Розвиток національно-патріотичного виховання у закладах освіти

Питання стосовно стану розвитку національно-патріотичного виховання у закладах освіти Лебединської міської територіальної громади було детально розглянуто під час апаратної наради під головуванням виконуючого обов’язки міського голови Світлани ГОРОШКО.

За інформацією начальника управління освіти, молоді та спорту Тетяни Гримайло, в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала російська федерація проти України, питання національно-патріотичного виховання дітей та молоді є особливо актуальним як на державному, так і на локальному рівнях. Цілеспрямована робота педагогів закладів освіти громади направлена на виховання громадян, які плекають українські цінності, володіють відповідними знаннями, здатні реалізувати свій потенціал в умовах сучасного суспільства, готові до виконання обов’язку із захисту Батьківщини.

Цей аспект виховної роботи у практиці закладів освіти реалізується за допомогою ряду нормативних документів: постанови Кабінету Міністрів України від 09 жовтня 2020 року № 932 «Про затвердження плану дій щодо реалізації Стратегії національно-патріотичного виховання на 2020-2025 роки», Концепції національно-патріотичного виховання в системі освіти України до 2025 року, Обласною програмою національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2020-2025 роки. На місцевому рівні розроблено проєкт програми «Молодь Лебединщини на 2022-2025 роки», який містить розділ «Відродження національно- патріотичного виховання, утвердження громадянської свідомості і активної позиції молоді».

У закладах освіти громади проведено ряд заходів національно-патріотичного та військово-патріотичного спрямування, серед яких: диспути, онлайн-вікторини, відео-уроки мужності за участю працівників військкомату, круглі столи (на тему: «Україна понад усе», «Джерела української звитяги»), виставки малюнків, виховні години («За що я люблю Україну?», «Що означає бути патріотом?»), відеозустрічі з воїнами Збройних Сил України та ін. В умовах воєнного стану в країні, окремо слід зазначити волонтерський рух, який активізувався у мережі закладів освіти, з метою допомоги військовослужбовцям Збройних Сил України. Діти, педагоги та батьки долучилися до акції «Зігрій захисника» (зв’язані та закуплені шкарпетки передано військовим), взяли участь у плетінні білих та зелених маскувальних сіток для військових. Виготовлені малюнки, вітання, солодощі передано захисникам України у зону бойових дій.

Також здобувачі освіти громади взяли участь у Всеукраїнських акціях: «Подякуй військовим», у майстер-класах «Створення квітки Незабудки», «Жовта стрічка» та ін.

Заклади освіти громади постійно беруть участь у обласних конкурсах національно-патріотичного спрямування. А саме: «Діти розбудовують громаду», «Врятувати від забуття». Проєкт під назвою «Ми пам’ятаймо» Михайлівського ЗЗСО І-ІІІ ст. отримав III місце у обласному конкурсі волонтерських загонів «Ветеран живе поруч». Систематично учасники освітнього процесу громади беруть участь у обласних дистанційних конкурсах відповідного спрямування. У обласному фестивалі-конкурсі родинних гербів «Я. Родина. Україна» учасники Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 5 Лебединської міської ради Сумської області зайняли III місце. Традиційними у закладах освіти є відзначення знаменних дат України: Дня Збройних Сил України, Дня Соборності, Дня гідності, Дня єднання, та ін. Представники закладів освіти громади систематично беруть участь у військово-патріотичній грі «Джура» («Сокіл») та мають у своєму здобутку призові місця (команда Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 5 Лебединської міської ради Сумської області посіла І місце у заочному етапі конкурсу).

Національно-патріотичне виховання дітей та молоді є одним з пріоритетних напрямків роботи Лебединського центру позашкільної освіти Лебединської міської ради Сумської області. Протягом звітного періоду вихованці закладу стали учасниками обласного літературного конкурсу «Голоси воєнного стану», обласного конкурсу «Олімпіади геніїв України», І етапу Всеукраїнського благодійного конкурсу «З Україною в серці!», Всеукраїнського багатожанрового проекту «За Україну, за її волю!». З вихованці закладу є переможцями Всеукраїнського конкурсу «За нашу свободу!».

Під керівництвом педагогів вихованці закладу виготовляли окопні свічки для військових та взяли участь в обласній доброчинній акції «Новорічна листівка на передову» (виготовлено авторські листівки, що відображають відомі культурні пам’ятки нашого регіону). Зараз у закладі проходить тиждень військово-патріотичної поезії «Слово, обпалене війною». У мережі Facebook вихованці закладу продекламують вірші, присвячені воєнним діям, що відбуваються в Україні.

З метою популяризації української мови, виховання національно- патріотичної свідомості декілька років поспіль усі заклади освіти громади беруть участь у написанні Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності, що проводиться з нагоди Дня писемності та мови, адже утвердження поваги до державної мови, піднесення її престижу серед громадян є важливим аспектом формування і розвитку підростаючих громадян та основою національно-патріотичного виховання.

У більшості закладів освіти оформлені патріотичні куточки та інформаційні стенди «Все буде Україна!», матеріали яких висвітлюють перебіг подій на бойових фронтах країни. Метою створення таких куточків є виховання патріотичних почуттів в учасників освітнього процесу.

Кабінети предмету «Захист України» навчальних закладів громади укомплектовано тематичними стендами «Озброєння Української армії», «Військова присяга», «Бойовий прапор військової частини», «Тактична підготовка», з урахуванням типового переліку та найновіших зразків видів зброї. Учасники освітнього процесу систематично долучаються до пошуку, охорони, збереження національної культурної спадщини України та рідного краю.

Особлива увага педагогами закладів освіти приділяється здійсненню заходів, спрямованих на ознайомлення учасників освітнього процесу з основними положеннями Конституції України про захист Вітчизни, Законів України «Про оборону України» та «Про загальний військовий обов’язок і військову службу», іншими нормативно-правовими актами, з якими повинні бути ознайомлені усі вихованці закладів.

У кожному закладі освіти розроблено заходи з національно-патріотичного виховання, заплановано проведення різнопланових заходів за участю здобувачів освіти старшої ланки у напрямку національно-патріотичного виховання щодо їх готовності стати на захист незалежності й територіальної цілісності України. До участі у вищезазначених заходах планується залучати військовослужбовців Збройних Сил України, учасників АТО для проведення практичних занять з військової підготовки.

З метою стимулювання фізичних якостей, сприяння патріотичному вихованню учнівської молоді на території громади проведено ряд фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів, що сприяють національно- патріотичному вихованню дітей та молоді. Зокрема, у жовтні 2022 року відбувся патріотичний забіг «Вірю в ЗСУ! Біжу заради перемоги!». Також на підтримку Збройних Сил України та волонтерського руху Сумщини здобувані освіти громади взяли участь у обласному фізкультурно-оздоровчому онлайн- заході «Разом до перемоги!».

У своїх відеоматеріалах учасники показали вміння та навички з п’яти видів спорту. Серед переможців обласного заходу є 2 представників Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 5 Лебединської міської ради Сумської області. Розширення та урізноманітнення усіх зазначених заходів забезпечить якісний розвиток та удосконалення системи національно-патріотичного виховання дітей та молоді у громаді. Максимальна увага у цьому процесі повинна приділятись роботі освітніх закладів, які, починаючи з дошкільного віку формують у підростаючого покоління сталу національно-орієнтовану систему цінностей.

Поділитися