Звіт міського голови щодо здійснення державної регуляторної політики виконавчим комітетом Лебединської міської ради за 2016 рік

Доводимо до відома звіт міського голови щодо здійснення державної регуляторної політики виконавчим комітетом Лебединської міської ради за 2016 рік, який виносився на розгляд XVII сесії Лебединської міської ради.

Конституцією України та законами України встановлено, що державна регуляторна політика у сфері господарської діяльності спрямовується на вдосконалення правового регулювання господарських відносин між регуляторними органами та суб’єктами господарювання, недопущення прийняття економічно недоцільних і неефективних регуляторних актів та усунення перешкод для розвитку господарської діяльності. 

Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» закріплені вимоги до всіх розробників регуляторних актів щодо дотримання визначеного порядку їх розробки, розгляду та прийняття.

На виконання положень вищезазначеного Закону України реалізація державної регуляторної політики в місті продовжує проводитись у таких напрямках:

  • планування діяльності з підготовки проектів регуляторних актів;
  • направлення до уповноваженого органу для підготовки у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку пропозицій щодо удосконалення проекту відповідно до принципів державної регуляторної політики;
  • створення та ведення реєстру чинних регуляторних актів в місті;
  • оприлюднення документів, підготовлених у процесі здійснення регуляторної політики;
  • проведення роз’яснювальної роботи по реалізації державної регуляторної політики;
  • моніторинг звітів про відстеження результативності регуляторних актів.

Планування діяльності  щодо підготовки проектів регуляторних актів

Відповідно до вимог статті 7 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» з метою реалізації принципу послідовності та передбачуваності регуляторної політики, підготовка регуляторних актів міської ради у 2016 році здійснювалася згідно з Планом діяльності з підготовки регуляторних актів Лебединською міською радою, який був затверджений у лютому місяці 2016 року та включав розроблення двох регуляторних актів міської ради («Про затвердження Порядку встановлення особистого строкового сервітуту для розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності за рахунок земель комунальної власності в місті Лебедин» (розробник управління ЖКГ) та «Про внесення змін до рішення шістдесят четвертої сесії міської ради шостого скликання від 03.07.2015 «Про встановлення місцевих податків та зборів» (розробник фінансове управління Лебединської міської ради). У березні 2016 року план діяльності з підготовки проектів регуляторних актів міської ради був доповнений, а саме передбачалося розроблення іще одного проекту регуляторного акту «Про внесення змін до рішення шостої сесії Лебединської міської ради шостого скликання від 28.04.2011 «Про пайову участь (внески) інвесторів (забудовників) у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста Лебедина» (розробник управління житлово-комунального господарства Лебединської міської ради).

З набуттям чинності змін до статті 34 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» до уповноваженого органу, а саме Державної регуляторної служби України для удосконалення проекту рішення відповідно до принципів державної регуляторної політики, фінансовим управлянням Лебединської міської ради направлений проект регуляторного акту «Про внесення змін до рішення шістдесят четвертої сесії міської ради шостого скликання від 03.07.2015 «Про встановлення місцевих податків та зборів» з аналізом регуляторного впливу та експертним висновком щодо регуляторного впливу внесених проектів регуляторних актів. При затвердженні проекту вищезазначеного рішення міської ради пропозиції Державної регуляторної служби України були враховані.

Проект рішення «Про затвердження Порядку встановлення особистого строкового сервітуту для розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності за рахунок земель комунальної власності в місті Лебедин» був розроблений та разом з аналізом регуляторного впливу  розміщений на сайті міської ради, але в зв’язку із затримкою виготовлення генерального плану міста прийняття даного рішення не було доцільним.

Регуляторний акт «Про внесення змін до рішення шостої сесії Лебединської міської ради шостого скликання від 28.04.2011 «Про пайову участь (внески) інвесторів (забудовників) у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста Лебедина» не розроблявся в зв’язку з тим, що зміни в діючому законодавстві в повному обсязі не передбачають остаточний перелік об’єктів , замовники будівництва яких звільняються від сплати пайової участі на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста.

 Моніторинг діючих регуляторних актів

Відповідно до методичних рекомендацій Державної регуляторної служби України, на виконання вимог Сумської обласної державної адміністрації щомісячно проводиться моніторинг діючих регуляторних актів.

Відділом комунального майна та приватизації управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради створений реєстр діючих регуляторних актів, який розміщений на офіційних сайтах міської  ради та  облдержадміністрації.

Станом на 01.01.2017 в місті налічується 18 діючих регуляторних актів, всі рішення Лебединської міської ради.

 По розробниках: відділ архітектури та містобудування – 3, відділ аналізу та прогнозування – 2, відділ комунального майна та приватизації – 3, відділ торгівлі, побутового обслуговування населення та захисту прав споживачів – 2, управління житлово-комунального господарства – 5, фінансове управління – 3.

 Виконання заходів з відстеження результативності дії регуляторних актів

Протягом звітного року проводилась робота з відстеження результативності регуляторних актів. На виконання доручення Прем’єр-міністра України був затверджений план-графік проведення заходів з  відстеження результативності діючих регуляторних актів у 2016 році, згідно якого планувалося провести відстеження результативності 5 регуляторних актів. Фактично проведено 3 відстеження :1 – базове, 2 – періодичних. Два базових відстеження не проводились, у зв’язку з  неприйняттям запланованих рішень.

Затверджений раніше план – графік проведення заходів з відстеження результативності діючих регуляторних актів на 2016 рік та доповнення до нього були розміщені на офіційному сайті міської ради та направлені до облдержадміністрації.     

Всі звіти про відстеження результативності регуляторних актів розміщені на сайті міської ради в розділі «Регуляторні акти».

Оприлюднення інформації щодо здійснення регуляторної діяльності

Розробниками регуляторних актів в установлений законодавством термін забезпечується оприлюднення текстів проектів регуляторних актів, аналізів регуляторного впливу, звітів про відстеження результативності регуляторних актів шляхом розміщення на офіційному сайті міської ради в розділі «Регуляторна політика» та у друкованих засобах масової  інформації з метою отримання пропозицій та зауважень від фізичних та юридичних осіб.

У процесі регуляторної діяльності постійно відбувається взаємодія з суб’єктами господарювання, їх об’єднаннями, проводиться систематизація регуляторних актів та виконання заходів з відстеження їх результативності.

Питання щодо здійснення заходів з реалізації державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності знаходиться на постійному контролі у виконавчому комітеті міської ради.

У наступному році буде продовжена робота з виконання заходів державної регуляторної політики для поліпшення бізнес-середовища з урахуванням встановлених Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» норм, процедур та термінів виконання.

На виконання доручень голови Сумської обласної державної адміністрації відділом комунального майна та приватизації надається щомісячна та щоквартальна інформація щодо узгодженості регуляторних актів з принципами державної регуляторної політики.

Міський  голова О.М.Бакликов

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *