Суспільно-політична ситуація у місті та стан надання соціальних послуг незайнятому населенню

Сьогодні під час апаратної наради до відома її учасників буда доведена інформація стосовно суспільно-політичної ситуації у місті та стану надання Лебединською міськрайонною філією Сумського обласного центру зайнятості соціальних послуг незайнятому населенню.

Як повідомила начальник відділу з питань внутрішньої політики виконавчого комітету Лебединської міської ради Ольга Лахтар, з початку 2018 року суспільно-політична ситуація у місті характеризувалася середньою активністю громадсько-політичних сил.

З початку року виконавчим комітетом Лебединської міської ради погоджено проведення 6 масових заходів, ініційованих партійними організаціями, інститутами громадянського суспільства, релігійними громадами, установами та окремими громадянами. Це були:

  • 5 березня – мітинг, присвячений дню народження Тараса Шевченка,  організатором якого було Лебединське вище професійне училище лісового господарства;
  • 17 березня – спільне богослужіння – конгрес свідків Єгови;
  • 28 квітня – виступ гурту «Баграм» Української спілки ветеранів Афганістану, ініційований громадською організацією «Лебединський союз ветеранів Афганістану «Титан»;
  • 30 квітня – роботи з реставрації пам’ятних знаків, організовані та проведені територіальною організацією політичної партії «Опозиційний блок»;
  • 27 травня – змаганння зі спортивного орієнтування, ініційовані Лебединським осередком політичної партії «Національний корпус»;
  •  1 червня – районна акція – районне свято, присвячене Дню захисту дітей.

Відповідно до отриманих заяв, відділом з питань внутрішньої політики виконавчого комітету Лебединської міської ради вжито заходів щодо сприяння названим акціям – повідомлено Лебединське відділення поліції ГУНП в Сумській області для забезпечення охорони громадського порядку. Всі заходи пройшли мирно, фактів порушення громадського спокою не фіксувалося.

Серед 27 міських громадських організацій найактивнішими можна вважати: громадська організація «Місто 2.0», громадська організація «Товариство сприяння Збройним Силам України та військово-морського флоту «Цивільний корпус «Азов», громадська організація Лебединське об’єднання воїнів АТО «Патріот», молодіжні волонтерські організації «Пульс» і «Червоні вітрила», Лебединська міська організація інвалідів, громадська організація «Лебединська міська організація інвалідів «Союз Чорнобиль України». Варто відзначити і активність нещодавно зареєстрованої громадської організації «Switch on».

Дії влади міста спрямовані на тісну співпрацю та ведення постійного діалогу з представниками усіх політичних партій, громадських організацій та релігійних громад, впровадження заходів щодо консолідації та попередження проблем, які можуть мати деструктивний вплив. З цією метою у 2018 році було проведено 5 засідань громадської ради, яка діє при виконавчому комітеті Лебединської міської ради.

Важливою складовою суспільно-політичної ситуації в місті є суспільні настрої населення. У 2018 році суспільні настрої лебединців формувалися під впливом комплексної дії політичних, економічних та соціальних факторів.

Серед політичних факторів визначальною рисою суспільних настроїв залишається криза довіри до органів державної влади і правопорядку. Сьогодні діяльність керівників різних рівнів оцінюється досить критично.

Серед громадських очікувань (суспільних запитів) актуальними є:

– врегулювання конфлікту на Сході країни. Суспільство втомилося від війни;

– забезпечення політичної стабільності та цілісності країни шляхом суспільного діалогу, попередження хаосу і ескалації екстремізму;

– припинення політики «затягування пасків», попередження подальшого зниження рівня життя населення;

– реальне зменшення корупції та підвищення ефективності інститутів влади.

Щодо оцінок міської влади, то серед лебединців залишається досить високим інтерес до роботи міської ради. Значні надії на зміни покладають представники молодого покоління.

Проте, значним залишається і число невдоволених громадян, які активно критикують практичні кроки міської влади в окремих сферах суспільного життя. Зокрема, в житлово-комунальній сфері, економіці, тощо. Обсяг критики, що надходить через електронні канали комунікації залишається значним, але переважно від анонімних користувачів.

Разом з цим, населенням міста схвалюються практичні дії міської влади щодо ремонту дорожнього покриття, виконання робіт з благоустрою, закупки комунальної техніки, капітального ремонту закладів освіти, проведення культурно-масових заходів.

Надзвичайно важливою групою факторів впливу на настрої городян залишаються економічні чинники. Адже, якщо аналізувати головні показники стану економіки, то простежуються окремі тенденції, які мають негативний вплив на рівень суспільного добробуту. Це, насамперед:

– невисокий рівень економічного зростання;

– зростання цін на продукти харчування і ліки;

– високий рівень безробіття;

– високі тарифи на газ та електроенергію.

З огляду на те, що суспільні настрої громадян здебільшого визначаються суб’єктивною оцінкою громадянами явищ, процесів і змін, які відбуваються не тільки в Лебедині, а і в державі загалом, самооцінки власного матеріального стану тощо, можна прогнозувати деяке розчарування окремих груп громадян економічною політикою Уряду, відсутністю реальних показників анонсованих структурних реформ (зокрема, у фінансовій, податковій сфері, правоохоронних органах).

Загалом можна констатувати, що ситуація на загальноукраїнському рівні, взаємовідносини у вищих структурах влади, а також названі вище процеси в економіці та суспільному житті є ключовими факторами формування суспільно-політичної ситуації на території Лебединської міської ради. При цьому, громадсько-політичне життя міста, переважно, відображає загальнодержавні тенденції та процеси, але й має свої регіональні особливості. Суспільні настрої у Лебедині – адекватні  наявній розстановці політичних сил в області і державі.

Стосовно надання послуго незайнятому населенню директор Лебединської міськрайонної філії Сумського ОЦЗ Микола Падалка зазначив, що з початку року за допомогою у працевлаштуванні звернулось 595 громадян.

Всього впродовж 2018 року послугами служби зайнятості скористалися  1353 незайнятих трудовою діяльністю громадянина.

За 5 місяців 2018 року за сприяння служби зайнятості у місті працевлаштовано 317 безробітних та 177 незайнятих громадян.

Найбільша кількість працевлаштованих службою зайнятості на підприємствах: ТОВ „Укртранспневматика” – 28 осіб,  ТОВ „ Крук ” – 25 осіб, ДП „Лебединське лісове господарство” – 187 осіб, ДП ПАТ “Сумбуд” БМП “Лебединпромбуд” – 8 осіб, ТОВ „Мік”- 20 осіб, Філія “Дорбудсервіс” ДП “Сумський облавтодор” ДАК “Автодороги України” – 17 осіб.

На жаль, не всім безробітним знаходиться робота у місті, тому безробітні громадяни залучаються до участі в тимчасових роботах на Філії “Гаврилівський птахівничий комплекс”та ПрАТ “Пиво-безалкогольний комбінат “Радомишль”, де наразі працює 10 жителів міста, направлених у травні 2018 року.

Одними із соціально вразливих категорій громадян, які потребують особливої уваги є демобілізовані учасники АТО та внутрішньо переміщені особи. Станом на сьогодні  на обліку в службі зайнятості перебуває 11 осіб  із числа демобілізованих учасників АТО. В 2018 році працевлаштована 1 особа, надано 22 профконсультаційні та 26 профінформаційних послуг.

В 2018 році перебувало на обліку в Лебединської філії Сумського ОЦЗ  5 внутрішньо переміщених осіб, з них 1 особа працевлаштована (ТОВ „МІК”), 1 особа проходила професійне навчання.  За січень-травень 2018 року їм надано 7 профконсультаційних та 4 профінформаційних послуги. Перебуває на обліку сьогодні у Лебединській філії Сумського ОЦЗ 2 внутрішньо-переміщені особи.

З метою забезпечення конкурентоспроможності з урахуванням потреб ринку праці 77 громадян проходило в 2018 році професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації. Особливою популярністю у роботодавців користувався такий різновид навчання як стажування на робочому місці – підвищення кваліфікації безробітного з метою набуття практичних вмінь та навичок для виконання професійних обов’язків за професією або на посаді, на яку претендує безробітний у роботодавця (проходило навчання 63 безробітних). Згідно договору з ТОВ „МІК” були організовані курси цільового призначення для 20 осіб за напрямком «Охорона праці та використання сучасних технологій при виробництві швейних виробів», і в подальшому всі вони були працевлаштовані за професією «швачка».

Однією із складових політики зайнятості є профорієнтаційна робота, мета якої – забезпечити ефективне використання трудового потенціалу особистості на ринку праці. Профорієнтаційна робота проводилася за такими напрямками: професійна інформація, професійна консультація, професійний відбір, професійна діагностика. Всього у 2018 році надано 2922 профорієнтаційні послуги 1958 особам. Взагалі 2018 рік Державною службою зайнятості презентований як Рік профорієнтації, і в цьому контексті на базі колишнього бухгалтерського відділу створений Інформаційно-консультаційний центр, обладнаний комп’ютерною технікою для проведення тестувань, куточком про народні промисли. Тут уже побували випускники СШ № 7 і можуть побувати усі бажаючі та отримати пораду щодо вибору професії від кваліфікованого спеціаліста з профорієнтації. До речі, записатись на прийом до цього спеціаліста та інших можна за допомогою «Електронної черги» на порталі «Труд».

Працівники Лебединської міськрайонної філії Сумського ОЦЗ відвідали випускні класи шкіл міста з метою проведення анкетування, тестування та коригування професійних намірів учнів.

З випускники групами учнів Лебединського педучилища ім. А.С.Макаренка проведені заняття на тему «Мотивація учнів до успішного працевлаштування».

У 2018 році Лебединською міськрайонною філією Сумського ОЦЗ проведено 57 інформаційних семінарів з безробітними, якими охоплено 639 чоловік та 18 семінарів з техніки пошуку роботи для 146 чоловік.

З метою поліпшення якості наданих послуг використовувались сучасні технології – заповнення картки укомплектування вакансій, зйомка та розміщення відеорезюме, залучення безробітних громадян до відкритих онлайн-курсів «Прометеус» та Лінгва-Скілс. Завдяки складеним 10 відеорезюме, 5 безробітних знайшли роботу.

Для забезпечення тимчасової зайнятості населення у січні-травні 2018 року до оплачуваних громадських робіт з благоустрою міста залучений 21 безробітний. Громадські роботи фінансувались пропорційно за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття –  9,7  тис.грн. та місцевого бюджету – 9,7, тис.грн.,  всього  19,4 тис. грн.

Станом на 01.06.2018 року на обліку в Лебединській міськрайонній  філії  Сумського ОЦЗ зайнятості перебуває 768 безробітних громадян.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *