Подолати домашнє насильство можна лише спільними зусиллями

У Лебедині за круглим столом розглянули проблеми захисту жінок, дітей та подекуди й чоловіків від насильства в сім’ї. Говорили про необхідність співпраці між органами та установами, законні обмеження щодо видів покарань та вплив на цю проблему міської громади. Круглий стіл зібрав велику кількість учасників: від представників місцевої влади, міліції до освіти міста Лебедина, соціальних служб, тощо.

Як протидіяти насильству в сім’ї? Як попередити насильницькі дії над дітьми? Саме такі питання постали перед учасниками зустрічі. Проходила вона 26 листопада під час обговорення проекту Концепції державної цільової соціальної програми запобігання та протидії домашньому насильству в Україні на період 2020 року, в рамках акції «16 днів проти насильства».

Модератор заходу – заступник міського голови Олена Кірєєва проілюструвала актуальність теми статистикою по Україні щодо кількості жертв домашнього насильства, зазначивши, що тема надзвичайно проблематична, важлива і має непередбачувані наслідки і для наступного покоління, і для суспільства.

Тож, в цій ситуації пріоритетним напрямком роботи, як органів влади, так і інституцій громадянського суспільства є профілактика та запобігання різним формам насильства, допомога жертвам домашнього насильства, корекційна робота з агресорами, а також привернення уваги суспільства до даної проблематики.

Не слід забувати й те, що діти копіюють поведінку дорослих. Головний спеціаліст управління праці та соціального захисту населення Ніна Гончарова навела вражаючу статистику по Лебедину стосовно насильства в родині та зауважила:

–      Інколи кривдники кажуть: я «виховував» жінку на кухні, а дитина сиділа в іншій кімнаті, нічого не бачила. Та діти копіюють модель поведінки батьків: чи не половина дітей, що виросли в таких обставинах, переносять таку модель поведінки і на власну родину.

Зокрема, лише з початку 2015року в Лебедині зафіксовані 42 випадки насильства в сім’ї. В рази більше число жертв насильства не звертаються за допомогою та й далі потерпають від насильства. Понад 90 % жертв – жінки. За офіційними даними, кожна третя жінка в Україні та в Лебедині, зокрема, потерпає від насильства дома, а за неофіційними – кожна друга мала досвід домашнього насильства. Недивно, що ця проблема потребує більш чіткого регулювання на законодавчому рівні.

На заході також були обговорені кращі практики по програмі попередження насильства, що впроваджуються в Лебединському педагогічному училищі ім. А.С. Макаренка (розповіла Світлана Коваленко – соціальний педагог педучилища), Лебединському медичному училищі ім. проф. М.І. Сітенка (розповіла Наталія Михайленко – соціальний педагог). В своїй інформації вони підкреслили, що виховувати людину можна лише словом і добрим прикладом.

–      Ведемо профілактичні бесіди з батьками, круглі столи, тренінги щодо попередження насильства. Наголошуємо студентам: якщо знаєте про випадки насильства в сім’ї, не бійтеся телефонувати і анонімно повідомляли.

Наталія Михайленко з медичного училища розповіла про методики, якими вони навчають студентів. Аби донести, що виховати можна словом і добрим прикладом, в училищі готують захід для учнів інших навчальних закладів.

Однією з груп ризику, на яку звернув увагу в.о. начальника сектору Лебединського ВП ГУНП Олександр Гончар – є чоловіки, що повернулися з зони АТО. Він впевнений, що тільки спільні зусилля дадуть результат:

–      З практики можна сказати, що, коли проблема вирішується спільно, усі включаються в роботу, а не просто ставлять чергову галочку «виконано», тоді вдається досягти позитивного результату. Рецидив є тоді, коли невчасно відреагували. Ми маємо пояснити людині, яка потерпає від насильства, що є люди, готові її захистити. Головне – перестати боятись.

Підбивши підсумки обговорення, учасники «круглого столу» погодили пропозиції до Концепції державної цільової соціальної програми запобігання та протидії домашньому насильству в Україні на період до 2020 року та запропонували низку заходів в рамках проведення щорічної акції «16 днів проти насильства», що стартувала у Лебедині з 26 листопада 2015 року.

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *