Стан та перспективи розвитку медичної галузі у місті

Про стан та перспективи розвитку медичної галузі у місті Лебедині в умовах реформування системи охорони здоров’я поінформував учасників апаратної наради головний лікар комунального некомерційного підприємства «Лебединська центральна районна лікарня імені лікаря К.О.Зільберника» Владислав Шепіль.

За його словами, медична реформа продовжується, зараз вона вже пройшла в первинній ланці, тепер активно впроваджується у спеціалізовану медицину. Зміна фінансування суттєво вплине на медичні заклади, адже тепер гроші не даватимуться в обов’язковому порядку, а лише за медичні послуги, які надала лікарня. Завдання реформи – не розпорошуватись, а навпаки централізувати якісну медичну допомогу, з досвідченими лікарями та якісною апаратурою, щоб пацієнт не бігав від закладу до закладу, а зміг отримати в одному. Саме це і стає найбільш конфліктним питанням – адже багатьом медичним закладам доведеться змінюватись або перепрофілюватись.

Мережа закладів охорони здоров’я повинна бути оптимізована: малопотужні, погано оснащені і головне – малозавантажені лікарні будуть перепрофільовані під реальні потреби населення, наприклад, на реабілітаційні, діагностичні центри, хоспіси, які отримуватимуть кошти за конкретні послуги. Впорядкуванням мережі лікувальних закладів опікуватиметься місцева влада. У зв’язку з цим, впроваджуються законодавчі ініціативи для активізації змін у системі охорони здоров’я для того, щоб зробити її доступною для всіх громадян, одночасно підвищуючи її прозорість та ефективність.

Станом на 01.10.2019 року по м. Лебедину укладено 21062 договорів щодо надання медичної допомоги на первинному рівні.

Діяльність закладів охорони здоров’я була спрямована на реалізацію заходів передбачених національними та місцевими програмами, планами соціально-економічного розвитку міста та району.

Загальна чисельність населення м. Лебедин становить 24723 осіб.

Первинна медична допомога населенню надається 1 амбулаторією загальної практики – сімейної медицини м. Лебедина та кабінетом невідкладної медичної допомоги з цілодобовим чергуванням. Медичною допомогою охоплено 100% населення за принципом 24/7.

Лікарі ЗПСМ 100% забезпечені комп’ютерною технікою, мають доступ до мережі Інтернет.

Проведене реформування первинної медичної допомоги дало можливість:

  • впровадити система виписування електронних рецептів по програмі «Доступні ліки»;
  • підвищити заробітну плату лікарям загальної практики – сімейної медицини та медичним сестрам загальної практики – сімейної медицини (якщо середня заробітна плата лікаря в 2018 році склала 6886 гривень, то станом на 01.10.2019 вона складає 14538 гривень, заробітна плата середнього медичного персоналу збільшилась з 4578 гривень до 7162 гривень);
  • зменшити витрати на утримання мережі закладів які надають первинну медичну допомогу
  • запровадити систему електронної реєстратури, що дало можливість позбавитися черг пацієнтів до лікарів, оптимізувати іншого медичного персоналу.

На сьогодні усі поточні видатки (крім оплати енергоносіїв) по первинній медичній допомозі здійснюються за рахунок коштів, отриманих від НСЗУ.

Багатопрофільна стаціонарна допомога по м. Лебедин надається комунальним некомерційним підприємством «Лебединською центральною районною лікарнею імені лікаря К.О. Зільберника» Лебединської районної ради стаціонаром на 162 ліжка, поліклінікою на 613 відвідувань за зміну.

Основними етапами впровадження реформи вторинної ланки у 2020 році є:

  • зміна принципу фінансування закладів;
  • впровадження електронних медичних карток та електронних лікарняних листків;
  • робота поліклінічних відділень за принципом кошти за пацієнтом;
  • розширення медичних послуг на обстеження (рентгенологічні, УЗД, мамографічні, лабораторні обстеження), фінансування здійснюватиметься коштами НЦЗУ.

З метою реалізації оплати медичних послуг на вторинному та третинному рівні, а саме послуг стаціонару в 2019 році запроваджено пілотний проект в Полтавській, Тернопільській, Одеській області. Ключовими завданнями пілотного проекту є визначення протягом 2019 року складу, структури (протокол лікування) та вартості медичної послуги.

З 2020 року заклади вторинки стануть фінансуватись за новим принципом. Кошти нараховуватимуться залежно від кількості пацієнтів, які отримуватимуть допомогу в певній лікарні. Направлення на консультацію вузького спеціаліста виписуватиме сімейний лікар. Проте він позбавлений права вказувати, в яку саме лікарню звертатись пацієнту. Медичний заклад обиратиме сам пацієнт. Такий підхід сприятиме виникненню конкуренції за пацієнтів між медичними закладами. Пацієнти отримають змогу обирати медичний заклад з будь-якого регіону України. В таких умовах лікарні вимушені будуть конкурувати за пацієнтів та створювати для них найсприятливіші умови.

Кошти за надані медичні послуги буде перераховувати Національна служба здоров’я України (НСЗУ).

Таким чином, кошти тепер зароблятимуть лікарі. Вони стануть основним джерелом доходу для медичних закладів. Кошти будуть іти за пацієнтом. Лікарні їх отримають за надані конкретні медичні послуги.

Адміністрацією Комунального некомерційного підприємства «Лебединської центральна районна лікарня ім. лікаря К.О.Зільберника» Лебединської районної ради проведено аналіз кількості випадків лікування у розрізі діагностично-споріднених груп. За результатом аналізу встановлено, що окремі відділення неспроможні забезпечити себе необхідним фінансовим ресурсом. Тому один із можливих варіантів забезпечення фінансування лікарні в 2020 році – це привести у відповідність, оптимізувати кількість медичного персоналу в залежності від кількості наданих послуг та обсягів фінансування з НСЗУ.

Об’єднати відділення за відповідним профілем, а саме створити єдиний операційний блок, об’єднавши хірургічне, ортопедичне, пологове, акушер- гінекологічне відділення. Дитячі ліжка розгорнути у кардіологічному відділенні. Створити єдине консультативно-поліклінічне відділення, до якого ввійде поліклінічне відділення та жіноча консультація.

Враховуючи, що стоматологічні послуги оплачуються коштами НСЗУ частково ( дитяча та невідкладна стоматологія), оптимізувати мережу надання стоматологічних послуг та частково перевести стоматологічне відділення на роботу в умовах самоокупності.

Попередньо проведені розрахунки кошторису видатків лікарні на 2020 рік з використанням досвіду роботи та нормативних показників Пілотного проекту в Полтавській області. За основу взяті дані роботи лікарні в 2018 році, використані коефіцієнти діагностично-споріднених груп захворювань та базової ставки за пролікований випадок в розмірі 1421 гривень.

Загальна потреба коштів на 2020 рік складає (без урахування вартості енергоносіїв) 50 млн 204 тис. грн., за розрахунками сума отриманих доходів за надані медичні послуги складе 31 млн. 667 тис. грн. Прогнозована сума незабезпеченості у 2020 році складає 18 млн. 537 тис. грн.

Згідно Розпорядження голови Лебединської районної державної адміністрації від 29.08.2019 №171-ОД «Про надання медичної допомоги населенню Лебединського району» лікарня розробила заходи щодо оптимізації ліжкового фонду.

За результатом проведеної оптимізації в КНП «Лебединська ЦРЛ ім. К.О.Зільберника» буде відкрито багатопрофільне хірургічне відділення на 35 ліжок, в тому числі: хірургічних – 15 ліжок, травматологічних – 10 ліжок, урологічних – 5 ліжок, гінекологічних – 5 ліжок.

Відбудеться перепрофілювання ліжок у кардіологічному відділенні – 2 ліжка кардіологічних та 3 ліжка терапевтичних перепрофілюються в педіатричні ліжка. Що стосується інфекційного відділення, лікарня залишить інфекційні бокси для тимчасового перебування інфекційних хворих.

Ці заходи дадуть можливість здійснити скорочення ліжкового фонду на 55 ліжок, з 4 листопада 2019 року ліжковий фонд по «Лебединської центральна районна лікарня ім.. лікаря К.О.Зільберника» Лебединської районної ради становитиме 107 ліжок.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *