Жінки в долі Т.Г.Шевченка

В Лебединському художньому музеї відбувся захід під назвою «Жінки в житті Т.Г.Шевченка». Були запрошені учні 10 класу ЗОШ №1. Встановлена виставка репродукцій із зображенням дівчат і жінок, які відіграли значну роль в житті і творчості Великого Кобзаря, стали справжніми музами для його творчості.

В експозиції зображені Оксана Коваленко (дитяче кохання Шевченка), Ядвіга Гусиковська (польська дівчина з міста Вільно), Марія Європеус (юна німкеня в Петербурзі), Варвара Рєпніна (княжна в містечку Яготині). Ганна Закревська (дружина Шевченкового друга Платона Закревського). Агата Ускова (дружина коменданта Новопетровської фортеці), Катерина Плутова (російська дівчина – майбутня актриса в м. Нижній Новгород), Ликерія Полусмакова (дівчина – українка ,яка проживала в Петербурзі і на якій збирався одружитись Тарас Григорович). Про цих жінок розповів науковий співробітник музею Ювеналій Голод.

Школярі декламували вірші Шевченка, підготували  вікторину  про життя і творчість Тараса Григоровича.

Любов є життєдайний вогонь у душі людини. І все, що створено  під впливом цього божественного почуття,відзначене  печаткою життя і поезії.  Тарас Шевченко – у кожного він свій. Образ найщирішого лірика і гнівного бунтаря, поета, художника, людини, духовного батька відродженої української нації.

Багатобарвність Шевченкового  впливу на кожну душу невимірна і ніжна для всіх поколінь, на всі епохи і віки. Будучи самостійною і чутливою натурою, Шевченко як і кожен поет, закохувався часто. Однак зла недоля завжди переслідувала його, не даючи йому щастя жити у шлюбі, у любові з дружиною, про яку він мріяв, особливо в останні роки життя.

3444

3446

Лебединський художній музей ім. Б.К. Руднєва

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *