Підвели підсумки роботи спостережної комісії протягом 2017 року

15 лютого у стінах Лебединської міської ради відбулося планове робоче засідання спостережної комісії, яка діє при виконавчому комітеті Лебединської міської ради та опікується питаннями громадського контролю за дотриманням прав засуджених та осіб, звільнених від відбування покарання, організацією виховної роботи з умовно-достроково звільненими та наданням допомоги у соціальній адаптації цих осіб.

Під час засідання було підведено підсумки роботи спостережної комісії протягом 2017 року. Голова комісії Оксана Древаль проінформувала присутніх, що у своїй діяльності спостережна комісія керується Конституцією України, Кримінально-виконавчим кодексом України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Постановою Кабінету Міністрів «Про затвердження положень про спостережні комісії та піклувальні ради при спеціальних виховних установах», іншими нормативними документами та Положенням про спостережну комісію при виконавчому комітеті Лебединської міської ради.

Протягом звітного періоду спостережною комісією проведено 12 засідань. На виконання пункту 4 Положення про спостережну комісію здійснюється облік осіб, які умовно-достроково звільнені від відбуття покарання з місць позбавлення волі та осіб, які засуджені до кримінального покарання, не пов’язаного з позбавленням волі.

 

Так протягом 2017 року на облік до Лебединського районного відділу з питань пробації було поставлено 153 особи, з них 9 неповнолітніх та 12 жінок, знято з обліку 155 осіб. Всього наразі на обліку перебуває 68 осіб, з них 50 осіб засуджені до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі та 18 осіб, на яких накладено адміністративне стягнення у вигляді громадських робіт. На обліку перебуває 6 неповнолітніх та 5 жінок.

Спостережною комісією налагоджена тісна співпраця з  Лебединським районним відділом з питань пробації,  Лебединським МЦСССДМ, Лебединським МРЦЗ, ССД Лебединської міської ради, Лебединським ВП ГУНП в Сумській області громадськими та релігійними організаціями міста, відділом з питань внутрішньої політики виконавчого комітету Лебединської міської ради в напрямку профілактичної роботи з особами засудженими, звільненими від відбування покарання з випробуванням. Так протягом січня – грудня місяців 2017 року з зазначеними структурами було проведено ряд заходів, а саме: «Ми різні, але ми рівні», «Жити у злагоді з собою та іншими», «Скажемо насиллю, ні!», «Світле свято Великодня», «Насильство в сім’ї, як соціальна проблема», «Цінності сімейного життя», «Сторінками історії, з повагою до минулого!», «Діти в долонях турботи», «Конституційні права та обов’язки», «Особиста та статева гігієна…», «ІПСШ. Небажана вагітність, шляхи профілактики та запобігання», «Профілактика інфікування ВІЛ/СНІД», «Проблеми ігрової залежності», «Свято Спаса», «Моя держава – Україна», «Шляхи вирішення проблем працевлаштування», «Побудова позитивної життєвої перспективи». Екскурсія до художнього музею ім. Б.К. Руднєва.  Відеолекторій «В зоні особливої уваги», 1 грудня Всесвітній день боротьби зі СНІДом, Правова освіченість – основа сучасного суспільства, Зустріч з Місіонерським товариством «Суми духовне відродження», Святий добрий Миколай – усім дітям помагай.

Інформація про проведені заходи розміщувалася на офіційному сайті Лебединської міської ради, міськрайонній газеті «Життя Лебединщини» та соціальній мережі Фейсбук.

Одним із досить дієвих форм роботи спостережної комісії є запрошення на засідання комісії підоблікових Лебединського РВ з питань пробації, що перебувають на обліку. Протягом року було запрошено та заслухано під час роботи комісії 28 підоблікових Лебединського РВ з питань пробації.

Щодо організації працевлаштування та профорієнтації осіб, звільнених від відбуття покарання або примусового лікування та умовно засуджених, то, згідно інформації Лебединської міськрайонної філії Сумського ОЦЗ, за 12 місяців 2017 року користувались послугами служби зайнятості 2 особи, які звільнені після відбуття покарання або примусового лікування та умовно засуджені. За час перебування на обліку їм було надано 2 профінформаційні послуги. Одній особі припинено реєстрацію за невідвідування без поважних причин центру зайнятості протягом 30 робочих днів, друга працевлаштована за направленням служби зайнятості.

Лебединським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на базі Лебединського відділу з питань пробації в перший понеділок місяця, згідно плану роботи, проводиться профілактично-просвітницька робота серед молоді, яка засуджена до покарань не пов’язаних з позбавленням волі. Було проведено 12 заходів, відео лекторіїв на різну тематику.  Протягом 2017 року 28 особам з числа молоді, засуджених до виконання покарань, не пов`язаних з позбавленням волі Лебединським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надавались  соціальні послуги за карткою надання соціальних послуг, а також  розповсюджувались буклети,  листівки, профілактичного характеру.

Спостережна комісія сприяє представникам релігійних громад проводити виховну роботу та здійснювати контроль за поведінкою осіб, засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та осіб, звільнених умовно-достроково від відбування покарання. Така співпраця дає позитивні результати у проведенні виховного процесу серед засуджених.

Відділом освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради проводиться системна робота з контролю за профілактикою правопорушень та виховної роботи серед учнівської молоді. У кожному загальноосвітньому навчальному закладі вироблена система правовиховної превентивної роботи, яка уособлює в собі дієві заходи щодо попередження злочинності,  правопорушень,  бродяжництва,  насильства в учнівському середовищі. Одним із важливих місць в системі правовиховної роботи з учнівською молоддю посідає робота з батьками. Протягом 2017 року у загальноосвітніх навчальних закладах міста проведені батьківські збори: «Профілактика шкідливих звичок школярів у родині», «Виховання дитини в родині», «Батьки і діти, стилі сімейного виховання».

Профілактика та попередження злочинності є однією із дієвих форм роботи усіх суб’єктів співпраці.

Інформація про результати роботи спостережної комісії  висвітлюються на офіційному сайті  Лебединської міської ради.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *