Робота по виявленню сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах на території Лебединської громади

Під час апаратної наради, яка пройшла під головуванням першого заступника міського голови Ольги ЗІКЄЄВОЇ, було детально розглянуто роботу Лебединського міського центру соціальних служб з виявлення сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах на території Лебединської міської територіальної громади.

За інформацією директора Лебединського міського центру соціальних служб Наталії КИСЛОЇ, Центр проводить роботу з виявлення сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах, оцінює їх потреби, надає соціальні послуги для подолання таких обставин або мінімізації їх наслідків для сім’ї.
Складні життєві обставини – обставини, що негативно впливають на життя, стан здоров’я та розвиток особи, функціонування сім’ї, які вона не може подолати самостійно.
Для проведення соціальної роботи та організації надання соціальних послуг в Центрі працює 6 фахівців із соціальної роботи. За кожним фахівцем закріплена територія обслуговування.
Надання соціальних послуг Центром здійснюється шляхом ведення випадку, що передбачає: аналіз звернення, заяви чи повідомлення, оцінювання потреб сім’ї, прийняття рішення про надання послуги, розроблення індивідуального плану роботи з сім’єю, укладання та виконання договору про надання соціальних послуг. Соціальні послуги надаються відповідно до державних стандартів соціальних послуг, затверджених Мінсоцполітики.
У процесі роботи, фахівцями Центру визначено основні причини, з якими найчастіше пов’язані проблеми, що виникають у сім’ях: пияцтво; безробіття; низький рівень виховного потенціалу батьків; труднощі підліткового віку; хвороба дитини; конфлікт між членами родини; прояви домашнього насильства або жорстокого поводження з дитиною.
Важливим фактором неблагополуччя стала і війна, яку розв’язала російська федерація. Працівники центру активно долучались до надання гуманітарної допомоги як жителям громади, так і внутрішньо переміщеним особам. Влітку було роздано 116 дитячих курточок для дітей віком від 2 до 8 років. Крім того, Сумський обласний центр соціальних служб спільно з громадською організацією «Ліга сучасних жінок» за підтримки міжнародної організації «Save the Children International» реалізовували Програму матеріальної (грошової) підтримки сімей з дітьми, які, починаючи з 2014 року, вимушені були змінити місце свого проживання, утому числі, переїхавши з одного населеного пункту в інший у межах Сумської області. Працівники Лебединського міського центру соціальних служб співпрацювали з внутрішньо переміщеними особами та пропонували їм стати учасниками Програми. Всього до центру звернулось 40 сімей з даного питання.
За 10 місяців 2022 Центр провів роботу з 514 сім’ями. Виявлено, що 73 сім’ї перебувають/ перебували у складних життєвих обставинах. Цим сім’ям надана послуга соціального супроводу. У ході здійснення соціального супроводу фахівцями Центру вирішувались питання надання комплексної допомоги у подоланні життєвих проблем, а саме: проводилась робота щодо належного виконання батьками батьківських обов’язків, формування у батьків навичок догляду та виховання дитини, облаштування оселі та приведення помешкання до належного санітарно-гігієнічного стану, безпечного для перебування в ньому дитини. Надавалась допомоги в оформленні необхідних документів, проводилась профілактична робота щодо усунення та попередження проявів негативної поведінки у батьків, подолання алкогольної залежності, профілактики насилля у сім’ї. Надавалася гуманітарна допомога: продуктові набори, ліки, засоби гігієни, одяг, взуття, канцелярське приладдя, шкільні рюкзаки, іграшки. За результатами роботи, знято з соціального супроводу 36 сімей. З них 30 сімей з досягненням позитивного результату, 5 сімей змінили своє місце проживання, виїхавши за межі нашої громади, в 1 сім’ї досягти позитивного результату не вдалося (матір позбавлена батьківських прав відносно своїх дітей).
Одним із важливих напрямків роботи Центру є профілактика домашнього насильства, жорстокого поводження з дітьми. На протязі 2022 року до Центру надійшло 11 повідомлень щодо вчинення домашнього насильства. Всі повідомлення були розглянуті, здійснено оцінку потреб. Послугу соціального супроводу отримували 9 сімей.
На постійному соціальному супроводженні перебуває 7 прийомних сімей та 2 дитячих будинки сімейного типу, в яких виховується 25 дітей. Фахівці центру здійснюють також оцінку потреб сімей опікунів/піклувальників, у яких виховуються діти-сироти, діти позбавлені батьківського піклування. Послугу соціального супроводу отримували 12 сімей опікунів/піклувальників. Центр співпрацює з благодійним Фондом «Зростай у родині», який щомісячно надає адресну допомогу сім’ям опікунів у вигляді продуктових наборів. Таку допомогу отримують 14 сімей.
Центр соціальних служб постійно приймає допомогу від небайдужих громадян, завдяки чому надається допомога сім’ям у вигляді одягу, взуття, канцелярських наборів, шкільного приладдя.

Поділитися