На порядку денному – питання торгівлі і побутового обслуговування

Питання щодо розширення та вдосконалення мережі підприємств торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування розглядалися 13 червня ц.р. під час останньої апаратної наради у міського голови Олександра Бакликова.

Учасники наради обговорили практичні аспекти, що стосувалися забезпечення дотримання суб’єктами господарювання умов торгівлі і зберігання продуктів харчування у літній період, питання покращення якості, а також культури обслуговування покупців та споживачів послуг.

В ході наради, начальник відділу торгівлі, побутового обслуговування та захисту прав споживачів Олексій Харченко відзначив, що на 01 червня 2016 року населення міста обслуговує 392 об`єкти роздрібної торгівлі, побутового обслуговування населення та ресторанного господарства, в тому числі: 221 магазин, 32 одиниці ресторанного господарства, 85 об`єктів  побутового обслуговування, 26 кіосків, а також 21 аптека та аптечних кіосків, 7 АЗС. На 1  тис. населення міста припадає 14 об`єктів споживчого ринку.

За минулий рік в місті відкрито 6 об’єктів споживчого ринку, а саме: 4 нових магазини непродовольчих товарів, 1 кафе та 1 заклад побутового обслуговування – кіоск по ремонту взуття. Завдяки відкриттю даних об’єктів, створено 27 нових робочих місць.

За формою власності, населення міста обслуговують:

– юридичні особи 15 одиниць: (магазинів продовольчих – 5, магазинів непродовольчих  – 2, магазини змішані – 8);

– приватні фізичні особи – 232: (магазинів продовольчих – 51, кіосків продовольчих – 22, магазинів непродовольчих 126, кіосків непродовольчих 4, магазинів змішаних – 29).

По забезпеченості населення торговою площею у магазинах роздрібної торгівлі м.Лебедина,  в розрахунку на 1000 осіб, становить 577 кв.м., що є 158% від нормативної. За 2015 р. загальна площа закладів торгівлі збільшилася на 221 кв.м. і в цілому становить  15127 кв.м. (загальна площа продовольчих магазинів –  3097 кв.м., непродовольчих – 8624 кв.м., змішаних – 3406 кв.м.). На 01.06.2016 року в закладах торгівлі працює 678 осіб.

За 2015 рік мережа фірмової торгівлі в місті  Лебедин розширилася за рахунок відкриття сучасного магазину сумок «BAGLAND» та спеціалізованих магазинів «ПАНІ», «Єва» і «Взуттєвий».

На території міста також знаходиться 32 підприємства ресторанного господарства (на 2247 місць), із них 23  – загальнодоступна мережа на 680 посадочних місць (норматив по Сумській області – 603). Забезпеченість місцями у загальнодоступних закладах становить 24 місця на тисячу населення, що становить 113% від нормативного.

Побутові послуги населенню міста надають 85 суб`єктів господарювання, з яких 6 підприємств – юридичні особи, в т.ч. 3 профільних, та 79 фізичних осіб-підприємців, які надають 19 видів побутових послуг.

Найбільша кількість підприємців займається наданням таких послуг: пошив та ремонт взуття і одягу – 17, послуги перукаря – 17, по технічному обслуговуванню та ремонту транспорту – 15, по  виготовленню та ремонту металовиробів  – 7, фотопослуг – 6  та інші. В закладах побутового обслуговування населення працює 160 осіб.

За результатами наради міський голова Олександр Бакликов відзначив необхідність подальшого моніторингу ситуації щодо санітарно-технічного стану мережі об’єктів торгівлі, ринку та сфери послуг. Також наголошено на неухильному дотриманні правил зберігання, транспортування та реалізації продуктів харчування в літній період.

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *