Що потрібно знати для оформлення субсидії

У зв’язку з підвищенням цін і тарифів на газ і електроенергію  28 лютого 2015 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій», якою  з 1 травня 2015 року суттєво спрощено порядок призначення житлових субсидій.

Практичні аспекти оформлення субсидій роз’яснює заступник міського голови Василь Каща.

– Які документи потрібні для призначення субсидії?

– Для призначення субсидії необхідно подати лише два документи – заяву про призначення житлової субсидії та декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, форма яких спрощена. Не подаються довідки про доходи зареєстрованих осіб, відповідна інформація зазначається у Декларації. Ці документи до 15 квітня в усі  домогосподарства, а їх у місті 11200, принесуть працівники району електромереж, теплоенерго,  територіального центру. Особам, які отримували житлову субсидію протягом опалювального періоду 2014/2015 років, субсидія на наступний період призначається на підставі раніше поданих документів, без необхідності надання Заяви і Декларації.

– Як призначатиметься субсидія?

– Субсидія призначатиметься на 12 місяців на підставі відомостей про доходи, які зазначено у Декларації, а на наступний період – без звернення, на підставі отриманої інформації про доходи від Державної фіскальної служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, вищих навчальних закладів. Розмір субсидій розраховується окремо на опалювальний і неопалювальний періоди.

– Як будуть враховуватися доходи громадян?

– Для призначення субсидії враховуватимуться доходи без податку з доходів фізичних осіб за попередній календарний рік. У разі, коли дохід заявника зменшився порівняно з попереднім календарним роком, житлова субсидія може бути призначена на підставі доходів за останні шість місяців за умови надання довідки до органу соціального захисту населення про доходи таких осіб за цей період.

Для студентів денної форми навчання вищих навчальних закладів у разі відсутності доходів не враховуватиметься дохід на рівні прожиткового мінімуму.

– Чи має значення майновий стан сімї ?

– Для призначення житлової субсидії не має значення майновий стан сім’ї (наявність у володінні житлового приміщень, транспортних засобів, земельних ділянок, здача в оренду житлового приміщення тощо), крім купівлі майна або оплати послуг протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії на суму, яка на час купівлі (оплати) перевищує 50 тисяч гривень. У такому випадку субсидія може бути призначена на підставі рішення комісії.

– А якщо хтось у сім’ї не працює?

– Скасовується необхідність обов’язкового працевлаштування працездатних членів сім’ї та перебування їх на обліку в центрі зайнятості (до розрахунку сукупного доходу прийматиметься дохід такого члена сім’ї на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб). Зараз це 1218 грн.

– Як бути з тими, хто орендує житло?

– Отримають право на субсидію за двох умов, якщо проживають у житловому приміщенні на підставі договору найму (оренди) житла, і на них відкрито особові рахунки із сплати житлово-комунальних послуг.

– Чи буде працювати «субсидійна комісія» і які в неї права?

– Так. Комісії  при місцевих органах виконавчої влади надано право:

  • приймати рішення про надання субсидії одиноким непрацездатним громадянам на збільшену понад норму площу житла;
  • визначати кількість осіб для розрахунку субсидії у випадках, коли окремі особи з числа зареєстрованих фактично не проживають у житловому приміщенні і споживання комунальних послуг обчислюється засобами обліку. Таким документом може бути довідка, що підтверджує місце перебування особи в іншій адміністративно-територіальній одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, а також довідка про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні.

Це дасть змогу більш ніж 1300 громадян міста зимою жити в теплі.

– А якщо субсидія не повністю використана?

– Сума субсидії, яку перераховано на рахунку виконавців послуг і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, зараховуватиметься  виконавцем не тільки як оплата обов’язкової частки платежу домогосподарства, а й в рахунок майбутніх платежів.

– Економити вигідно?

– Так, якщо, наприклад, у жовтні підтопити дровами, то кошти, які будуть на рахунку,  перейдуть на наступні місяці. До речі, уже зараз на рахунках отримувачів субсидій є «резерв» і по газу, і по електроенергії. В середньому по 350 грн. Тобто, літом вони не сплачуватимуть за послуги.

– Чи є відповідальність за неправдиві дані?

– Сума субсидії, перерахована (виплачена) внаслідок подання громадянином документів з недостовірними  відомостями, повертається ним у подвійному розмірі.

– На які види послуг нараховується субсидія?

– Квартплата, опалення, електроенергія, вода, водовідведення та вивіз твердих побутових відходів. Не враховується Інтернет, телефон, кабельне телебачення.

– Як взагалі розрахувати свою обов’язкову плату?

– Для кожної сім’ї обов’язковий відсоток індивідуальний, залежно від доходів.

Наприклад, якщо сім’я мала у середньому 1255 грн. на особу, вона повинна платити за надані житлово-комунальні послуги 8% свого сукупного доходу. Кожен може вирахувати свій відсоток сам. Скажімо, пенсіонер має 1300 грн. на місяць, проживає у помешканні сам, тобто його сім’я складається з однією людини. Ділимо 1300 грн. на прожитковий мінімум, який становить 1176 грн. Потім ділимо одержаний результат на 2 – це константа, що записана у формулі. Потім те, що вийшло, множимо на 15 – це також константа, зазначена у формулі. Одержуємо 8,29 – такий відсоток зі своїх 1300 грн. має платити за житло людина (сім’я), котра має дохід 1300 грн. на місяць. 8,29% від 1300 грн. дорівнює 107грн 78 коп. Решту коштів надавачам житлово-експлуатаційних послуг компенсує держава у вигляді субсидій. Треба підкреслити, що відсоток, який вирахували для кожної конкретної сім’ї не змінюється (раніше завдяки економному споживанню послуг він міг зменшуватися).

– А яка зараз ситуація в місті із субсидіями?

– Зараз субсидію отримують 2373 домогосподарства. За три місяці їм нараховано 2млн 668 тис. грн.. Після підвищення тарифів кількість отримувачів зросте втричі. Субсидію буде отримувати і «середній клас».

Наприклад, в приватному будинку з газовим опаленням з площею 62 кв.м., де проживає дві особи, ціна газу за нормою використання складатиме 2811грн. Звичайно,  більшість людей не зможе сплатити ці кошти без субсидії.

Навіть у літній період незаможні люди, які проживають у багатоповерхівках, будуть отримувати субсидії.

Рекомендую всім подати заяви і декларації.

Якщо у Вас залишилися питання або Ви хочете прояснити інші аспекти оформлення субсидії, пишіть будь-ласка, про це у коментарях.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *