Особливості розслідування нещасних випадків на підприємстві у період дії воєнного стану в Україні

20.01.2023 вступили в дію зміни до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затверджені Постановою КМУ №59, зокрема вищевказаний Порядок доповнено процедурою розслідування нещасних випадків у період дії правового режиму воєнного (надзвичайного) стану в Україні або окремих її місцевостях.

Слід виділити основні зміни в процесі розслідування, що стосуються саме підприємств:

Нещасні випадки, що сталися з працівниками під час роботи внаслідок воєнних дій (бомбардувань, ракетних та артилерійських обстрілів, мінувань тощо), підлягають спеціальному розслідуванню незалежно від ступеня тяжкості травм. Розслідування нещасних випадків, що сталися в районі воєнних дій за обставин, які не належать до воєнних дій, проводиться, як і раніше, комісіями підприємства або Держпраці, в залежності від наслідків нещасного випадку.

Повідомлення про нещасний випадок внаслідок бойових дій роботодавець подає письмово або електронною поштою не пізніше наступного робочого дня до:

  • територіального органу Держпраці;
  • територіального органу Пенсійного фонду України;
  • військової адміністрації (військово-цивільній адміністрації, місцевій держадміністрації чи органу місцевого самоврядування);
  • первинної організації профспілки, а у разі її відсутності – уповноваженої найманими працівниками особи з питань охорони праці;
  • органу галузевої профспілки вищого рівня, а у разі його відсутності – територіального профоб’єднання за місцем настання нещасного випадку.

При травмуваннях, отриманих під час воєнних дій, дослідження наявності в організмі потерпілого алкоголю, наркотичних засобів і ступеню його сп’яніння не здійснюється.

Розслідування нещасних випадків, що спричинили тяжкі наслідки, у тому числі з можливою інвалідністю, проводиться комісією підприємства без відповідного письмового доручення територіального органу Держпраці. Строк розслідування також може бути обґрунтовано продовжений без погодження з територіальним органом Держпраці.

Протягом трьох робочих днів після формування матеріалів розслідування, підприємство має надіслати їх:

  • Держпраці та її територіальному органу за місцем настання нещасного випадку;
  • територіальному органу Пенсійного фонду України за місцем реєстрації підприємства;
  • органу Національної поліції у разі нещасного випадку, що призвів до тяжких чи смертельних наслідків, смерті працівника;
  • профспілковому органу вищого рівня або територіальному об’єднанню професійних спілок;
  • іншим підприємствам, які брали участь у проведенні розслідування.

Потерпілому, членам його сім’ї чи уповноваженій ним особі надається акт за формою Н-1.

Якщо сформувати та надіслати матеріали спеціального розслідування для роботодавця неможливо, цей обов’язок покладається на територіальний орган Держпраці, що утворив комісію.

Поділитися