості домогосподарств міста і сільської місцевості експлуатують колодязі, з яких дослідження води  взагалі ніколи не проводились. Тому по дослідженнях такої води з приватних свердловин чи шахтних колодязів рекомендуємо  громадянам звертатися особисто в Лебединське  відділення  державної установи «Сумський обласний центр контролю та профілактики  хвороб  МОЗ України», м.Лебедин, вул. Михайлівська,1. До речі, вартість  досліджень  залежить  від кількості  показників, які заявлені для досліджень і є найнижчими на території Лебединської громади.   

Ми вже повідомляли,  що у  поточному   році  в одному з населених пунктів  громади  зареєстровано  отруєння  нітратами  дитини до 3-х років і саме водою з приватного шахтного колодязя. Тому рекомендуємо власникам колодязів, вода з яких може використовуватись дітям  до 3-х років, дослідити її на вміст нітратів та мікробіологічні показники, щоб убезпечити малят від неякісної питної води. Власники таких колодязів повинні проводити дослідження тільки за своєю  ініціативою.        

Не наражайте дітей на небезпеку, проведіть дослідження води, щоб впевнитись в її безпечності для здоров’я дітей до 3-х років.

Лікар Лебединського відділення ДУ «Сумський ОЦКПХ МОЗ» Василь БРАГА

Поділитися