Земля – наш дім і його треба берегти

«Коли висохне останнє дерево і помре остання тварина, ви зрозумієте, що у Всевишнього для вас немає іншої Землі.» Б.Д. Орлі

Сміттєві звалища, купи викинутого непотребу, переповнені сміттєві баки – такі картини знайомі багатьом жителям міст і сіл. Україна – найбільша країна в Європі і за даними громадської організації «Україна без сміття», щорічно на українські смітники відправляється близько 10 млн. тон сміття. Близько 30-40 % цього сміття можна переробляти. Поки ж в Україні переробляється лише 4 % відходів. При цьому 7% нашої території займають сміттєзвалища. А сьогодні, ще й війна знищує екосистему країни, і над нами щодня нависає загроза радіаційного забруднення, тому важливим та необхідним є здійснення «екологічного інформування» з метою підвищення почуття відповідальності кожного українця за збереження та раціональне використання навколишнього середовища.

Саме тому, з 20 до 26 квітня, в рамках тижня екологічних знань до Дня довкілля в Україні, Всесвітнього дня Землі, Міжнародного дня пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф (в тому числі і аварії на ЧАЕС), працівники бібліотек Лебединської громади провели ряд заходів. Про захист природи, про те, що потрібно знати і як треба поводитись, щоб не нанести збитків природі, про радіацію та її наслідки, про результати екологічного забруднення, яке ланцюговою реакцією може призвести до екологічної катастрофи – ці та інші питання збереження довкілля обговорювали бібліотекарі, спілкуючись з користувачами, під час проведення заходів тижня екології.

Працівники бібліотек своїм прикладом на еко-толоках демонстрували, що для того, щоб було чисто – головне самим підтримувати чистоту та не смітити, а для того щоб було красиво і затишно – посадити квіти та дерева. В таких еко-акціях взяли участь: Підопригорівська СБФ – «Ми – за чисте довкілля», Бишкінська СБФ – «Чистий дім», Московськобобрицька СБФ « Ми – за чисте довкілля», Великовисторопська СБФ – «Посади квітку дбайливими руками- хай розквітне село разом з нами», Катеринівська СБФ – «Майбутнє довкілля в наших руках», Боровеньківська СБФ – «Приберемо вулицю разом». В ряді книгозбірень оформлено книжкові виставки, інсталяції, пройшли флешмоби на екологічну тематику: «Дивосвіт рідної природи» (Маловисторопська СБФ), «Природа: пізнавай та зберігай» (МБ №2), «Екологія ХХІ століття: тривоги і надії», «Йдемо у гості до природи» (МБ №1), «Планета – не смітник» (Калюжненська СБФ), «Книга про природу» (Василівська СБФ), «Природа просить допомоги» (Михайлівська СБФ), «Бережіть землю для нащадків» (Катеринівська СБФ), «Планета Земля наш спільний дім» (Рябушківська СБФ), “Планета книжок – це твоя планета” (Василівська СБФ).

Хвилинка-цікавинка з екології для молодших школярів відбулася в Гринцівській СБФ, а міська бібліотека №2 з юними відвідувачами провела еко-ревю «Збережемо дивосвіт Землі». Екологічний діалог на тему «Збережемо довкілля заради життя» організовано для юних жителів села Куданівка в міській бібліотеці №3, а гра-вікторина «Збережемо Землю для нащадків» пройшла у Ворожбянській СБФ.

Центральна міська бібліотека на гру-подорож «Бережімо життя на планеті Земля» зібрала найактивніших своїх малюків-читачів. Активна користувачка книгозбірні Альона Чечуліна і бібліотекарка Олександра Кудлай розповіли малечі про планету, на якій вони живуть та яке значення вона має для людей за допомогою глобуса: яку форму має Земля, що означає синій та зелений кольори, що таке гори, моря, океани та ін. Діти із задоволенням пограли в дидактичну гру «Земля сумує! Земля радіє!», де визначили як людина шкодить нашій планеті, та що зробити для того, щоб уберегти її від забруднення, а в грі «Покажи тваринку» вони танцюючи імітували тварин.

На закінчення зустрічі юні читачі робили закладки до книг, та зі старих книг виготовляли равликів. Захід пройшов весело та цікаво, а головне – діти зрозуміли, що планета Земля – наш дім і його треба берегти.

До 38-річниці Чорнобильської трагедії та до Міжнародного дня пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф книгозбірні презентували виставки тематичної документальної та художньої літератури: «Чорнобиль – біль наш довічний» (Московськобобрицька СБФ), «Дзвони Чорнобиля» (МБ №1 і МБ №3), «Чорнобиль – біль і скорбота України» (Рябушківська СБФ), «Чорнобиль! Його забути не дозволяє майбутнє» (Червленівська СБФ), «Гірчить Чорнобиль крізь віки гірчить» (Михайлівська СБФ), “Чорнобиль… Без права забуття” (Василівська СБФ). Московськобобрицька СБФ провела для юних відвідувачів урок-спомин «Чорнобиль не має минулого часу» під час якого присутні переглянули фільм про Чорнобильську катастрофу, а в Підопригорівській СБФ під час бесіди «Чорнобильська трагедія» згадали земляків-ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Бібліотечний огляд тематичної літератури «Гірчить Чорнобиль крізь роки» пройшов в Катеринівській СБФ, а Бишкіньська СБФ організувала еко-діалог «Заграва над Прип’яттю». Працівники міської бібліотеки №2 в рамках Міжнародного дня пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф вручили квіти та висловили слова щирої вдячності ліквідатору аварії на ЧАЕС Польовому Юрію Володимировичу.

Поділитися