Де переселенцю отримувати документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус?

Отримати паспорт, вклеїти у нього фотографії після досягненню 25 чи 45 років, отримати паспорт для виїзду за кордон і т.п. переселенець зможе в органі ДМС за місцем свого фактичного проживання (ч. 1 ст. 6 Закону про переселенців). У Волинській, Житомирській, Одеській, Сумській, Харківській областях та у місті Києві послуги міграційної служби надають виключно через утворені місцевими державними адміністраціями центри надання адміністративних послуг. Окрім того, центри «Паспортний сервіс», які надають аналогічні послуги, діють у Вінниці, Івано-Франківську, Луцьку, Львові, Рівному, Тернополі, Херсоні, Хмельницькому, Черкасах та Чернівцях.

У разі втрати паспорта громадянина України радимо підготувати для пред’явлення (у разі наявності):

  • документи (у тому числі ті, які посвідчують особу), тобто паспорт громадянина України для виїзду за кордон, свідоцтво про народження, посвідчення водія, військовий квиток, пенсійне посвідчення, посвідчення учасника ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, посвідчення інваліда тощо;
  • документи, які підтверджують реєстрацію місця проживання (довідка про склад сім’ї або витяг з будинкової книги);
  • копії втраченого паспорта громадянина України та/або інших документів;
  • фотографії 3,5 х 4,5 см (3 шт.);
  •    квитанцію про сплату держмита (34 грн) або документ про звільнення від його сплати.

На час підготовки нового паспорта (а це може тривати місяць і більше) переселенцю видають тимчасове посвідчення громадянина України. У разі втрати свідоцтва про народження слід звернутися до відділу реєстрації актів цивільного стану за місцем перебування.

Якщо втрачена довідка про реєстраційний номер облікової картки платника податків (про присвоєння ідентифікаційного коду), то ВПО повинна звернутися до органу Державної фіскальної служби України за місцем свого перебування, тобто до місцевої державної податкової інспекції. При цьому подають заяву на бланку встановленого зразка з проханням про видачу дубліката указаної довідки. Його повинні видати вже у день звернення.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *