Стежинами творчості генія

Незабаром вся Україна буде відзначати 202 – у річницю з дня  народження генія  української нації Тараса Григоровича Шевченка. І сьогодні, в ці буремні, неспокійні роки нам, можливо, як ніколи, потрібні сила духу Кобзаря, його незламна віра в те, що «буде правда між людьми», і саме зараз нам так потрібне його віще слово.

Вшануванню пам’яті Тараса Шевченка був присвячений міський конкурс читців «У вінок Кобзаря ми вплітаємо майбутнє», який традиційно проводиться міським  відділом  культури і  туризму.

Міський  конкурс  –  це  велика  історія  шани  мудрого  слова  Великого  Кобзаря.  Із  покоління  в  покоління  передається  пророче слово Тараса. У рамках  конкурсу щодо вшанування пам’яті Кобзаря пройшла виставка декоративно – ужиткового  мистецтва,  яку представили: Анна Коровніченко (ЗОШ №7),  Юрій Івахнов (ЗОШ №7),  Анна Денисенко  (ЗОШ №7), Денис Гец  (ЗОШ №7), Ганна  Колеснікова (народна майстриня).

Художній музей зібрав надзвичайну кількість шанувальників творчості  поета. Сюди  прийшли  представники  всіх  навчальних  закладів  міста, щоб прочитати твори  Великого Кобзаря, твори сучасних українських авторів про нього  та власні  літературні  доробки.   З кожною хвилиною хвилювання в залі зростало, як зростала і кількість учасників. Та щойно на імпровізованій сцені з’явилася ведуча  конкурсу Олена Демиденко, в залі запанувала неймовірна тиша і полилися полум’яні Шевченкові слова. Погляди всіх були приковані лише до того, хто виступав. Учасники змінювали один одного. Їхній вік був надзвичайно різноманітний: від  другокласниці до  студентів  училищ.

Різнилися учасники і своєю майстерністю у виконанні творів. Та незважаючи на все це, кожен з них намагався у міру своїх можливостей передати всі ті почуття, які охопили  його під час прочитання поезії.

Символічний  літературний букет любові до Кобзаря поповнився і музичними  творами, які виконали дитячий вокальний ансамбль «Феєрія» та учасниця народної вокальної  студії  «Овація» міського  центру  культури і  дозвілля  Олена Червяк.

Цього  року  журі  було  складно визначити переможця. Адже виступи всіх  конкурсантів були на  високому виконавському  рівні. І ось  наступила  хвилююча  мить.  За  участь  у  міському  конкурсі  читців,  присвяченому  пам’яті  Т.Шевченка,  дипломами  та  подарунками  відзначені  найменша учасниця заходу Надійка  Гончарова. Відзначені також Юлія Голуб  (ЗОШ №3), Андрій Таран (ЗОШ №4), Анна Горошко (ЗОШ № 6), Олександр Галілей  (ВПУ). Третє  місце  розділили  між  собою: Сергій Білодід (педагогічне училище), Юрій Бігун (ЗОШ № 7). Друге місце посіли: Яна Петренко (медучилище), Наталія Гурлай  (ЗОШ №1). Перше  місце  виборов  Ростислав Голуб  (ЗОШ №5).

3381

Минають роки, спливають століття, а Т.Г. Шевченко залишається жити у пам’яті кожного українця. Його безсмертне ім’я, неповторні твори ось уже скільки років живуть у серцях народу, його мріях і сподіваннях, пробуджуючи у людей щирі і благородні почуття. І нехай з року в рік, коли дзвінкий березень крокує землею, наша пам’ять зігрівається теплими спогадами про геніального українця Т. Г. Шевченка.

3382

Лебединський МЦКД

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *