Афганістан: подвиг, біль, пам’ять…

Напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав у Лебединському краєзнавчому музеї був проведений тематичний захід «Афганістан: подвиг, біль, пам’ять…» за участю завідувача сектору туризму та інформаційної політики відділу культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради Валентини Знаменщикової, голови громадської організації «Лебединська асоціація ветеранів Афганістану та АТО «ЛАВА» Анатолія Колісника, учасника війни в Афганістані Миколи Смірнова, історика Ігоря Білоножка, педагога – організатора Людмили Алєксєєнко та учнів 10 класу Лебединського ЗЗСО І – ІІІ ступенів № 1.

Під час заходу його учасники говорили про ті страшні події афганської війни, які стали болючим спогадом усіх воїнів-ветеранів, а ще більшим болем для матерів, синів, дружин, які не дочекалися найдорожчих людей – синів України. Та зазначили, що молоді хлопці йшли туди не за орденами та медалями, а свято вірячи, що виконують інтернаціональний обов’язок, що несуть визволення приниженим та поневоленим, що йдуть не вбивати, а захищати нове життя.

Захід був сповнений почуттям патріотизму та гордості за земляків-героїв. Воїни – афганці згадали події страшної війни в Афганістані, познайомили з масштабами складних і неоднозначних подій війни, в якій полягли їх побратими. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять чотирнадцяти  земляків, які загинули на афганській землі.

Афганську війну можна називати по різному, але її не можна забути, як і інші війни. Тому цього дня та й завжди потрібно згадувати добрим словом учасників бойових дій, які воювали в Алжирі, Угорщині, В’єтнамі, Єгипті, Іспанії, Ємені, Камбоджі, Китаї, Кубі, Лаосі, Мозамбіку, Монголії, Сомалі, Фінляндії, Чехословаччині, Югославії, Ефіопії. Десятиліттями про ці події замовчували. Ці сторінки історії до недавнього часу залишалися таємницею за сімома печатками, хоча учасниками цих воєн були сотні наших побратимів. Кожен з цих людей міг загинути в боях, отримати поранення, потрапити в полон, пропасти безвісти. Проте вони з честю виконували свій обов’язок. З кожним роком все далі історія віддаляє нас від вогняних років Афганської війни, але час непідвладний викреслити з нашої пам’яті приклади мужності і  вірності синів своєї Батьківщини, які з честю виконали свій військовий обов’язок, стали гідним прикладом людської мужності та героїзму.

Поділитися