Наші творчі земляки

Лебедин надзвичайно багатий талановитими людьми. Їхній творчий доробок – це сотні творів мистецтва, які дивують своїм різнобарв’ям і унікальністю. Їхні роботи вже давно стали гордістю музейних колекцій по всій Україні, а часто й далеко за її межами.

До таких талановитих людей нашого міста відноситься творча родина Басанців, цікаву інформацію про яких прочитала для учнів 9-го класу Лебединської ЗОШ №4 – молодший науковий співробітник художнього музею Ліна Аксененко.

Родина Басанців творча і багата талантами. Художників у родині чотири: батько Олександр Дмитрович, старший син Олександр, і два молодших близнюків Дмитро та Ігор. Покійна дружина Олександра Басанця – Олександра Павлівна теж була мистецтвознавцем. В Лебединському художньому музеї зберігаються дві роботи Олександра Баснця, написані в техніці станкового живопису. Це «Колгоспна весна» і «Портрет товариша» (портрет Дмитра Яковича Лєдньова – друга автора).  Вони  написані у сюжетно-тематичному жанрі і портретному. Інші твори Басанця зберігаються в художніх музеях по всій Україні. Але так склалися обставини, що жодної виставки художників родини Басанець  в Лебедині не було. Проте є надія, що така виставка  все-таки відбудеться.

5665

Ще однією талановитою людиною нашого міста є Василь Юдович Бриль. Василь Юдович був ініціатором створення кімнати-музею співаку Борису Гмирі спочатку в педагогічному училищі, а потім у районному будинку культури. Невтомний краєзнавець, зібрав багатий матеріал, пов’язаний з перебуванням композитора Сергія Рахманінова в Лебедині і створив стенд присвячений С. Рахманінову в будинку культури. Його наполеглива пошукова робота, пов’язана з ім’ям  ще одного нашого земляка – співака Івана Стешенка, стенд з матеріалами про якого  зберігається сьогодні в будинку культури.

О.Д. Басанець і В.Ю. Бриль –  яскраві митці в галузі сучасного образотворчого мистецтва України і дослідницько-краєзнавчої роботи ХХ століття.  Для багатьох учнів інформація про них стала першим знайомством з їхньою творчістю, справжнім відкриттям і одкровенням. Залишається сподіватися, що все зроблене ними заради історичної та людської пам’яті, знайде продовження в пошуках вдячних нащадків.

Лебединський міський художній музей

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *