Що треба знати про кір і як захистити себе

В Україні триває спалах кору – одного із найбільш заразних захворювань, відомих у світі. Ліків від кору не існує, єдиний надійний метод профілактики захворювання — вакцинація. У 2018 році в Україні на кір захворіло 52 тис. 349 осіб, з них 16 випадків завершилось летально. У місті Лебедин та Лебединському районі кором перехворіла 31 особа, з них 2 дорослих, 29 діти віком до 17 років. Всі хворі діти не мали щеплень проти кору, а у дорослих дані про щеплення відсутні. У 2018 році проти кору щеплено 260 дітей віком 1 рік та 390 у віці 6 років.

Спалахи кору мають циклічний характер і відбуваються кожні 5-6 років. Головна причина спалахів — низьке охоплення щепленнями. Вірус кору  надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили у повітря при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. 9 з 10 неімунізованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. Інкубаційний період кору (тобто період, коли симптоми ще не проявляються) становить 6-21 днів. Далі починається період захворювання з такими симптомами: висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос та блювання. На 4-5 день хвороби з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. Хвороба з симптомами триває до 4 тижнів і більше. Захворювання може призвести до пневмонії, інфекції вуха, запалення мозку, а також до інвалідності та смерті.

Специфічного лікування від кору немає. Проте захворюванню можна запобігти за допомогою вакцинації, яка формує специфічний імунітет, унаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання. Згідно з календарем в Україні, в 12 місяців проводять перше щеплення від кору, а в 6 років — планову ревакцинацію. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму від кору. Перелік протипоказань щодо вакцинації КПК невеликий. За світовими стандартами він не включає легкі застуди з температурою до 38°С. У випадку виникнення тимчасових протипоказань до вакцинації дитина отримує, так зване, медвідведення від щеплень.

У разі контакту з хворим на кір негайно зверніться до лікаря. Якщо дитина контактувала з хворим на кір, вона має отримати вакцинацію проти кору протягом перших 72 годин. У деяких випадках також показана екстрена профілактика шляхом введення імуноглобуліну.

Існує міф, що наявність у дитини бронхіальної астми, цукрового діабету чи інших хронічних захворювань є протипоказанням до вакцинації. Проте насправді такі малюки потребують щеплення у першу чергу, адже ризик зараження кором і розвитку серйозних ускладнень після хвороби для них значно вищий.

Під час консультації важливо повідомити лікарю про те, що:

  • у дитини є алергія на ліки або їжу;
  • раніше була сильна реакція на щеплення;
  • є серйозні захворювання серця, легенів, нирок , або вона приймає якісь ліки тощо;
  • у дитини були судоми.

Вакцину ніколи не колють у сідницю. Якщо вакцина потрапить у жировий прошарок, вона може втратити свої властивості. Якщо зачепити голкою сідничний нерв, це може призвести до больового синдрому та інших порушень. Зауважте, що:

  • дітям до трьох років укол роблять у передню поверхню стегна;
  • дорослішим дітям укол роблять у плече.

Не йдіть з поліклініки одразу після щеплення. Залишіться на 20—30 хвилин, щоб лікар міг побачити, що в дитини немає алергічної реакції на вакцину. Незначне почервоніння та дискомфорт у місці ін’єкції, підвищення температури — це нормальна реакція дитини на щеплення. Ці симптоми — ознака того, що вакцина діє та організм дитини формує імунітет. Вони зазвичай самі минають за кілька діб. Якщо підвищена температура турбує дитину, ви можете дати їй жарознижувальне. При підозрі на ускладнення після отриманого щеплення обов’язково повідомте свого лікаря.

Вакцина КПК, як і будь-які медичні препарати, може мати побічні дії, проте ризик ускладнень після кору незрівнянно вищий, аніж ризик проявів після щеплення.

З 1000 людей, які заразилися кором, 1 помирає, 1 захворіває на енцефаліт, а 50 отримують тяжкі ускладнення, від яких страждають усе життя. Водночас випадки складних реакцій на вакцину трапляються з меншою імовірністю, ніж один раз на мільйон.

Помічник лікаря – епідеміолога Лебединського міськрайонного відділу ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України» Каріна Батютенко.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *