Чим небезпечний йододефіцит і як уберегтися

Йод необхідний людині протягом усього життя, а його нестача в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення розумової активності і обміну речовин у дорослих. Йод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.

При нестачі йоду в організмі переважають такі симптоми як:

  • відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
  • збільшення щитовидної залози (зоб);
  • затримка росту та інтелектуального розвитку у дітей;
  • зниження розумової активності у дорослих;
  • порушення обмінних процесів;
  • загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому);
  • погіршення слуху;
  • підвищення холестерину;
  • сухість шкіри, втрата її еластичності, набряки,відчуття холоду;
  • порушення роботи кишківника;
  • різке зниження чи підвищення маси тіла;
  • випадіння волосся тощо.

Залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг.

Більшість людей щодня споживає лише 40–80 мкг йоду на добу.  Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95–98% йоду, що надходить в організм, виводиться із продуктами життедіяльності. За все життя людина споживає близько 3–5 г йоду — приблизно одну чайну ложку.

Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Щоби знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану. Також до щоденного раціону слід включити такі продукти:

  • морську капусту (ламінарію);
  • овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
  • фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
  • яйця, молоко, яловичину;
  • волоські горіхи;
  • морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
  • білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.).

Збалансоване харчування захистить Вас від багатьох хвороб, адже краще проводити профілактику ніж лікуватися все життя.

Катерина Кулініч, лікар із загальної гігієни Лебединського міськрайонного відділу «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України». 

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *