Історико-правова прес-конференція «Діти і війна: вчора та сьогодні»

В рамкам тижневика правових знань учні ДПТНЗ «Лебединське ВПУ лісового господарства» стали учасниками відкритого засідання  історико-правового клубу «Я – патріот» у формі прес-конференції (керівник клубу Колесник О.В. та учні групи № 42). Учні виконували ролі журналістів, істориків, психолога, юриста, статиста та здійснили дослідження актуальної на даний час тематики «діти і війна» та захист прав дитини . Дослідження учасників торкнулися сторінок історії використання дітей-солдатів в період ІІ світової війни, ознайомили із міжнародним законодавством, що до захисту прав дітей та заборону використовувати дітей у військових конфліктах. Звичайно основний акцент здійснили на сучасній  ситуації в України – це поява дітей-переселенців, дітей, батьки яких загинули в АТО, а також на цинічне використання дітей-комбатантів сепаратистами на сході України.

Ще в 2002 році набрав сили факультативний протокол до Конвенції про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах. Він зобов’язує держави вживати всіх можливих заходів для забезпечення неучасті дітей, тобто осіб молодше 18 років, у безпосередніх бойових діях. Але життя дещо інакше, ніж прописано в протоколі чи інших серйозних документах. Діти-комбатанти — реальність сьогоднішнього дня багатьох країн. Яке майбутнє чекає ці крани і чи не стане автомат постійним супутником хлопців і дівчат, коли вони стануть дорослими і війна закінчиться?

2846

2847

Далі питання, на які важко дати відповіді. Національно-визвольні війни, боротьба з міжнародним тероризмом – є воєнними операціями справедливого характеру. Але і під час таких воєн порушуються права дитини, права людини, гинуть невинні, руйнуються навчальні заклади, занедбується культура. Тому приходиш до головного висновку: війн не повинно бути взагалі ніяких, ні загарбницьких, ні справедливих.

На дані прес-конференції були присутні  голова Лебединського районного суду Олександр Чхайло, який зосередив увагу на нормах кримінальної відповідальності за сепаратизм, тероризм, а також за  незаконне використання зброї. Військовий комісар Лебединсько – Липоводолинського ОМВК, учасник АТО Юрій Онопко поділився власними спогадами про участь в АТО, а також ознайомив з умовами  призову військовозобов’язаних на військову службу, а також з особливостями проходження військової служби за контрактом.

Людство повинно досягти  того рівня розвитку, щоб стати  толерантним, коли спірні питання необхідно  вирішувати мирним шляхом. Але чи досягло…, чи  взагалі досягне…?
2848

2849

ВПУ лісового господарства

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *