Розвиток пізнавальної активності учнів молодших класів

Нещодавно, базі Лебединської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів № 5, відбувся міський теоретико-практичний семінар учителів 3-х класів по темі: «Розвиток пізнавальної активності молодших школярів як один із аспектів формування життєвих компетентностей».

Метою його роботи було ознайомитися із досвідом роботи учителів 3-х класів міста з даного питання. Так, учитель ЗОШ № 1 Хижняк Л. І. поділилася з присутніми своїми надбаннями з питання «Пізнавальна активність як психологічна проблема.

Взаємозв’язок формування пізнавальних здібностей з розвитком пізнавальної активності та пізнавального інтересу», а вчитель ЗОШ №3 Солонець О. В. розкрила питання «Структура та функції пізнавального інтересу та активності. Рівні і критерії сформованості пізнавальної активності молодших школярів». Продовжила теоретичну частину семінару учитель ЗОШ № 6 Лобанова Ю. А., яка виступила з доповіддю «Гра як засіб розвитку пізнавальної діяльності молодших школярів», а завершила її учитель ЗОШ № 4 Мачуліна Н. М.. Вона розкрила питання «Засоби стимулювання навчальної активності молодших школярів». При обговоренні даних питань педагоги активно ділилися власним досвідом та надбаннями.

Практичною частиною семінару був урок природознавства по темі «Їстівні та отруйні гриби» (заочна подорож до лісу), який підготувала та провела учитель ЗОШ № 5 Маляєва Ю. М. На 40 хвилин присутні разом з дітьми занурилися у цікавий та неповторний світ лісу. Поступово, методично правильно, доступно вчитель повела учнів у царство грибів. Багато корисного та цікавого розповіла Юлія Миколаївна учням про ці живі організми. Доцільним було на уроці і використання мультимедійної презентації і перегляд відеоролика. Різні види роботи сприяли гарному засвоєнню учнями виучуваного матеріалу. А на його завершення учні стали ще й акторами. Вони продемонстрували присутнім інсценізацію «Пригоди у лісі».

По закінченню семінару були обговорені та вироблені рекомендації з питання «Розвиток пізнавальної активності молодших школярів як один із аспектів формування життєвих компетентностей».

3364

Відділ освіти

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *