Трансжири: що це таке? Їх вплив на здоров’я людини

Багато хто з нас неодноразово чув таке страшне слово, як «трансжири». Для більшості людей воно асоціюється з чимось надзвичайно шкідливим та небезпечним. Але при цьому, купуючи в магазинах вафлі та печиво своїй дитині, ми часто зовсім не дивимося складу і допомагаємо дитячому організму накопичувати цю дуже небезпечну речовину, яка може призвести до тяжких наслідків. Деякі все ж таки дивляться склад, але виробники навчилися маскувати страшне слово «трансжири» назвами, які не викликають жаху. У чому небезпека трансжирів, у яких продуктах вони містяться і як розпізнати їх у складі продуктів? Спробуємо розібратися.

Що таке трансжири?

Трансжири — це різновид ненасичених жирів. Вони можуть бути натуральними або штучно створеними. Природні трансжири зустрічаються в невеликих кількостях у м`ясі та молочних продуктах жуйних тварин. А ось штучні трансжири утворюються за рахунок гідрогенізації продукту, тобто насичення ненасичених кислот молекулами водню. Але всі корисні кислоти руйнуються і такий продукт стає пустим для організму. Вони містяться в будь-яких рослинних маслах, які зазнають вторинного нагрівання до високих температур. Наприклад при нагріванні рослинних олій до температури 250°C і вище або при багаторазовому нагріванні вже приготованих продуктів утворюються ті самі трансжири. Тобто розігріта чотири рази поспіль запіканка чи котлетка вже не така невинна, як щойно приготована. Говорячи простими словами, певна частка трансгенних жирів міститься практично в будь-який їжі, спершу приготовленої, потім нагрітої ще раз. Якщо ви просто смажите на натуральній рослинній олії за температури до 200°C, не використовуючи її повторно, то ризик виникнення трансжирів мінімальний.

Зверніть також увагу, що трансжири є основою маргарину і це становить особливу небезпеку, так як для виготовлення маргарину жири в обов’язковому порядку піддаються сильному нагріванню і після обсмажування на ньому або розігріву їжі, яка містить маргарин рівень трансжирів підвищується в багато разів. Також цей продукт найчастіше використовують у виробництві «магазинних»: тортів, печива, пирогів, різноманітної випічки, але далеко не тільки в них. Це також основа для: піци, чебуреків, пиріжків, соусів, майонезів, салатів, бургерів, картоплі фрі, виробів в паніровці і т.п. Вони користуються такою великою популярністю у виробників, бо мають низьку вартість, надають кондитерським виробам привабливого вигляду й збільшують термін їх придатності.

Шкода трансжирів:

Відзначимо, що шкідливі трансгенні жири є канцерогеном, вони не роблять миттєвої шкоди здоров’ю, а лише поступово погіршують обмін речовин, провокуючи розвиток всіляких хвороб і виникнення різних форм раку. По суті, можна роками вживати їх в їжу без появи будь-яких чітких симптомів.

Наукові дослідження говорять про те, що шкода для здоров’я і зміна обміну речовин людини відбуваються при вживанні в їжу трансжирів в кількості від 2% сумарної добової норми калорій. У перерахунку на грами це рівнозначно 3-4 г трансгенних жирів в день – столовій ложці маргарину для випічки або невеликої порції картоплі фрі. Велика порція картоплі фрі може містити до 10-12 г трансжирів, смажена курка з фаст-фуду – близько 5-7 г, один пончик – 5 г, маленька пачка чіпсів – 3 г, порція сухого сніданку – 2 г.

Серед захворювань, які можуть провокуватися надмірним споживанням трансжирів, виділяють кардіологічні захворювання, включаючи ішемічну хворобу серця, стенокардію, інфаркти міокарда, серцеву недостатність. Також трансжири відіграють роль у розвитку таких захворювань, як інсульти, атеросклероз, хвороба Альцгеймера, нейродегенеративні захворювання, жирова дистрофія печінки.

В складі яких продуктів містяться трансжири:

  • маргарин та спред; пальмова та кокосова олії;
  • вафлі, випічка, торти, печиво, цукерки — всі солодощі з додаванням маргарину чи спреду;
  • снеки у вигляді крекерів;
  • чипси, сухарики, горішки, попкорн;
  • весь фаст-фуд та вулична їжа;
  • майонез та майонезні соуси;
  • паніровані напівфабрикати (рибні палички та нагетси);
  • заморожені основи для піци;
  • заморожені напівфабрикати для випічки;
  • шоколад з вмістом какао-масла, лауринової та стеаринової кислоти;
  • морозиво;
  • кондитерські суміші для кремів та виробів;
  • сири з низьким вмістом холестерину, плавлені сирки.

Як уберегти себе від негативного впливу трансжирів?

  • Перед покупкою дуже уважно читати склад продукту і відмовитися від тих, які містять трансжири.
  • По можливості відмовитися від готових напівфабрикатів та харчування у закладах швидкого харчування.
  • Віддавати перевагу домашнім кондитерським виробам та випічці
  • Не використовувати для приготування їжі маргарин, спреди та готові соуси.

Як бачите, трансжири входять до складу великої кількості товарів, з яких складається більшість нашого раціону. Саме тому позбутися шкідливого впливу трансжирів повністю навряд чи вдасться. Все, що ми можемо зробити в подібній ситуації, це мінімізувати споживання потенційно небезпечних продуктів. Їжте якнайбільше свіжих овочів та фруктів. Заміняти погані трансжири найкраще хорошими жирами, найбільше корисних для організму кислот цієї групи міститься в рибі.

Дотримуйтесь правил здорового харчування і будьте здорові!

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Сумського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області

Поділитися