Дотримання санітарного законодавства на території міста

Сьогодні на черговій апаратній нараді було розглянуте питання стану здійснення санітарно-епідеміологічного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства на території Лебединської міської ради. Доповідала заступник начальника Лебединського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Ірина Убийвовк.

Лебединське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області у своїй діяльності керується Конституцією, законами України, постановами, розпорядженнями Верховної Ради та Кабінету Міністрів України, що стосуються діяльності Держпродспоживслужби та іншими законодавчими та розпорядчими документами.

Пріоритетними напрямками діяльності управління щодо здійснення санітарно-епідеміологічного нагляду наразі є:

  • реалізація державної політики у сфері забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення;
  • контроль виконання в місті державних програм, у т.ч. Загальнодержавної програми «Питна вода України» на 2006-2020 роки;
  • санітарна охорона території з метою недопущення завезення особливо небезпечних, в тому числі карантинних інфекцій;
  • недопущення спалахів інфекційних захворювань, пов’язаних з об’єктами держсанепіднагляду та зменшення їх кількості в побуті;
  • державний санітарно-епідеміологічний нагляд за станом забруднення атмосферного повітря, відкритих водойм, ґрунтів населених місць, за централізованим і децентралізованим водопостачанням населення, утриманням територій, поводженням з промисловими та господарсько-побутовими відходами.

Основним завданням відділу у сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства є здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду за додержанням підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності та відомчого підпорядкування, а також громадянами державних санітарних норм і правил, гігієнічних нормативів і регламентів. Державний нагляд (контроль) за дотриманням вимог санітарного законодавства суб’єктами господарювання здійснюється при проведенні планових та позапланових заходів у відповідності до чинного законодавства.

На підставі річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) в Лебединському районі на 2018 рік з урахуванням Плану здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю), затвердженого Міністерством економічного розвитку і торгівлі від 15.11.2016р. №1909 за поточний період фахівцями відділу проведені планові перевірки двох суб’єктів господарювання, які розміщені на території м.Лебедин Комунальної установи Сумської обласної ради «Лебединський психоневрологічний інтернат» та ДНЗ «Чайка». До кінця року заплановано 4 планові перевірки закладів освіти міста, звалища ТПВ та шахтових колодязів , які знаходяться на балансі КП «Комбінат благоустрою», комунальних водогонів міста КП «Водоканал», дитячого санаторію «Лебедин».

Позапланові заходи державного нагляду (контролю) здійснювались відповідно до ст.6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Фахівцями Управління проведено три позапланових перевірки за заявою суб’єктів господарювання з метою отримання ліцензії на провадження медичної практики.

Фахівці відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства прийняли участь в засіданнях міської комісії з питань ТЕБ і НС в березні та квітні 2018 року з питань «Про стан забезпечення населення міста Лебедина якісною та безпечною для здоров’я питною водою» та «Про санітарно – епідемічну ситуацію в місті по захворюваності населення міста на гострі кишкові інфекції та заходи щодо недопущення епідемічних ускладнень у 2018 році» та надали пропозиції до протокольних рішень.

Відповідно до Регламенту взаємодії Держпродспоживслужби та МОЗ України, Лебединським міськрайонним відділом ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України», у випадках виявлення відхилень від нормативних показників, до Держпродспоживслужби надавались результати моніторингових досліджень води з централізованих комунальних водогонів та шахтових колодязів міста Лебедина для вжиття заходів.

Відповідно до пункту 11 витягу протоколу постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку, інвестиційної політики, міжнародного та міжрегіонального співробітництва від 28.08.2018 «Про забезпеченість видатків на харчування закладів дошкільної освіти Сумської області в 2017 та 2018 роках», наказу відділу освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради № 59-ОД від 14.03.2018 «Про здійснення контролю за станом харчування дітей у закладах дошкільної освіти» у період з 14 до 22 березня 2018 року здійснено вивчення стану організації харчування дітей у дошкільних закладах освіти міста.

Стан організації харчування дітей у навчальних закладах вивчала комісія у складі працівників відділу освіти та представників Лебединського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області за затвердженою програмою та включало в себе: нормативно-технологічна документація, ведення документації по харчуванню, загальна організація раціонального харчування, робота харчоблоку, організація постачання продуктів харчування та продовольчої сировини.

За результатами роботи комісії виявлено, що у всіх закладах дошкільної освіти м.Лебедин наявна нормативно-законодавча база із зазначеного питання, видано відповідні накази, розпорядження, розроблено заходи, спрямовані на поліпшення якості харчування та здійснення контролю за його організацією. Щомісячно проводиться аналіз виконання норм натурального набору продуктів для дітей в усіх перевірених навчальних закладах згідно Постанови Кабінету Міністрів України № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Робота щодо організації різноманітного та збалансованого харчування ведеться, але проблемним питанням, яке потребує вирішення в закладах освіти міста, є невиконання норм харчування, визначених вищезазначеною Постановою.

Існує потреба у поповненні та оновленні технологічного обладнання та посуду для забезпечення ефективної діяльності харчоблоків дошкільних навчальних закладів.

Відділ приділяв особливу увагу питанням підготовки оздоровчої кампанії дітей. Під час підготовки до оздоровчої кампанії спільно з фахівцями відділу освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради здійснено комісійний об’їзд 17 пришкільних відпочинкових таборів міста. Під час обстежень закладів зверталась увага на проведення косметичних ремонтів та генерального прибирання приміщень харчоблоків, приміщень для перебування дітей, наявність актів проведення ревізій водогінних та каналізаційних мереж, проведення необхідних ремонтів санітарно-побутового обладнання, наявність актів про проведення ревізій холодильного та технологічного обладнання, організацію харчування дітей. За результатами обстежень підписані акти готовності. За результатами обстежень всі заклади відповідають санітарно- гігієнічним вимогам. Надавалась консультативна допомога в складанні перспективного меню в загальноосвітніх школах та ДНЗ міста.

Перед початком оздоровчого періоду 2018 року відділом освіти спільно з фахівцями Лебединського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області проведено розширену нараду для директорів навчальних закладів та директорів пришкільних відпочинкових таборів, відповідальних осіб за організацію харчування, медичних працівників та працівників харчоблоків з питань дотримання санітарно-гігієнічних вимог у пришкільних таборах закладів загальної середньої освіти; створення безпечних і сприятливих умов для організації дозвілля дітей.

Лабораторний контроль води питної здійснювався Лебединським міськрайонним відділом ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України» – невідповідаючих проб не виявлено.

У таборах організоване 2-х разове харчування.

Ускладнень епідемічної ситуації під час навчального року та періоду оздоровлення не зареєстровано.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *