Сплата єдиного податку фізичними особами підприємцями в 2017 році

27 грудня 2016 року Президентом підписаний Закону України від 06.12.2016 р. № 1774-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», яким внесено низку змін до  Закону України від 08 липня 2010 року № 2464 – VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», зокрема щодо нарахування та сплати єдиного внеску фізичними особами – підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність.

Так, які ж суми єдиного податку будуть сплачувати ФОПи з 1 січня 2017 року.

Зазначимо, що до 1 січня 2017 року ФОПи (незалежно від системи оподаткування) за наявності доходу за відповідний місяць зобов’язані сплачувати ЄСВ в розмірі не менше мінімального страхового внеску (22 % від розміру мінімальної заробітної плати).

З 1 січня 2017 року ФОПи зобов’язані сплачувати ЄСВ, незалежно від наявності доходу за відповідний місяць.

Звільняються від сплати за себе єдиного внеску фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, , якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (частина четверта статті 4 Закону № 2464 у редакції Закону № 1774).

Для підприємців на загальній системі, а також на спрощеній 2-ї і 3-ї груп, розмір ЄСВ зберігся не менше мінімального страхового внеску (22 % від розміру мінімальної заробітної плати), тобто 704 грн. на місяць з 1 січня 2017 року.

Для ФОПів на спрощеній системі 1-ї групи розмір повинен бути не менше 0,5 мінімального страхового внеску, тобто 352 грн. на місяць.

Таким чином, незалежно від наявності доходів ФОПи зобов’язані сплачувати ЄСВ, розмір якого становить з 1 січня 2017 року 352 грн. для ФОПів на спрощеній системі 1-ї групи та 704 грн. для всіх інших підприємців.

Отже, з нового року підприємці будуть сплачувати єдиний соціальний внесок в наступному розмірі:

1) загальна система: ЄСВ – 704 грн. в місяць;

2) Єдиний податок, 1-а група: ЄСВ – 352 грн. в місяць;

3) Єдиний податок, 2-а група: ЄСВ – 704 грн. в місяць,;

4) Єдиний податок, 3-а група: ЄСВ – 704 грн. в місяць.

Звертаємо увагу підприємців 1-ої групи на те, що страховий страж їм буде зараховуватись пропорційно сплаченому єдиному внеску. Тобто сума ЄСВ 352 грн. гарантує 15 календарних днів страхового стажу.

Нагадаємо також, що необхідний  страховий стаж для призначення пенсії  має складати не менше 15 років.

Останніми роками пенсійні питання є чи не найактуальнішою темою серед населення України. Якщо людина взяла на себе сміливість бути підприємцем, доводиться відповідати за своє майбутнє перед самим собою, платити внески в тому обсязі, що гарантують бажаний розмір пенсії. Адже не сплата  внесків не дає можливості зарахувати період трудової діяльності до страхового стажу. І , як наслідок, громадяни мають пенсію, яка не відповідає їхнім сподіванням.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *