Палітра мого натхнення

Під такою назвою, 25 квітня ц.р. в Лебединському художньому музеї відкрилася персональна виставка талановитого харківського художника Романа Моторного. В еспозиції представлено 25 різножанрових картин, виконаних автором у різні роки.

За словами Романа, усвідомлення себе як митця і остаточний вибір цього шляху прийшов до нього лише після переїзду в Україну у 1991 році. Живописна, чудова місцевість на Харківщині сприяла творчому розквіту майбутнього художника. В 1994 ролці він закінчив Краснокутську школу мистецтв, в 1999 році Харківське державне художнє училище, де навчався у відомого художника України П.А. Шигимаги. З 2009 по 2015 рік Роман Моторний навчався у Харківській державній академії дизайну, де його викладачами були: В.Л. Ганоцький, О.О. Дмітрієв, О.В. Омельченко, М.М. Ковальова.

Активну виставкову діяльність художник розпочав у 2009 році. Був учасником кількох тематичних виставок у м. Харкові та Харківській області. Сьогодні, роботи художника зберігаються у приватних колекціях в Італії, Німеччині, Австралії та України.

3698 3697

3699

Працює художник у пейзажному жанрі, проте в доробку Романа є й портретні роботи та натюрморти. Перевагу художник, надає малюванню з натури, щоб максимально повно передавати настрій навколишньої дійсності. Серед його робіт – зображення природи та архітектури Слобожанщини: садиба П.І. Харитоненка у Наталівці, Краснокутський дендропарк, Шарівський замок, тощо. Колорит робіт – стриманий, подекуди з різкими кольоровими акцентами. У творах домінує весняна і літня пори року.

У своїх композиціях художник також намагається повернутися в епоху минулого, тому у деяких його творах можна зустріти загадкові жіночі образи, навіяні культурою та мистецтвом кінця ХІХ – початку ХХ століття. Багато уваги живописець приділяє квітам. Вони постійно надихають художника безмежною кількістю фарб та відтінків. Саме квіти є головними героями більшості його робіт. Природа є невід’ємною частиною світосприйняття митця. Навіть у портретах, виконаних автором, простежується тісний зв’язок з краєвидами та екстер’єром. Неповторна краса нашого краю є постійним джерелом натхнення для художника, і спонукає його на створення нових композицій, що мають розкрити її перед глядачем.

3701

3706

Виставка, за словами директора музею Алли Підвезько, діятиме ще не менше місяця, тож всі бажаючі матимуть змогу її відвідати.

[layerslider id=”137″]

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *