Лебединці відзначили День українського козацтва

Справжня феєрія українських барв, піднесене почуття патріотизму, щирі посмішки, обрамлені силою єдності, та небувала гордість, що ми українці, – таким лебединцям запам’ятався в цьому році День захисника України, що вперше відзначався разом з Днем українського козацтва та святом Покрови.

14 жовтня святкування розпочалося молебнем у Свято-Вознесенському храмі. Настоятелі церков міста, вітаючи міську громаду із релігійним святом Покрови Пресвятої Богородиці та Днем козацтва, закликали лебединців берегти в своєму серці християнську любов, готовність допомогти ближньому та стати на захист своєї рідної землі, чим у всі часи славилися козаки та українці.

Отримавши благословення, лебединці у вишиванках, з жовто-блакитними стрічками та прапорами,  рушили однією колоною до Козацького Меморіалу. Цей своєрідний марш Миру та Єднання ще раз продемонстрував, що українці єдині у своєму бажанні відстояти свою землю та захистити право – жити вільно у своїй, Богом даній, країні.

2112

2113

Різні покоління оборонців рідної землі воз’єднались в цей день – захисники, що відстоювали свободу України роки тому, і ті, які зберігають її цілісність і сувернітет до тепер. Урочиста хода, за участі представників міської влади, громадськості та молоді, пройшла від Вознесенської церкви до Козацького Меморіалу на вулиці Сумській.

Мітинг, біля Козацького Меморіалу, розпочався з панахиди, яку відслужили представники міського духовенства разом з благочинним міста Лебедина і району отцем Лаврентієм. В своїй молитві вони згадали і 900 закатованих в м. Лебедині козаків і сьогоднішніх захисників України, що віддали свої життя за волю і майбутнє для кожного з нас.

2114

Привітав лебединців і міський голова Анатолій Троян. У своєму зверненні він підкреслив, що історія українського козацтва – це одна з найвеличніших сторінок життя українського народу. В найтяжчі часи козацтво виступало справжнім захисником рідної землі, оборонцем віри, моралі та державницьких традицій України. Саме з козацького роду вийшли відомі всьому світу діячі національного відродження та визвольного руху України. Й нині сотні тисяч нащадків козаків розвивають кращі традиції своїх предків, котрі є для них взірцем доблесті, шляхетності, відданості вітчизні.

Сьогодні нащадки славних козацьких традицій, зі зброєю в руках, стоять на захисті наших родин, нашої країни, майбутнього України. Серед них більше 100 лебединців, що виступають справжніми продовжувачами ідейних, духовних і моральних засад українських козаків, їх культурних і військово-патріотичних традицій.

Та, на жаль,  боротьба за майбутнє України відізвалася втратами і горем для тисяч українських родин. Не оминула біда і нашого міста. Лише за останній рік ми попрощалися з Богданом Брисенком, Олександром Несторенком, Сергієм Мякотіним та Сергієм Чередайком. І в очах лебединців їхнє життя завжди буде прикладом служіння державі, а їхня смерть – символом нескореності українського народу.

Звернулися до лебединців й Почесний громадянин міста Борис Ткаченко та керівник ТОВ «Крук» Валерій Чалий. Ними відзначено історичну роль козацтва в становленні і розвитку нашої держави та висловлено надію, що козацтво, і надалі залишатиметься в авангарді патріотичних сил, які стоять на захисті України та українського народу.

Від імені козацької організації лівобережного округу, Валерій Чалий вручив відзнаки та універсали лебединцям – членам козацького товариства та привітав у рядах козацтва маленьких козачат – вихованців дитячого гуртка джурів.

2123

2128

В свою чергу міський голова Анатолій Троян вручив Валерію Чалому відзнаку та орден золотого тріумфального Сокола за громадську доблесть, особисті досягнення і перемоги, здійснені на честь і на благо України.

Слова вітань та офіційних звернень продовжилися виступами міського відділу культури. Присутні із захопленням слухали програму вокального колективу «Лебедина пісня», яка складалася з козацьких та народних пісень, що зверталися до героїчних та трагічних сторінок українського народу.

Мітинг завершився хвилиною мовчання за полеглими героями та покладанням квітів до Меморіалу.

2131

2132

 [layerslider id=”99″]

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *