18 жовтня – Європейський день боротьби із торгівлею людьми

Факт його відзначення є нагадуванням про актуальність проблеми торгівлі людьми, а також необхідність об’єднання зусиль для протидії цьому явищу, переслідуванні злочинців, наданні допомоги потерпілим, ведення превентивної роботи.

Україна у вересні 2010 року ратифікувала Конвенцію Ради Європи про заходи по боротьбі із торгівлею людьми, формально підтвердивши тим самим готовність до впровадження міжнародних стандартів та принципів в цій сфері.

20 вересня 2011 року Верховна Рада України прийняла довгоочікуваний Закон «Про протидію торгівлі людьми». В ньому визначено основні напрями реалізації державної політики, спрямованої на протидію торгівлі людьми; повноваження органів виконавчої влади під час здійснення заходів з протидії торгівлі людьми; механізм запобігання торгівлі людьми, боротьби з нею, надання допомоги та захисту постраждалим особам, визначені права постраждалих від торгівлі людьми осіб, які звернулися за допомогою; засади міжнародного співробітництва у сфері протидії торгівлі людьми, визначена процедура репатріації іноземців та осіб без громадянства, які постраждали від торгівлі людьми тощо.

Продовжується впровадження проектів та програм міжнародних та громадських організацій, спрямованих на попередження торгівлі людьми та наданню допомоги потерпілим, навчання та підвищення кваліфікації працівників правоохоронних органів та державних структур тощо.

До викорінення у сучасному суспільстві цього ганебного явища повинні  активно долучатися всі – і громадськість, і влада. Саме профілактична робота  має стати основою дій.

Щонайперше треба запам’ятати  номери, на які  у випадку потреби допомоги   можна зателефонувати  безплатно: 386 – з мобільного або 0800500335 зі стаціонарного.

Управління праці та соціального захисту

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *