Найдорожче добро в кожного народу – це його мова

Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе у наших серцях. Любити, шанувати і плекати рідну мову – святий обов’язок кожного українця. А надто сьогодні, у такі тяжкі часи для нашої держави.

Щороку, 9 листопада, Україна відзначає чудове свято – День української писемності і мови. Це свято було встановлено Указом президента України від 6-го листопада 1997-го року і відзначається на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Адже дослідники вважають, що саме з Преподобного Нестора-Літописця і починається писемна українська мова.

Традиційно, до Дня української писемності та мови у бібліотечних закладах Лебединської громади оформлено виставки тематичної літератури та проведено різноманітні заходи.

«Ти – наше диво калинове, кохана українська мова» – під такою назвою у Московськобобрицькій СБФ оформлено книжкову виставку. На ній представлені підручники та посібники з української мови, словники та періодичні видання, у яких висвітлюється історія народження та розвитку однієї з наймилозвучніших мов світу – української мови.

В Боровеньківській СБФ була організована книжкова виставка «Живи і квітни рідна мово» та проведена мовознавча вікторина «Чи добре ми знаємо українські імена?». Присутні познайомилися з варіаціями українських імен відповідно до словника українських імен, згадали українські обряди і звичаї, переглянули запропоновану літературу. Метою заходу було: розширення знань про красу і багатство української мови, виховання любові до рідної мови, рідного краю та його традицій, та сприяння бажанню розмовляти українською мовою.

До Дня української писемності та мови книжкову виставку під назвою «Мова моїх батьків» презентує читачам Маловисторопська СБФ, а в Гринцівській СБФ для юних читачів відбулася презентація книжкової викладки «Звучи, рідна мово!».

Міська бібліотека №1 з провела бесіду для маленьких користувачів «Спілкуйся українською!» та презентувала книжкову вітрину «О, мово моя, душа голосна України!».

Цікава та яскрава книжкова виставка-інсталяція до Дня української мови під назвою «Рідна мова – душа народу» оформлена у Рябушківській СБФ. Лейтмотивом до неї стали слова українського письменника Панаса Мирного: «Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя , і свої сподіванки, розум , досвід, почування…». Також тематичні виставки до важливої дати оформлено у центральній міській бібліотеці та міській бібліотеці №2, а у Червленівській СБФ до Дня української писемності та мови для відвідувачів бібліотеки розгорнуто книжкову викладку «Мова – духовний скарб народу».

Поділитися