На останній сесії Лебединська міськрада затвердила ставки місцевих податків та зборів

30 січня на розгляд чергової 59-ї сесії Лебединської  міської ради було винесено ряд важливих проектів рішень. Особлива увага приділялась місцевим податкам та зборам.

У зв’язку із  прийняттям змін до Податкового кодексу України, населення міста та суб’єкти господарювання були занепокоєні фактом сплати податку на нерухоме майно, адже Податковим кодексом передбачено ставку податку яка не перевищує 2% мінімальної заробітної плати, тобто 24.36 грн. за 1 м. кв. загальної площі об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у власності. Також Кодексом передбачено, що загальна площа нерухомого майна, яка не оподатковується становить 60 м.кв. для квартир та 120 кв.м. для житлових будинків.

В ході вивчення даного питання, Лебединською міською радою проведено ряд засідань та обговорень з депутатами та суб’єктами господарювання.

Враховуючи можливу соціальну напругу, зменшення доходів громадян та збільшення податкового навантаження на суб’єктів господарювання, міський голова Анатолій Троян підтримав депутатську пропозицію щодо диференційованого підходу до встановлення ставок податку.

Так, відповідно до прийнятого рішення власники житлової нерухомості податок на майно будуть сплачувати у розмірі 1% від мінімальної заробітної плати або 12 грн. 18 копійок за 1 м.кв. площі яка  перевищує 60 м.кв. для квартир та 120 м.кв. для житлових будинків. Також встановлено пільгу для гаражів, сараїв, господарських прибудов у розмірі 0 %. Тобто власники таких об’єктів не сплачуватимуть даний податок.

0354

Враховуючи специфіку нашого міста, міський голова виступив за зважений підхід і до встановлення податку на майно власниками якого є суб’єкти господарювання. Так ставка податку на нежитлову нерухомість для суб’єктів господарювання, як для юридичних так і для фізичних осіб підприємців, встановлена в розмірі від 0,1 до 1,0% від мінімальної заробітної плати, за 1м.кв. нежитлової нерухомості та 1,5% за 1м.кв. для житлової нерухомості.

Депутатами обговорено та прийнято рішення й про ставки земельного податку.

На сесії міської ради було прийнято рішення про сплату акцизного податку: суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів на території міста, сплачуватимуть до  бюджету міста у відсотках від вартості (з податком на додану вартість) акцизний податок у розмірі 5%.

Також депутати  затвердили ставки цілого ряду інших місцевих податків та зборів, це транспортний податок, туристичний збір та збір за місця для паркування транспортних засобів .

Власники, які мають транспортні засоби до п’яти років з об’ємом двигуна вище 3 тис.куб. сантиментрів, до міського бюджету сплачуватимуть 25 тис. грн. в рік транспортного податку.

Ставка туристичного збору та збір за місця для паркування транспортних засобів лишився на рівні минулих років.

0355

Серед інших питань, сесією заслухано звіт міського голови Анатолія Трояна щодо здійснення державної регуляторної політики  виконавчим комітетом міської ради у 2014 році, розглянуто інформацію про виконання цілої низки цільових програм. Зокрема, Програми економічного і соціального розвитку міста Лебедина на 2014 рік; Програми оздоровлення та відпочинку на 2014 рік»; Міської програми розвитку позашкільної освіти на період до 2014 року; Програми розвитку культури м. Лебедин на 2010–2014 роки; Міської програми соціального захисту ветеранів війни та праці, інвалідів, малозабезпечених верств населення на 2014 рік.

Депутати також прийняли рішення з блоку земельних питань та питань управління комунальною власністю, затвердили структуру виконавчих органів ради та загальної  чисельності апарату, витрати на його утримання, прийняли рішення щодо умов оплати праці міського голови та встановлення надбавок заступникам міського голови.

Розглянувши всі питання порядку денного, сесія була оголошена закритою.

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *