Стан надання державних соціальних допомог та виконання місцевої програми соціального захисту населення

Питання щодо стану надання державних соціальних допомог та виконання місцевої програми соціального захисту населення за І квартал 2024 року було детально розглянуто під час чергової апаратної наради під головуванням виконуючого обов’язки міського голови Світлани ГОРОШКО.

За детальною інформацією заступника начальника управління праці та соціального захисту населення – начальник відділу контролю і організації надання соціальних послуг та гуманітарної допомоги Світлани ПЕТРОВОЇ, протягом І кварталу 2024 року здійснювалися виплати державних соціальних допомог сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, багатодітним сім’ям, особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, по догляду за особами похилого віку та з інвалідністю І та ІІ групи внаслідок психічного розладу, особам, які не мають права на пенсію. Загальна сума виплат за звітний період становить 21 680 тис. гривень.

Загальна чисельність одержувачів усіх видів державних соціальних допомог станом на 01.04.2024 становить 2405 осіб.

Станом на 01.04.2024 на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради (далі – управління) перебуває 587 осіб з інвалідністю з дитинства. За І квартал 2024 року виплати склали 5 798 тис. гривень.

Кількість одержувачів державної допомоги сім’ям з дітьми становить 698 осіб, сума виплат протягом звітного періоду склала 3 172 тис. гривень.

Державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям отримує 390 сімей, виплати за звітний період склали 7 094 тис. гривень.

181 сім’я отримує допомогу на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях, сума виплат за 1 квартал 2024 року склала 1 550 тис. гривень.

Станом на 01.04.2024 у двох дитячих будинках сімейного типу, семи прийомних сім’ях та одній патронатній сім’ї виховується 30 дітей. Виплати цій категорії громадян за звітний період склали  1 080 тис. гривень.

В І кварталі 2024 здійснена виплата одноразової винагороди жінкам, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня» 3 особам на загальну суму 90,1 тис. грн.

За 1 квартал 2024 року зареєстровано 694 звернення за призначенням та перерахунком державних соціальних допомог. Всі звернення громадян опрацьовуються своєчасно у встановлені законодавством терміни. Прийом громадян спеціалістами відділу здійснюється по єдиній технології через єдину заяву. Для зручності запроваджено попередній запис на прийом у зручний для відвідувача час.

Інформація щодо змін у законодавстві стосовно призначення державних допомог систематично розміщується на сайті міської ради, ЗМІ та на стендах в єдиній приймальні.

З початку року у рамках виконання Програми соціального захисту населення Лебединської міської територіальної громади на 2022-2024 роки за рахунок коштів бюджету Лебединської міської територіальної громади виплачено грошову допомогу 14 дітям загиблих Захисників та Захисниць України на суму 19,5 тис. гривень; виплачено допомогу на лікування трьом військовослужбовцям  на суму 6,0 тис. гривень, 2 особам з числа членів сімей загиблих Захисників та Захисниць України виплачено одноразову допомогу на суму 10,0 тис. гривень, 15 осіб отримали допомогу у зв’язку з пораненням на загальну суму 45,0 тис. гривень.

9 особам з інвалідністю по зору І та ІІ груп виплачено матеріальну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг на загальну суму 12,4 тис. гривень, 6 особам виплачено компенсацію на поховання незастрахованих осіб працездатного віку на суму 4,8 тис. гривень, 9 особам, які потребують лікування шляхом гемодіалізу, виплачено допомогу на суму 50,1 тис. гривень.

Двом дітям з інвалідністю, хворим на фенілкетонурію, муковісцидоз виплачено грошову допомогу на суму 108,9 тис. гривень, 41 особі з інвалідністю виплачено допомогу на придбання засобів медичного призначення на загальну суму 86,7 тис. гривень. Забезпечено слуховими апаратами 1 особу на суму 4,4 тис.гривень.

За 1 квартал 2024 виплачено щомісячних стипендій 3 особам, яким виповнилося 100 і більше років, на суму 4,9 тис. гривень. Призначено та виплачено компенсації за надання соціальних послуг 74 особам на суму 437,8 тис. гривень. За рішенням виконавчого комітету Лебединської міської ради 13 жителям громади надано матеріальну допомогу на подолання наслідків стихійного лиха, проведення лікування та інші не передбачувані випадки на суму 10,4 тис. гривень.

Пільгами на послуги зв’язку скористалося 62 осіб, які мають на це право, згідно із законодавством України, використано коштів із бюджету Лебединської міської територіальної громади на загальну суму 10,7 тис. гривень.

На здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян автомобільним транспортом у міському та приміському сполученні використано коштів – 353,6 тис. гривень, за пільговий проїзд залізничним транспортом – 10,2 тис. гривень.

У рамках виконання Програми організації безоплатного поховання загиблих (померлих) військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань України на 2024 рік відшкодовано витрати за проведене поховання чотирьох загиблих військовослужбовців на загальну суму 33,6 тис. гривень.

Поділитися