День єднання: історія свята напередодні війни

16 лютого в Україні відзначають День єднання. Це молоде свято, воно було засноване лише торік, указом Президента України Володимира Зеленського.

Взимку 2022 року Росія стягнула військову техніку до кордонів України. Світові ЗМІ заявляли про те, що незабаром може розпочатись повномасштабне вторгнення. Однією з можливих дат називали 16 лютого.

У відповідь на це Зеленський закликав українців не панікувати та назвав день можливого вторгнення Днем єднання України.

«Нас лякають великою війною та ще раз призначають дату військового вторгнення. Це вже не вперше. Але наша держава сьогодні сильна, як ніколи… Нам кажуть, що 16 лютого стане днем нападу. Ми зробимо його Днем єднання. Відповідний указ уже підписано. Цього дня ми вивісимо національні прапори, одягнемо синьо-жовті стрічки та покажемо всьому світу нашу єдність», – заявив Зеленський у своєму зверненні.

День єднання – молоде свято. У нього немає сформованих роками традицій, але в умовах війни воно набуло особливого сенсу – показати усьому світові, що ми сьогодні – як ніколи єдині та попри все будемо відстоювати свою незалежність і своє майбутнє.

Сьогодні в Україні в містах і селищах піднімають державний прапор і виконують гімн. Приєднатися до святкування можна, одягнувши вишиванку, прикріпивши синьо-жовту стрічку або ж підтримати тих, хто зараз бореться за нашу свободу та мир на фронті.

Поділитися