Неоголошені війни

15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Будь-яка війна – це трагедія, страждання, біль та сльози… Для багатьох таким став Афганістан. 10 років тривала неоголошена війна. Через афганське пекло пройшли тисячі солдат та офіцерів. На сьогодні в Україні близько 150 тисяч ветеранів Афганістану.

Та крім афганської, українські військові брали участь і в інших збройних конфліктах на території 16 іноземних держав – вони виконували «інтернаціональний» обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, Сирії, Анголі, Мозамбіку на острові Куба та в інших «гарячих» точках.

Після здобуття Україною незалежності, за даними Міністерства оборони, з 1992 року у міжнародних миротворчих операціях взяли участь майже 44 тис. військовослужбовців. З початку АТО тисячі, насамперед, «афганців» виступили на захист рідної землі.

Традиційно, з нагоди пам’ятної дати у бібліотечних закладах громади проходять тематичні заходи.

Московськобобрицька сільська бібліотека презентує тематичну викладку літератури «Афганістан: подвиг, біль, пам’ять» до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав. На ній представлено матеріали про воїнів- інтернаціоналістів Московськобобрицького старостинського округу. Виконуючи інтернаціональний обов’язок загинув житель села Голубенко Микола Володимирович.

У приміщенні Будильської сільської бібліотеки проходить патріотично – літературна виставка, присвячена виведенню військ з Афганістану: «Мужність залишається в віках».

До уваги відвідувачів ЦМБ представила тематичну книжкову викладку «Їх покликав Афган», а міська бібліотека №1 презентує виставку-спогад «Афган: невідома війна».

У Михайлівській СБФ до пам’ятної дати оформлено виставку статей «Афганістан: історія та пам’ять», а Маловисторопська бібліотека пропонує переглянути тематичну літературу на книжковій вітрині «Тюльпаном чорним пам’ять проросте».

Відбулася ілюстративна виставка-пам’ять до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав у Рябушківській СБФ, віддаючи шану всім  учасникам тих подій серед яких є односельчани: Домашенко Микола, Сафін Володимир та інші.   Міська бібліотека №2 представила користувачам статті та книги про події в Афганістані, та провела ряд інформаційних бесід.

Поділитися