Робота Лебединського міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та рівень охоплення соціальними послугами жителів громади

Питання щодо роботи Лебединського міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та рівень охоплення соціальними послугами жителів Лебединської міської територіальної громади було детально розглянуто під час апаратної наради під головуванням виконуючої обов’язки міського голови Світлани ГОРОШКО.

Під час наради виконуча обов’язки міського голови Світлана ГОРОШКО звернулася зі словами щирих вітань до керівників комунальних підприємств та закладів з нагоди їх професійного свята – Дня працівників житлово-комунального господарства і побутового обслуговування населення. Світлана Олександрівна зазначила, що праця комунальних служб нелегка, але життєвонеобхідна та побажала усім працівникам-комунальникам Лебединської громади всього найкращого.

За детальною інформацією тимчасово виконуючої обов’язки директора Лебединського міського територіального центру соціального обслуговування Ніни КИЯШКО, станом на 01.01.2024 у Лебединській територіальній громаді діє Лебединський міський територіальний центр соціального обслуговування ( надання соціальних послуг). Основна його функція – це дії, спрямовані на профілактику складних життєвих обставин, подолання таких обставин або мінімізацію  їх негативних наслідків для осіб, які в них перебувають.

Структура територіального центру складається з  двох відділень:

– відділення соціальної допомоги вдома;

– відділення організації надання адресної  натуральної  та  грошової допомоги.

При відділенні організації надання адресної натуральної та грошової  допомоги працює пункт прокату технічних засобів реабілітації та сектор обліку бездомних громадян.

Станом на 01.01.2024 року територіальним центром виявлено 1398 осіб з числа осіб похилого віку, осіб з інвалідністю та одиноких непрацездатних громадян, які потребують  надання різних видів соціальних послуг.

За 2023 рік  обслуговано  1398  осіб, в т.ч.:

– відділення соціальної допомоги вдома: виявлено 874 осіб, обслуговано 874 особи, з них у місті – 494 особи, у сільській місцевості – 380 осіб.

–  відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги: виявлено 524 особи, обслуговано 524 особи, з них у місті – 132 особи, у сільській місцевості – 392 особи.

Протягом 2023 року установою надавалися послуги екстрено (кризово) (догляд та натуральна допомога). Послуги отримали 63 особи.

Фактична чисельність соціальних робітників у 2023 році по Лебединському міському територіальному центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) становить 83 робітника.

Пунктом прокату технічних засобів реабілітації при відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги обслуговано 27 громадян, з них людей з інвалідністю – 6 громадян. Всі обслуговані громадяни є жителями Лебединської територіальної громади.

У Лебединському міському територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) з 4 квітня 2012 року створена та діє мультидисциплінарна команда. Команда працює, надаючи соціально-медичні послуги відповідно до угоди  між територіальним центром та Лебединським фаховим медичним коледжем імені професора М.І.Ситенка від 03 квітня 2012 року на постійній основі.

За 2023 рік командою здійснено 79 виїздів, обслуговуванням охоплено 25 громадян – підопічних відділення соціальної допомоги вдома та надано 1606 соціально-медичних послуг.

З метою реінтеграції людей похилого віку в активне життя суспільства, створенню умов та сприяння їх всебічному розвитку в м. Лебедині у 2022/2023 н. р. продовжував свою роботу «Університет третього віку» за напрямком комунікаційні та інформаційні технології.

Наказом по територіальному центру від 01.11.2022 була затверджена група на 2022/2023 навчальні роки у кількості 15 (п’ятнадцять) слухачів та призначена відповідальна особа з числа працівників територіального центру.

Заняття відбуваються один раз на тиждень на базі місіонерського товариства «Суми-духовне відродження». Навчання проводить спеціаліст-фахівець за напрямком комунікаційні та інформаційні технології за спеціально розробленою програмою для слухачів « Сходинки до інформатики».

Матеріально-технічна база територіального центру та його структурних підрозділів знаходиться у задовільному стані. У наявності є приміщення для розташування відділень соціальної допомоги вдома та відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги.

Під час війни кількість людей, які потребують соціальної підтримки збільшилася. Ми спостерігаємо щорічний приріст отримувачів соціальних послуг Лебединського міського територіального центру.

Поділитися