Почастішали випадки захворювання на кір

За повідомленням Лебединського міськрайонного відділу ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України», кількість хворих на кір збільшується не тільки в цілому по Україні, але i в місті Лебедині також. Протягом минулого тижня госпіталізовано в інфекційне відділення 8 хворих на кip дітей, віком від 5 місяців до 4 років. Загальна кількість хворих по Лебедину складає 15 дітей, з яких одну дитину за станом здоров’я переведено в спеціалізоване відділення Сумської обласної дитячої лікарні. Фахівцями Лебединського міськрайонного відділу виявлено 117 контактних ociб, серед яких 81 дитина та 36 дорослих, які потенційно можуть захворіти на кір у випадку відсутності у них щеплень проти цієї хвороби. 

Kip – це гостре інфекційне вipycнe захворювання зі 100% рівнем сприйняття. Bipyc передається повітряно-крапельним шляхом, у тому числі через сусідні кімнати i навіть поверхи. Інкубаційний період складає 8-10 днів, інколи до 2-х тижнів. Основні симптоми: підвищена температура, нежить, сухий кашель, у багатьох випадках – кон’юнктивіт. Характерні для хвороби висипи на шкірі з’являються через декілька діб, спочатку на щічках, потім за вухами i на обличчі, а потім – по всьому тілу. Основна небезпека кору криється в ускладненнях: запалення легенів та енцефаліт, які зустрічаються досить часто.

При перших ознаках кору необхідно ізолювати хворого, звернутись до лікаря i не займайтись самолікуванням.

Вакцинація дітей чи дорослих проти кору гарантує захист на 95-98 %, решта 2-5 % можуть захворіти в легкій формі, без розвитку ускладнень. Погодьтесь, що це досить вагомий аргумент для прийняття рішення щодо проведення щеплень.

Поруч з вакцинацією, необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, не забувати мити руки та іграшки, провітрювати приміщення, гуляти на свіжому повітрі, при можливості уникати великого скупчення людей.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *