5 грудня в Україні та світі відзначають Міжнародний день волонтера

Міжнародний день волонтерів в ім’я економічного і соціального розвитку — один з міжнародних днів ООН, присвячений особам, що займаються волонтерством. Особливо актуальним це свято є сьогодні, адже на плечах волонтерів лежить неабияка допомога та відповідальність під час війни.
Генеральна Асамблея ООН в 1985 році запропонувала урядам щорічно відзначати 5 грудня Міжнародний день добровольців в ім’я економічного і соціального розвитку. Відзначається відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/40/212. ООН закликала держави здійснити заходи з метою підвищення поінформованості про важливий внесок служби добровольців і тим самим спонукати ще більше людей в усіх сферах діяльності пропонувати свої послуги в якості добровольців як на батьківщині, так і за кордоном. Волонтери (добровольці) — це люди, які свій вільний час витрачають на благо суспільства.
Згідно зі звітом Організації Об’єднаних Націй за 2018 рік, в усьому світі волонтерством займаються понад 1 млрд людей, чия робота відповідає за обсягам, що виконали б 109 млн людей, працюючи повний день.
На 70% волонтерська діяльність у світі неформальна — люди займаються нею безпосередньо у своїх громадах, не беручи участі у жодних організаціях. 30% волонтерів є членами добровільних недержавних організацій.
В Україні потужний сплеск волонтерства відбувся у 2014 році, під час Революції Гідності та початку війни на Донбасі.
Тисячі українців без жодного примусу допомагали Майдану продуктами, теплими речами, наметами, грошима. Згодом були налагоджені постачання ЗСУ та добровольчих підрозділів, що виконували завдання у зоні АТО/ООС. Волонтери збирали гроші та доправляли військовим майже все необхідне — від продуктів харчування, пального, транспорту, медикаментів та одягу до бронежилетів, тепловізорів, безпілотників та спецтехніки.
Цього дня варто відзначити роботу волонтерів, привітавши з професійним святом, адже завдяки їхнім зусиллям, ентузіазму та енергії цей світ стає добрішим, безпечнішим і щасливішим.

Поділитися