Cтан утримання об’єктів благоустрою та заходи щодо його покращення на території Лебединської міської територіальної громади

Питання щодо стану утримання об’єктів благоустрою та заходи щодо його покращення на території Лебединської міської територіальної громади детально розглядалося під час апаратної наради під головуванням тимчасово виконуючого обов’язки міського голови Ольги ЗІКЄЄВОЇ.

За інформацією начальника управління житлово-комунального господарства Олексія ПАРФИЛА, з метою забезпечення утримання території Лебединської міської територіальної громади в належному санітарному стані та створення сприятливих умов для життєдіяльності мешканців населених пунктів громади рішенням двадцять п’ятої сесії Лебединської міської ради восьмого скликання від 05.08.2022 року затверджено Правила благоустрою на території Лебединської міської територіальної громади.

Головними виконавцями робіт з благоустрою на території громади є комунальне підприємство «Комбінат благоустрою виконавчого комітету Лебединської міської ради» та комунальний заклад «Добробут громади». Комунальними підприємствами обслуговуються 210,1 км комунальних доріг із них 64,5 з твердим покриттям, 2,4 км ливневої каналізації, 88,9 км мережі зовнішнього освітлення, сквери та парки, дитячі ігрові майданчики, кладовища, зелені насадження та інші елементи благоустрою.

Крім того, підприємство КП «Комбінат благоустрою виконавчого комітету Лебединської міської ради» є балансоутримувачем 623 шахтних колодязів, міського звалища твердих побутових відходів (ТПВ), куди щомісяця надходить близько 1,7 тисячі метрів кубічних ТПВ. Однак, на території громади постійно виникають стихійні звалища, які створюють несприятливе антисанітарне середовище. Головна причина їх утворення це небажання мешканців приватного сектору щодо укладання договорів по вивезенню відходів та несвоєчасна сплата за надані послуги що також впливає на сталу роботу підприємства. Робота в цьому напрямку триває, зокрема на офіційному сайті Лебединської міської ради розміщена інформація про обов’язок мешканців громади укладати договори на вивіз ТПВ.

Досить значна робота по благоустрою населених пунктів громади, зокрема очищенню доріг, тротуарів та пішохідних переходів від снігу та посипання їх піщано-сольовою сумішшю проводиться в зимовий період.

Також постійно проводяться роботи зі зрізки та підрізки засохлих та аварійних дерев відповідно до рішень виконавчого комітету про дозвіл на зрізку дерев та  видаленню аварійних дерев на кладовищах.

З метою відведення з доріг та тротуарів талих, дощових вод, працівниками КП «Комбінат благоустрою» виконується ревізія та чистка ливнево-приймальних колодязів, заміна решіток ливнево-приймальних колодязів, чистка та поглиблення водовідвідних каналів.

На 2024 рік на утримання об’єктів благоустрою Лебединської міської територіальної громади станом на 25.03 виділено 16 762,856 тис. грн., зокрема:

  1. На утримання вулично-дорожньої мережі, а саме:

– очищення покриттів від сміття та грунтових наносів на площі- 3 076938,0 тис. грн.;

-планування узбіч укосів-123,750 тис. гривень;

-профілювання підсипка грунтових доріг орієнтовна протяжність 146,5 км при ширині дорожнього покриття 6 метрів-443,25 тис. гривень, в тому числі на старостинських округах- 83,2 км.;

-очищення доріг, тротуарів від снігу-1687,5 тис. гривень, в тому числі 450,00 тис. гривень на старостинських округах;

-чистка водостоків -94,0 тис. гривень.

2. На утримання зелених насаджень – 1591,763,0 тис. гривень, в тому числі 268,763 тис. гривень на старостинських округах;

3. На утримання малих архітектурних споруд (ремонт та фарбування)- 362,711,0 тис. гривень, в тому числі 99,184 тис. гривень на старостинські округи;

4. На утримання вуличного освітлення та зовнішніх електромереж – 873,564 тис. грн, в тому числі 414,2 тис. гривень на старостинських округах;                                  

5. На утримання об’єкти благоустрою кладовищ- 1029,676 тис.гривень, в тому чичлі 167,52 тис. гривень на старостинських округах;

6. На утримання штучних споруд, зокрема поточний ремонт мостів-110,0 тис. гривень в селі Будилка та селі Рябушки.

7. На поточний ремонт, чистку шахтних колодязів, лабораторні дослідження води-603,8 тис. гривень, в тому числі 333,0 тис. гривень на старостинських округах, орієнтовно 42 колодязі;

8. На ліквідацію стихійних сміттєзвалищ-336,25 тис. гривень , в тому числі 136,25 тис. гривень на старостинських округах.

9. На оплату праці працівникам з благоустрою старостинських округів комунального закладу «Добробут громади»-3406,256 тис. гривень.

На більшу частину зазначених послуг управлінням житлово-комунального господарства Лебединської міської ради уже укладено відповідні договори та розпочаті відповідно до них роботи.

Щодо утримання вулично-дорожньої мережі слід зазначити, що всі закупівлі по поточному  ремонту дорожнього покриття проходять через електронну систему закупівель «Прозорро» відповідно до річного плану закупівель управління житлово-комунального господарства Лебединської міської ради. Зокрема у 2024 році  за кошти міського бюджету планується виконати поточний дрібний ремонт дорожнього покриття на суму 1800,0 тис. гривень на комунальних дорогах загальною площею 1765,0 кв. метрів квадратних метрів та завершити поточний ремонт тротуару на площі Соборній (вартість послуги 753,4 тис. гривень).  

Підсумовуючи вищенаведене, хочеться зазначити, що питання стану утримання об’єктів благоустрою знаходиться на контролі управління житлово-комунального господарства Лебединської міської ради та постійно проводиться робота щодо розроблення заходів по покращенню благоустрію Лебединської міської територіальної громади.

Поділитися