Підготовка до літнього оздоровлення та відпочинку дітей та учнівської молоді влітку 2021 року

Про хід підготовки до літнього оздоровлення та відпочинку дітей та учнівської молоді Лебединської міської територіальної громади влітку 2021 року говорили сьогодні під час апаратної наради.

Відповідно до протоколу засідання державної ТЕБ та НС від 22 березня 2021 року, Сумську область віднесено до червоної зони епідемічної небезпеки поширення COVID-19. Таким чином, до цього часу на території Сумської області запроваджено обмежувальні протиепідемічні заходи, передбачені для «червоного» рівня епідемічної небезпеки, які планується продовжити до 9 травня. Враховуючи аналогічну ситуацію минулого року, коли літні табори відпочинку не функціонували, на сьогодні не можна зробити остаточний висновок про роботу цих таборів у поточному році.

Але, не зважаючи на все вищезазначене, відділ освіти планує, при можливості, дотримуючись санітарних норм, організувати роботу відпочинкових таборів улітку 2021 року в окремих закладах громади.  

Усього планувалося залучити до відпочинку 1848 учнів, з них: 1586 – у пришкільних таборах, 312 – у профільних. З міського бюджету для цих потреб виділено 340,4 тисяч гривень. Враховуючи теперішню епідеміологічну ситуацію плануємо організувати роботу 6 таборів: 2 профільних (мовних) на базі ЗЗСО№ 6 та № 3, де відпочиватимуть 40 учнів та 4 пришкільних відпочинкових таборів на базі Будильського, Ворожбянського ЗЗСО, ЗЗСО № 4, № 5. До відпочинку буде залучено 120 учнів. По 20 учні у кожному таборі, враховуючи санітарні норми наповнюваності таборів відпочинку під час пандемії. Відпочинкова зміна триватиме 14 робочих днів.

Відділом освіти розроблено заходи по підготовці та проведенню літнього оздоровлення та відпочинку. В середині травня 2021 року планується здійснити об’їзд закладів на предмет готовності до проведення оздоровчої кампанії, 25.05.2021 – провести установчу нараду для  керівників  таборів, заступників директорів з виховної роботи, вихователів, кухонних працівників, медичних сестер, спортивних інструкторів щодо виконання санітарно-гігієнічних норм під час  літнього відпочинку у відпочинкових таборах. На нараду планується запросити представників міськрайонного відділу ДУ «Сумський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України», інспектор УДСНС України  в Сумській області.

Особлива увага під час літнього відпочинку приділятиметься  відпочинку дітям пільгових категорій. Сформований  банк даних дітей пільгових категорій, які бажають відпочити та оздоровитися в літній період. З метою попередження правопорушень, бродяжництва, насильства серед неповнолітніх на даний час формується банк даних на  дітей «групи ризику», дітей, які виховуються у родинах, що  опинилися у складних життєвих обставинах. Ці категорії дітей планується стовідсотково охопити організованим відпочинком.

Відпочинково-оздоровчий період планується розпочати 14.06.2021. У пришкільних та профільних таборах на базі загальноосвітніх,  позашкільних закладів  відпочинкові зміни триватимуть чотирнадцять робочих днів. Робота відпочинкових таборів протягом літа буде організована у дві зміни. Заклади дошкільної освіти Лебединської міської територіальної громади  у літній період переведуться  на санаторний режим роботи.

На проведення оздоровчої кампанії влітку 2021 року міським бюджетом  виділено 340,4 тисяч гривень для харчування учнів у пришкільних та профільних таборах та придбання путівок для дітей пільгових категорій до заміських таборів. Планується придбати 7 путівок на суму 49,0 тисяч гривень.  

Під час відпочинку учнів у таборах буде організовано дворазове харчування  із розрахунку 20 гривень 41 коп. на день. З них: батьківська доплата – 11 гривень 76 копійок, бюджет – 8 гривень 65 коп. на 1 дитину. Усього – 34288 гривень.

Проводяться профілактичні заходи на території відпочинкових таборів з метою захисту відпочиваючих дітей від гнусу, комарів; ремонтуються доріжки, спортивні майданчики, упорядковується територія навчальних закладів, адже вона є територією відпочинкових таборів.

Відпочинкові табори будуть повністю укомплектовані педагогічними кадрами, забезпечено проходження медичних оглядів педагогічними працівниками та обслуговуючим персоналом таборів перед початком оздоровчо-відпочинкового періоду. Відділом освіти, закладами освіти готується план оздоровчо-виховної роботи на літній період. Під час літнього відпочинку вихованці відпочинкових таборів здійснять екскурсійні поїздки до м. Суми, м. Києва, м. Полтави, м. Харкова, познайомляться з історичними пам’ятками культури та архітектури.

Особлива увага під час літнього відпочинку приділяється національно-патріотичному вихованню, зокрема проведення бесід, виховних заходів, присвячених річниці Конституції України, бесіди «Символіка нашої держави», конкурс  «Патріот», відвідування шкільних музеїв, міського краєзнавчого музею. Педагогічними колективами відпочинкових таборів буде  організовано проведення  конкурсів, інтелектуальних програм, спортивних змагань та інше. Одним із найголовніших питань є збереження життя і здоров’я дітей під час літнього відпочинку та оздоровлення. За підсумками оздоровлення і відпочинку дітей  та учнівської молоді під час літніх канікул буде проведений конкурс на кращий відпочинковий табір.

Поділитися