У рідному краї серце співає – Один Лебедин – і двох не буває

19 серпня велика лебединська родина та всі, хто назавжди пов’язав свою долю з Лебедином, відзначають День міста. Цього року нашому ЛЕБЕДИНУ виповнюється 361 рік.

Багато це чи мало, кожен вирішує сам, але у ці святкові дні розумієш, що, як і людина, кожне місто має свою біографію. Як і людина, воно народжується і зростає. І в тій біографії, в різному часовому вимірі переплітаються тисячі людських доль; його локальні історичні факти і події невіддільно пов’язуються з історією краю, країни,  і навіть сусідніх держав та усього світу. Пізнавати цю живу історичну конкретику, знати її – духовна потреба і святий обов’язок тих поколінь, які виходять на передову лінію, вістря історичного поступу міста нашої доби, маючи за спиною (в пам’яті) століття боротьби, людського горя, радощів і перемог.

Справді, місто, як і людина, має свою біографію, свою долю. А ми любимо своє місто. І це не просто красива фраза, це – життєва правда. Не тільки для тих, хто народився тут, а й для багатьох тих, хто колись прибув із близьких сіл та віддалених районів і став міським жителем, ЛЕБЕДИН нині є рідним і близьким, бо назавжди увійшов у долю кожного, став невід’ємною часткою життя.

Сьогодні Лебедин – одне з найкрасивіших міст Сумщини. Не біймося про це говорити вголос, бо ж знаємо, що так воно і є. Можливо, не всі з корінних жителів і помічають цю красу в круговерті буднів, а ось від тих, хто вперше потрапляє на вулиці, площі і сквери, не раз доводилось чути слова захоплення.

Місто лебединих озер було джерелом натхнення для видатних дія­чів української культури. Серед них: філософ-просвітитель Григорій Сковорода, письменники Григорій Квітка-Основ’яненко, Петро Гулак-Артемовський, а також Тарас Шевченко. Саме в Лебедині видатний український поет-романтик Михайло Петренко написав пісні, що згодом стали народними, – «Дивлюсь я на небо» і «Взяв би я бандуру».

До світової скарбниці увійшли імена багатьох видатних діячів літератури і мистецтва, що народилися в Лебедині. Це і письменники Микола Ляшко і Михайло Доленго (Клоков), художники Федір та Василь Кричевські й Олександр Басанець, композитор і фольклорист Олександр Стеблянко, мистецтвознавець Стефан Таранушенко, історик літератури Іван Гливенко, співаки Іван Стешенко і Народний артист СРСР Борис Гмиря.

Місто подарувало світу видатних вчених: Федора Мойсеєнка і Володимира Джунковського, генералів Чередниченка і Ячинського, контр-адміралів Новикова і Супруна, маршала Віктора Харченка. Звання Героя Радянського Союзу удостоєні уродженці міста, учасники війни 1941-1945 років: Дмитро Карабан, Григорій Калиниченко, Микола Лисунов, Микола Логвиненко, звання Героя Соціалістичної Праці – Яків Шульга, Ніна Грушка, Олександр Гадяцький, двічі цього звання удостоєна Марія Савченко.

Вже 72 роки, разом із Днем міста, ми відзначаємо і чергову річницю визволення Лебедина від фашистських загарбників. День визволення – одне з найвизначальніших свят для кожного з нас. Воно символізує перемогу добра над злом, майбутнього над минулим, життя над смертю. Цей день єднає усіх лебединців у прагненні до миру. Миру, за який сьогодні ми знову повинні боротися.

Кожного року ми чекаємо на День міста, щоб відзначити його яскраво і весело. Але цей рік – особливий. Це рік дуже важких випробувань. У цьому столітті – це, напевно, найважчий рік для нашого міста. Йде війна. Якщо подивишся на карту, то здається, що вона десь там далеко. Але коли йдеш вулицями і бачиш людей у формі, зайдеш на Троїцьке кладовище, де стоять хрести на могилах лебедиців, що віддали свої життя, захищаючи Україну, подивишся в очі їхнім батькам, їхнім дітям, то розумієш, що війна тут, поруч з нами.

Коли все добре, ми завжди разом. Але цього року нас об’єднують і складні випробування. Вони повинні нас робити тільки сильнішими. Ми не знаємо, яка доля нас чекає завтра. Ми повинні бути разом. Громада міста опікуватися кожною родиною, яка зазнала важких втрат. Ми повинні дбати про всіх наших хлопців, які повертаються і мають поранення. Сьогодні тут, серед нас, є наші артилеристи 27-го Сумського реактивного полку, добровольці, які повернулись з поля бою. Ми повинні дбати і допомагати їм чим можемо.

Мені приємно, що серед нас є волонтери, які збирають та доставляють в зону АТО допомогу нашим землякам та іншим захисникам. Мені приємно, що сьогодні є ті лебединці, які своєю працею роблять внесок у здобутки нашого міста. Дуже важливо у цей непростий час робити свою роботу якісно. Це залежить від кожного.

І на цьому шляху одних лише гасел недостатньо. Потрібні якісні зміни у соціально-економічному розвитку, модернізація інфраструктури, успіхи в інших галузях, наочні приклади покращення комфорту життя лебединців. Місто чекає  на позитивний приклад, і ми маємо його дати!

Ми з вами набираємо обертів на цьому шляху. Ми модернізуємо нашу інфраструктуру – ремонтуємо дороги, водопроводи, облаштовуємо енергоефективними технологіями школи і дитячі садочки. Ми розробляємо і, щонайголовніше, впроваджуємо стратегію розвитку міста.

Розуміючи, що завтрашня сила Лебедина сьогодні навчається в школі, ми приділяємо максимум уваги школам і умовам навчання – ремонтуємо приміщення, оновлюємо профільні кабінети, щоб мотивувати учнів до навчання.

Ми святкуємо день міста і можемо на вулицях пересвідчитись в тому, що день народження Лебедина разом з нами святкують і численні гості, що завітали в Лебедин звідусіль. Адже Лебедин – це унікальне місто, з неповторною історією, динамічним сьогоденням і потужним потенціалом для майбутнього розвитку.

Це нові тенденції, які нам потрібно підтримати і розвинути. Лебедин переживав різне в своїй історії – були занепади і були зростання. Однак історію творять конкретні люди. І історію нашого міста творимо ми з вами з Божою допомогою. І те, яким Лебедин зустріне своє 362-ліття, і яким він буде в подальшому, залежить тільки від нас із вами.

З нагоди Дня міста усім лебединцям бажаю мирного неба, доброго здоров’я, бо в  мирі здорова громада зможе багато що зробити, змінити життя на краще. Бажаю палкого патріотизму, бо це почуття – то повага до ближніх, до сусідів, то є любов до свого міста, до вулиці, будинку, де мешкаєш. Саме такі  почуття дадуть усім нам наснагу, і в нас усе буде добре. Я вірю в це.

Щастя усім і благополуччя, удачі в усіх справах, родинного тепла і святкового настрою!

З Днем народження, рідне місто!

Нехай славляться на віки ім’я твоє і люди твої, ЛЕБЕДИНЕ!

Зі святом вас, дорогі лебединці!

 

Міський голова                                                                                                                           Анатолій ТРОЯН

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *