Стан організації гарячого харчування та медичного обслуговування у навчальних закладах міста

Питання стану організації гарячого харчування та медичного обслуговування у навчальних закладах міста обговорювалось сьогодні під час апаратної наради під головуванням міського голови Олександра Бакликова. Про стан організації гарячого харчування та медичного обслуговування учнів закладів загальної середньої освіти та вихованців закладів дошкільної освіти поінформувала присутніх тимчасово виконуюча обов’язки начальника відділу освіти Тетяна Гримайло.

У 2019-2020 навчальному році організовано гаряче харчування у 6 закладах загальної середньої освіти та 5 закладах дошкільної освіти. У відділі освіти та навчальних закладах наявна нормативно-законодавча база із зазначеного питання, видано відповідні накази, розроблено заходи, спрямовані на поліпшення якості харчування та здійснення контролю за його організацією. Якість харчування учнів закладів загальної середньої освіти у 2019-2020 навчальному році покращилася, проте зменшилися показники охоплення харчуванням дітей.

З метою поліпшення роботи шкільних їдалень та харчоблоків дошкільних навчальних закладів, забезпечення дотримання технології приготування їжі щороку поповнюється їх матеріально-технічна база за рахунок коштів міського бюджету та спонсорських коштів. У всіх навчальних закладах міста харчоблоки забезпечено проточною гарячою і холодною водою, проведений лабораторний контроль питної води.

Харчування учнів здійснюється відповідно до перспективного меню, затвердженого начальником комунальної установи «Відділ освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради Сумської області» та управлінням Держпродспоживслужби у Лебединському районі, щоденне меню затверджується директором навчального закладу та відповідає перспективному по найменуванню та виходу страв.

Медичні сестри навчальних закладів роблять розрахунки меню по вартості на одну дитину та вихід порції, відповідність нормі видачі на дитину. Періодичний аналіз меню показує, що для дітей готуються страви з м’яса та м’ясопродуктів, риби, овочів молока. Для дітей дошкільного та 6-річного віку організоване 3-х разове харчування

В освітніх закладах дотримуються термінів, умов зберігання та реалізації продуктів, що швидко псуються. Ведеться журнал температурного режиму в холодильнику. На харчоблоках зберігаються добові норми кожної страви до аналогічного прийому їжі із зазначенням дати і часу відбору проб. У навчальних закладах міста наявна книга картотеки страв, рекомендована Міністерством освіти і науки України та узгоджена з Міністерством охорони здоров’я України.

На 2019 рік на харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста з міського бюджету виділено 721690 грн., що на 24125 грн. більше у порівнянні з попереднім 2018 роком і становить 100% від потреби для забезпечення харчуванням учнів 1-4 класів, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які навчаються в інклюзивних класах, учнів 1-4 класів із малозабезпечених сімей, дітей-переселенців, дітей, батьки яких загинули в зоні АТО .

З 01.09.2019 вартість харчування у закладах загальної середньої освіти збільшена на 1,30 грн. і складає 10,30 грн. з яких 4,10 грн. – кошти міського бюджету, 6,20 грн. – батьківська плата. Виконання норм харчування за III квартал 2019 року склало 70,5 % для дітей 6-10 років та 65,6 % для дітей від 10 років.

Вартість харчування у закладах дошкільної освіти з 01.09.2019 збільшена на 1,30 грн. і складає 18,20 грн. з яких 5,55 грн. – кошти міського бюджету, 11,65 грн. – батьківська доплата. Виконання норм харчування виконання норм харчування за III квартал 2019 року склала 65,75%.

Вимоги щодо організації харчування відповідальними працівниками та дирекцією шкіл дотримуються, видані накази про організацію харчування, призначенні відповідальні особи у навчальному закладі за організацію харчування, створенні бракеражні комісії, упорядкована та ведеться необхідна документація. Питання виробничого характеру, в межах компетенції, вирішуються дирекцією школи та відповідальними за організацію харчування особами. З метою посилення контролю за станом організації харчування дітей у загальноосвітніх школах міста створено комісії громадського контролю за роботою їдальні, яка контролює надходження та умови зберігання продуктів харчування, своєчасність обліковування наданих батьками овочів для здешевлення вартості обідів, санітарно-гігієнічний стан харчоблоку тощо.

Забезпечується використання продуктів, які не містять консервантів, підсилювачів смаку, синтетичних ароматизаторів та барвників.

Відповідно до Закону України «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини» встановлений контроль безпечності та якості продуктів харчування. Продукція надходить до закладів освіти разом із супровідними документами, які засвідчують їх походження та якість (накладні, сертифікати якості та відповідності). Ціни на продукти харчування економічно обґрунтовані відповідно до чинного законодавства.

На керівників установ покладено персональну відповідальність за здійсненням контролю супровідних документів. Забезпечується використання продуктів, які не містять консервантів, підсилювачів смаку, синтетичних ароматизаторів та барвників. Із вересня 2019 року відділом освіти розпочато роботу по впровадженню системи управління безпечністю харчових продуктів у закладах освіти (НАССР), на що з міського бюджету виділено 109,988 гривень.

Вимоги щодо організації харчування відповідальними працівниками та дирекцією шкіл дотримуються, видані накази про організацію харчування, призначенні відповідальні особи в навчальному закладі за організацію харчування, створені бракеражні комісії, ради з харчування, упорядкована та ведеться необхідна документація. Питання виробничого характеру, в межах компетенції, вирішуються дирекцією школи та відповідальними за організацію харчування особами.

За період 2019 року відділом освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради здійснено перевірки 5 закладів дошкільної освіти та 6 закладів загальної середньої освіти на предмет дотримання безпечності та якості продуктів харчування, які доставляються до закладів освіти. Питання забезпечення повноцінним та якісним харчуванням вихованців дошкільних навчальних закладів та учнів закладів загальної середньої освіти розглянуте на засіданні колегії відділу освіти у квітні 2019 року.

Медичне обслуговування учнів закладів освіти здійснюють медичні сестри, які ведуть контроль за станом харчування: проводять бракераж сирої і готової продукції, слідкують за станом здоров’я робітників харчоблоку, за своєчасним проходженням медичного огляду працівниками, стежать за збереженням харчових продуктів, своєчасно оформляють медичну документацію, проводять антропометричні виміри, здійснюють контроль за загартовуючими процедурами, оглядають дітей на педикульоз, шкіряні хвороби, проводять медико-педагогічний контроль фізкультурних занять, слідкують за графіком профілактичних щеплень, щоб вчасно провести вакцинацію дітей, проводять дегельмінтизацію. У загальноосвітніх закладах протарифіковано 6 ставок медичних сестер, у дошкільних навчальних закладах 6,5 ставки.

Уся медична документація в закладах загальної середньої та дошкільної освіти ведеться згідно вимог чинного законодавства.

У закладах освіти міста згідно з річними та місячними планами медичних працівників здійснюється профілактична та санітарно-просвітницька робота серед дітей, педагогів та обслуговуючого персоналу, ведеться робота по виконанню санітарно-гігієнічних вимог відповідно до Правил влаштування навчальних закладів.

Санітарно-просвітницька робота планується та проводиться медсестрами у формі лекцій, бесід, випускаються санбюлетені.

В школах міста проводиться робота по формування здорового способу життя. Ця робота включає в себе наступні елементи: формування уявлень про власне здоров’я та його збереження; знайомство із основними гігієнічними вимогами та формування гігієнічних навичок відповідно до шкільних програм та в процесі позакласної роботи; гігієнічне виховання в школі та сім’ї.

Класні керівники закладів загальної середньої освіти та вихователі закладів дошкільної освіти несуть персональну відповідальність за збереження життя і здоров’я дітей, організовують вивчення учнями та вихованцями правил і норм особистої безпеки.

Відділом освіти розроблені заходи щодо профілактики та зниження захворюваності дітей у закладах освіти, профілактики грипу та ГРВІ серед дітей та підлітків. Розроблені та взяті на виконання загальношкільні заходи щодо профілактики шкідливих звичок та формування здорового способу життя.

В закладах освіти постійно ведуться листи здоров’я, дані про здоров’я дітей доводяться до відома батьків та вчителів.

Щорічно в усіх закладах освіти міста проводиться поглиблений огляд дітей всіма лікарями-спеціалістами. Відповідно до результатів огляду визначаються групи здоров’я дітей, діти з виявленими захворюваннями беруться на диспансерний облік, і постійно знаходяться під контролем медичних працівників. У кожній школі обладнані медичні кабінети, які забезпечені необхідним обладнанням на 92 % та медикаментами на 100 %, відповідно до визначених норм.

Медичні кабінети закладів дошкільної освіти обладнані відповідно до вимог і складаються з трьох блоків: маніпуляційна кімната, ізолятор та кімната профілактичних оглядів. У маніпуляційній кімнаті в наявності є: шафа з ліками, стерильні столи для надання першої допомоги з біксами. У ізоляторі розташовані два ліжка, необхідних для ізоляції хворих дітей. Кімната профоглядів включає у себе два столи, шафу з документацією, ваги. Медикаментами дошкільні заклади у відповідності до нормативних вимог забезпечені на 100%, медичним обладнанням на 93 %.

По відділу освіти та освітніх закладах постійно розробляються і виконуються заходи, спрямовані на покращення медичного обслуговування – діти своєчасно направляються на профілактичні щеплення, своєчасно укомплектовуються аптечки першої допомоги. Аналіз захворюваності, медичного обслуговування та організації харчування розглядається на нарадах при керівникові та педагогічних радах. По відділу освіти розроблено додаткові заходи щодо імунізації учасників освітнього процесу проти кору відповідно до календарного плану, затвердженого рішенням Сумської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (протокол від 19 вересня 2019 року № 4). Протягом вересня в усіх закладах освіти проведено верифікацію списків дітей та дорослих, які пропустили планові щеплення. Керівники закладів освіти та медичні сестри взяли участь у нараді (м. Ромни) щодо імунізації населення проти кору. Педагогічні працівники за наявності вакцини, проходять повторну вакцинацію від кору. Серед батьків учнів та вихованців проводиться роз’яснювальна роботащодо необхідності імунізації як на батьківських зборах так і в індивідуальній формі.

З боку керівництва ведеться постійний контроль за медичним обслуговуванням дітей: чітко дотримується режим дня; постійно ведуться протоколи медико-педагогічного контролю занять по фізкультурі, контроль за навчально-виховним процесом; своєчасно ведеться медична документація.

Медичні працівники навчальних закладів міста проходять курси підвищення кваліфікації згідно існуючого графіка у визначений термін.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *