Продовжено дію карантинних обмежень по АЧС

В місті Лебедині продовжили дію карантинних обмежень у зв’язку з виявленням вірусу африканської чуми свиней у сусідньому – Сумському району.

Так, минулого тижня вірус АЧС виявили в селі Могриця, що на північному сході Сумського району. На сьогоднішній день в цьому селі вилучено та знищено шляхом спалення 30 голів свиней. Проведено дві дезінфекції та 200 голів свиней люди вирізали самостійно. Жодної свині на території села не залишилось.

У зв’язку з цим, надзвичайна протиепізоотична комісія при Сумській ОДА ввела карантин у селі, а також визначила зону захисту та зону нагляду, куди потрапив і Лебединський район разом з містом Лебедином.

30 травня ц.р. міська надзвичайна протиепізоотична комісія на своєму засіданні прийняла рішення, що направлені не допустити потрапляння вірусу АЧС до міста Лебедина.

Зокрема, начальник управління Держпродспоживслужби у Лебединському районі Олександр Хрін відзначив, що заходами перш за все вводяться обмеження на торгівлю живимими поросятами в місті Лебедині. Разом з цим вводяться обмеження на транспортування й подвірний забій свиней на території Лебединської міської ради, для реалізації продуктів їхнього забою. Введені обмеження – тимчасові та діятимуть до стабілізації епізоотичної ситуації в області.

Окрім того, мешканці Лебедина також повинні бути свідомими – не купувати свинину і живе поголів’я без відповідних ветеринарних документів та із неблагополучних ройонів. Адже Чума свиней уже на порозі нашого міста.

4192

Довідка. Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) – контагіозне вірусне захворювання свійських і диких свиней. Для людини вірус АЧС небезпеки не представляє. Захворювання передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами і механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Людина опосередковано (забруднившись матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести хворобу на іншу територію, де є сприйнятливі тварини.
Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів’я хворих свиней гине. Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом (наприклад: в копченій шинці – до 5 місяців).

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *