100 днів до 100-річчя Лебединського міського художнього музею ім. Б.К. Руднєва

Важко повірити, але від сьогодні рівно 100 днів до 100-річного ювілею Лебединського міського художнього музею ім. Б.К. Руднєва. Проте, це не просто ювілей, в якому вмістилася ціла епоха, це час самовідданої праці людей, які присвятили себе мистецтву.

Починаючи від свого заснування у буремному 1918 році, життя музею та його співробітників не було простим. Та попри всі труднощі за 100 років свого існування Лебединський міський художній музей пережив усі етапи важкої української історії – експропріацію, ідеологізацію, пограбування, і нарешті національне відродження, залишаючись, при цьому, тим місцем, де органічно поєднані і минуле, і сьогодення, і майбутнє.

Почалася біографія художнього музею 20 листопада 1918 року, що вважається датою його заснування. Проте, для відвідувачів музей відкрився лише у березні 1919 року, як Лебединський художньо-історичний музей ім. Т.Шевченка. У 1937 він перейменований на Лебединський державний художній музей, від 1964 – філія Сумського художнього музею, а з 1997 став самостійним Лебединським міським художнім музеєм. З 2008 музей носить ім’я засновника і першого директора – Бориса Кузьмича Руднєва.

100-річний ювілей – це не просто дата, це вже епоха в історії міста Лебедина. Це ювілей для працівників музею, це свято для тих, хто колись виставлявся в його стінах чи має такий намір, тих хто присвячує своє життя мистецтву, хто малює, пише, ліпить, вишиває чи майструє, або просто вболіває за розвиток міста, частиною якого є Лебединський художній музей – духовна скарбниця, що зберігає безцінні пам’ятки історії, культури та мистецтва…

І розуміючи це, в музеї прагнуть не тільки зберегти та примножити, а й зробити все можливе для того, щоб дати «друге дихання» та, можливо, відкрити нову сторінку історії художнього музею, яка дозволить, використовуючи нові сучасні методи роботи рухатись вперед.

До речі, до 100-річчя художнього музею планується спеціальна програма заходів, що включатиме ряд цікавих виставок, презентацій, наукових проектів та кілька сюрпризів. Робляться також й певні кроки пов’язані з матеріально-технічною базою музею, ремонтом та реконструкцією, що орієнтовані на розвиток закладу.

Сайт музею – http://artmuseum.lebedyn.org

Художній музей

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *